29.03.2014 | Vojtěch Jurák

Kapitánka rozhodla. Češky vybojovaly světový bronz

České hráčky na mistrovství světa do osmnácti let slaví velký úspěch. V dramatickém souboji o třetí místo přetlačily mladé Rusky a vybojovaly bronzové medaile. Klára Peslarová byla navíc vyhlášena nejlepší brankářkou celého turnaje. Ve večerním finále přehrály Kanaďanky USA 5:1 a získaly zlato.
České juniorky vstoupily do utkání aktivně a Tarakanová musela být neustále v pozoru. Úvodní tlak však branku nepřinesl, a tak se začaly osmělovat také Rusky. Největší problémy dělala české obraně útočnice Kadirovová. Ta si vypracovala hned několik slibných šancí, gól se jí však vstřelit nepodařilo. Do kabin se proto šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhé části pokračovaly Češky v aktivní hře. Dobrou příležitost měla Přibylová, těsně vedle branky tečovala střelu od modré části Vopravilová. Své šance si vytvořily také Rusky, Šochinová v přečíslení přestřelila českou branku, další puky končily ve výstroji bezchybné Peslarové. S přibývajícím časem bylo zřejmé, že každá vstřelená branka výrazně přiblíží jednu nebo druhou stranu k vítězství.

Dvě minuty před přestávkou dostala menší trest ruská Pirogovová a Češky početní výhodu. Během ní si vytvořily dlouhý tlak a po sérii přihrávek a odrazů doputoval puk až k Anetě Tejralové, která si sjela před branku. Česká kapitánka nic nevymýšlela a svižnou střelou pod lapačku k tyčce rozjásala české barvy. Juniorky využily přesilovku a ujaly se vedení 1:0.

Do třetí třetiny šly Rusky odhodlaně a s touhou po vyrovnání. České hokejistky naopak pokračovaly v zodpovědné hře před vlastní brankou, zároveň se ale nebály jít do útoku a ohrozit gólmanku Tarakanovou. Díky tomu se Ruskám nedařilo vytvořit si souvislý tlak, navíc jejich snahu v závěru zbrzdilo špatné střídání a vyloučení. Češky pak zvládly také poslední náročné vteřiny v obranném pásmu a těsným vítězstvím 1:0 vybojovaly bronzové medaile.

Hned po závěrečném hvizdu začaly české juniorky slavit. Bronzová medaile je velký úspěch, na který dosud dosáhly pouze na prvním mistrovství světa v Calgary roku 2008. Po několika neúspěších silná generace hokejistek dokráčela na kýžené umístění, a to zcela zaslouženě. Češky odehrály velmi dobrý turnaj, nestačily pouze na Kanadu s Amerikou a jsou nejlepším celkem Evropy. Brankářka Klára Peslarová, která vítězství nad Ruskami podpořila svou druhou nulou, byla navíc vyhlášena nejlepší brankářkou celého mistrovství.

Rusko – Česká republika 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 39. Tejralová (Přibylová, Lásková).

„Je to neskutečný pocit,“ shodují se nadšené juniorky

Ještě před tím, než mohla na české střídačce propuknout obrovská radost, musely juniorky bojovat celé utkání s Ruskem, které dlouho bránilo a drželo bezbrankový stav. „Bály jsme se, abychom nedostaly nějaký zbytečný gól, zároveň jsme věděly, že musíme nějaký dát,“ popisovala nelehkou situaci českých juniorek Klára Peslarová, nelepší brankářka celého MS.

Hrálo se dlouho bez gólu, Rusky byly v defenzivě opravdu pečlivé. Ruská obrana v čele s brankářkou Tarakanovou zastavila celkem dvaatřicet střel. „Bylo opravdu těžké se prosadit, jelikož Rusky bránily velice dobře,“ uvědomovala si po utkání Kateřina Bukolská. Střeleckou smůlu dokázala zlomit až v předposlední minutě druhé třetiny Aneta Tejralová. „Vendula Přibylová viděla, že jsem u branky sama, poslala mi ideální pas a já vystřelila. Hlavní je, že to tam nakonec spadlo,“ popisovala kapitánka národního týmu s úsměvem vstřelenou branku.

Juniorky pak vedení uhájily, a na české straně se proto konečně mohlo začít slavit. „Já tomu pořád nemůžu uvěřit. Na medaili jsem čekala čtyři roky. Je to neskutečný pocit,“ neskrývala emoce Tejralová. Češkám se podařil velký úspěch, protože z evropských týmů skončily nejvýše a nestačily jen na silná mužstva ze zámoří, na což nezapomněla upozornit brankářka Peslarová. „Pocity jsou opravdu úžasné, jelikož jsme první v Evropě, na celém světě pak třetí. Jsme jednoznačně šťastné,“ řekla s úsměvem na tváři.

Pro Českou republiku je to teprve druhý medailový úspěch na MS žen do osmnácti let, právě o to více si hráčky zisku cenných kovů váží. „Je to můj největší dosavadní úspěch, cením si jí hodně,“ svěřila se po utkání Bukolská. Poslední cenný kov získaly české juniorky před šesti lety na vůbec prvním juniorském MS. Od té doby byly nejblíže stupňům vítězů minulý rok, když prohrály utkání o bronz se Švédskem. „Už loni jsme o bronz bojovaly. Nepodařilo se, a tak jsme to musely tentokrát napravit,“ usmívala se Peslarová.

Celý turnaj se tedy Češkám vydařil, juniorky dokázaly naplnit předem daný cíl, tudíž si budou MS připomínat s radostí. „Na šampionát budu mít parádní vzpomínky, byly jsme super tým. Letos se nám to opravdu vydařilo, a tudíž na to budu určitě dobře vzpomínat,“ hovořila o celém turnaji Tejralová. Největší památkou bude bezesporu bronzový kov, který hráčkám již nikdo nevezme. „Medaili si vystavím doma, takže kdykoliv se na ni podívám, vzpomenu si na letošní mistrovství,“ uzavřela Peslarová.

Na videu hovoří Klára Peslarová (brankářka), Aneta Tejralová (obránkyně, kapitánka) a Kateřina Bukolská (útočnice).

Kanaďanky přehrály ve finále USA a slaví zlato

Po souboji českých hokejistek přišel na řadu samotný vrchol šampionátu - finále mezi Kanadou a USA. Právě oba zámořské týmy předváděly na turnaji nejlepší hru, proto se očekávala opravdu strhující bitva. Lepší vstup do utkání měly Američanky, gólu se ale během prvních dvaceti minut nedočkaly. Do druhé třetiny poté nastoupil úplně jiný tým Kanady a celé utkání rozhodl. Na tři rychlé zásahy v závěru třetiny se Američankám nepovedlo zareagovat, přestože v poslední části ještě zabojovaly. Celé utkání provézela výborná divácká kulisa a fanoušci hnali své favoritky neustále do útoku. Šťastnější byla na konci pochopitelně kanadská část publika, jelikož na krk jejich svěřenkyň byly pověšeny zlaté medaile, a Kanada tak dovršila zlatý hattrick.

USA – Kanada 1:5 (0:0, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 43. Laingová – 36. Potomaková (Bachová), 37. Picardová (Labelleová, Fieselerová), 39. Coganová (Heffernanová, Millerová), 56. Picardová (Labelleová), 58. Potomaková.

Autorem fotografie je Martin Mašek.