06.01.2012 | Michal Slavík

Kanaďanky jsou juniorskými mistryněmi světa

Třikrát za sebou vyhrály mistrovství světa žen do osmnácti let hráčky Spojených států, tentokrát však titul neobhájily. Ve finálovém utkání hraném v PSG areně ve Zlíně se radovaly hokejistky Kanady. Třetí příčka připadla po boji Švédkám, které udolaly Němky. Ve vyrovnaném souboji o záchranu měly nakonec více štěstí reprezentantky Ruska, které poslaly do nižší divize tým Švýcarska.

Maschmeyerová vychytala Kanadě zlato

Javorové listy navázaly na své jediné a dva roky staré zlato z této kategorie. Základ vítězství položily Kanaďanky už v první třetině, kterou brankami Crossleyové a Lefortové vyhrály 2:0. Především ve druhé třetiny hrály Spojené státy aktivněji, soupeře přestřílely ale kanadská brankářka Emerance Maschmeyerová pochytala všech 28 střel. Kanada tak na celém turnaji inkasovala jedinou branku, paradoxně od sestupujícího Švýcarska.

USA – Kanada 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a asistence: 10. Crossleyová (Woods), 15. Lefortová (MacAulayová, Crossley), 56. Roeslerová (Lefortová).

Švédky otočily zápas s Německem a mají bronz

Boj o třetí místo neměl jasného favorita. Lépe do něj ovšem vlétly Němky, které ze začátku diktovaly tempo hry a v páté minutě šly do vedení, postupně se však herní převaha začala překlápět na stranu Seveřanek. Švédky vyrovnaly krásnou akcí ve druhé třetině a v posledním dějství už jasně dominovaly. O tom svědčí tři vstřelené góly do sítě brankářky Alblové během závěrečných 13 minut. Vítěznou branku zaznamenala v 47. minutě Michelle Löwenhielmová, která svým teprve druhým gólem na turnaji rozhodla o zisku bronzové medaile pro švédské hokejistky.

Švédsko - Německo 4:1 (0:2, 0:0, 0:1)
Branky a asistence: 31. Johanssonová, 47. Löwenhielmová (Carlssonová, Wongová), 53. Anderssonová (Carlssonová, Kjellbinová), 60. Palmová - 5. Spielbergerová (Delarbreová, Ujciková).

Rusky zvládly boj nervů a zachránily se v elitní skupině

Na příštím mistrovství světa žen do 18 let budou chybět Švýcarky. Rozhodl o tom třetí duel série o záchranu. Za vyrovnaného stavu 1:1 na zápasy se obě mužstva snažila uzmout druhý rozhodující bod. Rusky v první části vedly už 2:0, bojovné Švýcarky ale dokázaly během druhého dějství srovnat. Další branka už v základní hrací době nepadla, na řadu tak přišlo prodloužení, ve kterém vstřelila zlatý gól Pavlovová.

Švýcarsko – Rusko 2:3p (1:2, 1:0, 0:0 – 0:1)
Branky a asistence: 20. Waidacherová, 33. Stalderová – 2. Pavlovová (Batalovová), 14. Isanbajevová (Gončarenková, Běljakovová), 62. Pavlovová.