20.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Kanada zlatý hattrick nezískala. Mistry světa jsou Švédové, Rusko třetí

Poslední hrací den mistrovství světa v hokeji nabídl dva souboje, nejprve se od 16:15 utkalo Rusko s Finskem o bronzovou medaili a ve 20:45 se odehrálo finálové klání mezi Kanadou a Švédskem. Zatímco Finové na silné Rusy nestačili, finálový duel nabídl větší zápletku. Utkání bylo dost vyrovnané a dlouho bez branek. Nakonec rozuzlení zápasu nenastalo v základní hrací době. Titul mistra světa nakonec získalo Švédsko, když rozhodlo v samostatných nájezdech, v nichž bylo efektivnější a šťastnější.
Do zápasu o třetí místo na šampionátu vstoupili lépe Rusové, kteří se dostali do vedení, jež postupně navyšovali. Ve třetí třetině se však utkání poněkud zdramatizovalo. Hokejisté Suomi snížili na 4:3 z pohledu Ruska a hned byli zpět v zápase.
 
Necelých 12 minut před koncem třetí třetiny si však Finové nepohlídali přečíslení ruských protihráčů. První tvrdou střelu sice ještě střídající brankář Harri Säteri zvládl zbrzdit, jenže ne zcela. Dorážka ze strany ruského hráče už nevypadala složitě. Finové sice v závěru tlačili a snažili se zvítězit, jenže to se jim nepodařilo. Po výhře 5:3 tedy získali bronzovou medaili hokejisté ruské Sborné.

Rusko – Finsko 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Branky: 7. a 28. N. Gusev, 22. Tkačjov, 29. Kiselevič, 49. Kučerov – 40. Rantanen, 42. Lehtonen, 46. Savinainen


Hlavní události celého MS v hokeji je samozřejmě souboj o zlatou medaili. Ten se odehrál v neděli v noci. Od 20:45 vyzval tým Kanady celek Švédska. Utkání předcházel menší zábavný program. První třetina byla víceméně opatrná. I přesto, že diváci v LANXESS aréně viděli několik šancí, branky se v prvních dvacetiminutovce nedočkali.

Už se zdálo, že ani ve druhé třetině se diváci branky nedočkají. Jenže krátce před skončením tohoto dějství Švédové udeřili, a to dokonce v oslabení. Kanada poněkud zazmatkovala a vzešlo z toho právě inkasování gólu.

Na začátku třetí třetiny se Kanadě podařilo vyrovnat po bleskově využité přesilové hře. A tak to bylo až do konce třetí třetiny 1:1. Na obou týmech bylo znát, že si náležitě uvědomují, jak je zápas důležitý, proto se očividně soustředily zejména na obranu. Zápas nenabídl žádný další gól ve třetí třetině, ale ani ve dvacetiminutovém prodloužení.

17 363 diváků tedy muselo čekat až rolby upraví led a potom následovaly samostatné nájezdy. V nich bylo od začátku lepší Švédsko, a díky tomu zvítězilo. Radost Tre Konor odstartovala hned po skončení nájezdů, úspěšným exekutorem byl Nicklas Bäckström.

Kanada – Švédsko 1:2sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Branky: 42. O´Reilly – 40. Hedman, rozh. náj. Bäckström