02.05.2011 | Lukáš Caha

Kanada vybojovala prvenství, Slováci klopýtli s Rusy

Pátý den mistrovství světa v ledním hokeji na Slovensku přinesl poslední souboje základních skupin A a B. Všechny čtyři zápasy byly dramatické až do posledních sekund. Ve dvou případech muselo rozhodnout prodloužení, jednou viděli diváci v Bratislavě samostatné nájezdy. Ze skupiny postupují Německo, Slovensko, Rusko, Kanada, Švýcarsko a překvapivě i Francie. O udržení mezi elitou bude bojovat Slovinsko a Bělorusko. O dalších osmifinalistech se rozhodne ve středu.

Dramatický souboj o první místo zvládla lépe Kanada

Přímý souboj o první příčku ve skupině B začali lépe Švýcaři. Ve druhé půli úvodní třetiny si vytvořili několik slibných příležitostí a úvodní gól na sebe nenechal dlouho čekat. Kanada zlepšila svůj výkon po přestávce. Usadila se v pásmu a soupeřova gólmana doslova zasypala puky. To mělo za následek obrat vývoje zápasu ve prospěch Javorových listů.

Hráči helvétského kříže však zbraně nesložili a dvanáct minut před koncem základní hrací doby s trochou štěstí vyrovnali. Ještě v závěru utkání oba gólmani jednou kapitulovali, a tak vyústil dramatický zápas v prodloužení.

Pět nastavených minut nepřineslo příliš útočný hokej, přesto se diváci v Košicích samostatných nájezdů nedočkali. Necelou minutu před koncem utnul vítězství pro Kanadu Pietrangelo. „Čekali jsme, že Švýcaři budou hrát tvrdě a odhodlaně. Jsou rychlí a umí dávat góly. Pro náš tým je to důležité vítězství,“ řekl po zápase kanadský obránce Dion Phaneuf.

Kanada - Švýcarsko 4:3pp (0:1, 2:0, 1:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Eberle (Kane), 37. Tavares (Neal), 57. Stewart, 65. Pietrangelo - 13. Diaz (Lemm, Stancescu), 49. Du Bois (Sbisa, Gardner), 59. Ambuhl (Vauclair).

Němci vyhráli nad Slovinci až po nájezdech

Překvapivý průběh nabídl odpolední zápas prvních Němců s posledním Slovinskem ve skupině A. Outsider si odhodlanou hrou vypracoval v první polovině utkání dvoubrankové vedení, avšak k vítězství to přesto nestačilo. Svěřenci trenéra Kruppa na přelomu druhé a třetí třetiny dohnali ztrátu a duel dospěl až k samostatným nájezdům, kde gólmani obou manšaftů vytáhli několik bravurních zákroků.

Až šestnáctý nájezd v provedení Hordlera rozhodl o bonusovém bodu pro Němce. Slovinci se však nemusejí za předvedenou hru stydět. Lídrovi tabulky dlouho vzdorovali, přesto je čeká boj o záchranu.

„Všechny týmy na šampionátu jsou velmi silné a výsledky vyrovnané. Máme hodně zkušeností po loňském čtvrtfinále. Jsme připraveni na to, co je před námi,“ nechal se slyšet německý obránce Justin Krüger.

Slovinsko - Německo 2:3sn (1:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Jeglič (Sabolič, Robar), 29. Ticar (Sabolič) - 36. Wolf (Rankel, Hospelt), 46. Schutz (Krueger, Gogulla), rozh. sam. nájezd Hordler.

Slováci postupují do osmifinále bez bodu, podlehli Rusům

Rusko i Slovensko mělo před vzájemným soubojem postup do osmifinále jistý, přesto oba týmy zůstávají na šampionátu zatím za očekáváním. Skupinu A ovládli Němci, kteří porazili oba favority, a vrásky na čele dělalo oběma týmům také Slovinsko.

Již v první minutě poslal Sbornou do vedení Radulov, ovšem Slováci vzápětí odpověděli zásluhou Šatana. I nadále se týmy přetahovaly o vedení. Konečnou podobu výsledku stanovil ve čtyřiačtyřicáté minutě Morozov. Slovákům nebyl stav lhostejný a v závěru třetího dějství se ještě snažili jednobrankový náskok Rusů dotáhnout, avšak marně. Sborná si již tři body uhlídala.

„Měli jsme hrát více jako tým, útočit i bránit v pěti. Byl to ale o něco lepší zápas něž proti Německu,“ řekl po prohře útočník Milan Jurčina.

Rusko - Slovensko 4:3 (2:1, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Radulov (Kovalčuk, Tjutin), 19. Nikulin (Kovalčuk, Tjutin), 39. Nikulin (Kovalčuk), 44. Morozov (Aťušov, Kajgorodov) - 2. Šatan (Nagy, Jurčina), 31. Gáborík (Demitra), 33. Nagy (Majeský).

Francie si zajistila postup ze skupiny

Francie bojovala s Běloruskem o postup ze skupiny. K tomu jí stačily pouhé dva body. Prvního gólu se dočkali diváci v Košicích ve třinácté minutě zásluhou sparťanského Treilla. Francouzi bojovali i nadále, naopak soupeř toho moc nepředvedl.

Bělorusové se probrali až v poslední třetině. Nejprve se jim sice nepodařilo zužitkovat trestné střílení, ovšem pět minut před sirénou Děmagin vyrovnal. Postupový oříšek tedy mělo rozlousknout až prodloužení. Francouzi nepotřebovali ani minutu a Hecquefeuille svým gólem odstartoval obrovskou radost modrobílých barev z postupu do osmifinále.

„V prodloužení jsme byli už hodně unavení, ale postoupili jsme. Je to krásný pocit," neskrýval radost kapitán Francie Laurent Meunier. „Jako bychom vyhráli zlatou medaili. Je to skvělé jít dál a hrát proti nejlepším týmům," přidal se gólman Cristobal Huet.

Francie - Bělorusko 2:1 (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Treille (Hecquefeuille, Meunier), 61. Hecquefeuille (da Costa S, Treille) - 56. Děmagin (Goroško, Michajlov).