22.02.2014 | David Jahoda

Kanada v cestě za obhajobou olympijského zlata dominantním způsobem předčila Švédsko

S o č i – Kanadská hokejová reprezentace si v ruském Soči došla ve finále proti Švédsku k obhajově zlatých olympijských medailí. Naprosto uceleným a bezchybným výkonem podpořeným brankářem Carey Pricem, který stejně jako v semifinále proti USA nedostal branku, přehráli Kanaďané v olympijském finále hokejisty Švédska. O branky se postarali hráči, kteří na své úvodní trefy v turnaji čekali. Stejně jako ve Vancouveru si tak Crosbyho parta potěžkala zlaté medaile.

Už od prvních minut se bylo na co dívat. V úvodních šedesáti vteřinách ujela do přečíslení dvojice Crosby-Bergeron, druhého jmenovaného ale na poslední chvíli vychytal Henrik Lundqvist. Bergeron se o tři minuty později dostal do další šance, v ní byl na hranici faulu zastaven švédskou obranou. Naopak cinkla tyčka branky Kanaďanů, a to po střele Gustava Nyquista. Chvíli po uplynutí první poloviny úvodní části bylo na nastřelené tyče srovnáno. Znovu to byl aktivní Bergeron, který měl ale i v tomto případě smůlu.

Radost mohli mít Kanaďané až o dvě minuty později. Jeff Carter viděl, že do švédského brankoviště sjíždí Jonathan Toews, který jemnou tečí nasměroval puk mezi Lundqvistovy betony. Mezi střelce se zapsal poprvé v turnaji. Od tohoto momentu bylo mužstvo kouče Mikea Babcocka všude o krok dříve než mužstvo Tří korunek.

Po přestávce se protlačili k zakončení St. Louis a Carter, na brankáře Švédska si ale nepřišli. Mezi ojedinělé příležitosti Seveřanů se mohla řadit akce Jimmieho Ericssona, s jeho pokusem si ale věděl Price rady. Dále to však byla hra pod taktovkou Javorových listů. Perry, Benn ani Weber Lundqvista nepropálili, úspěšný byl až kapitán Kanady Sidney Crosby. Ten využil obrovského zaváhání Jonathana Ericssona a od vlastní obranné modré čáry uháněl sám na švédského strážce svatyně. Před ním si počínal skvěle, když svou bekhendovou kličkou procpal kotouč do sítě. Po Crosbyho úvodní brance v turnaji už Švédové věděli, že je zle.

Disciplinovaná a konsolidovaná hra kanadských borců sršela sebevědomím. Švédové museli útočit, proto zapomínali na zadní vrátka. Toews s Carterem ale neuspěli, stejně tak jako následně Doughty, jehož rána orazítkovala tyčku. V padesáté minutě už ale bylo téměř s definitivní platnosti jasno. Třetí branku Kanady vstřelil Chris Kunitz, jenž rovněž do té doby čekal na první střelecký zářez. Jeho dělovka se odrazila od horní tyče do sítě a v kanadských domácnostech už se vytahovalo vychlazené šampaňské.

Ve zbývajících minutách nedali Kanaďané svému soupeři ani možnost ke zdramatizování výsledku. Výběr kanadské hokejové reprezentace tak potvrdil gradující formu, jež vyústila až v obhajobu zlaté olympijské medaile z Vancouveru. Mužská reprezentace Kanady tak navíc navázala i na tu ženskou. Jako třešničkou na dortu pak bylo to, že v semifinále ani finále Kanada v čele s gólmanem Pricem neinkasovala. Švédové se museli spokojit se stříbrnou medaili.

Potřeba je zmínit také jedna výrazná zajímavost. Ještě předtím, než samotné utkání o zlatou medaili odstartovalo, přišli Švédové o klíčového hráče – centra prvního útoku Nicklase Bäckströma, který měl být podle původních informací vyřazen ze hry kvůli migréně. Jak se však ukázalo po zápase, pravý důvod spočíval v dopingu. Křivda Švédska ale byla velká, látku proti alergii užívá Bäckström už sedm let, v NHL není zakázaná. Nyní ale kvůli ní přišel o největší zápas kariéry.

Švédsko – Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
13. Toews (Carter, Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz.
Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland (CAN) – Amell (CAN), Devorski (CAN).
Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 076.

Sestavy:
Švédsko:
Lundqvist – Ericsson Jon., Kronwall (C), Hjalmarsson, Oduya, Karlsson, Edler, Ekman-Larsson – Hagelin, Krüger, Ericsson Jim. – Johansson, Silfverberg, Landeskog – Steen, Berglund, Alfredsson – Eriksson, Sedin D., Nyquist. Trenér: Pär Marts.


Kanada:
Price – Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis – Kunitz, Crosby (C), Bergeron – Perry, Getzlaf, Benn – Carter, Toews, Marleau – Nash, Duchene, Sharp – St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

All-star tým turnaje podle novinářů:
Brankář: Henrik Lundqvist (Švédsko)
Obránci: Erik Karlsson (Švédsko), Drew Doughty (Kanada)
Útočníci: Teemu Selänne, Mikael Granlund (oba Finsko), Phil Kessel (USA)

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář: Carey Price (Kanada)
Obránce: Erik Karlsson (Švédsko)
Útočník: Phil Kessel (USA)


Cena pro nejužitečnějšího hráče turnaje – MVP:
Teemu Selänne (Finsko)