05.05.2015 | Radek Barkman

Kanada otočila skvělý zápas se Švédskem, Slováci poprvé padli

Javorové listy jsou ve skupině A bodově stoprocentní. Nic na tom nezměnil ani zápas se Švédskem, v němž prohrávaly o tři góly. Kanada nakonec slavila díky obratu ve třetí části hry 6:4. Slovensko tentokrát zažilo opačný průběh utkání než proti Dánsku, Bělorusku a Slovinsku. S Norskem podlehlo 2:3, ačkoliv vedlo zkraje druhé části hry 2:0.

Rusko – Dánsko 5:2

Branky a nahrávky: 11. Panarin (Dadonov, Šipačov), 14. Mozjakin (Malkin), 39. Dadonov (Medveděv, Čudinov), 58. Mozjakin (Kuljomin, Malkin), 58. Tarasenko (Antipin, Plotnikov) - 30. Green (Spelling, O. Lauridsen), 50. Spelling. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Mayer (USA) - Mills (Kan.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. Diváci: 7682.

Hokejisté Sborné napravili dojem z nepovedeného zápasu proti Spojeným státům americkým a v souboji proti Dánsku potvrdili roli výrazného favorita. V první třetině vedli už 2:0 a vypadalo to v jejich podání na jasnou záležitost, nakonec se však Rusové pořádně natrápili. Green a Spelling dvakrát dotáhli rozdíl ve skóre na jediný gól a bylo zaděláno na pořádné drama.

To se ale nakonec nekonalo. Ještě předtím, než Dánové stačili odvolat brankáře Dahma, se totiž prosadil Mozjakin a svým druhým gólem v utkání dal Rusům pro závěrečné okamžiky klid. Ihned po něm se prosadil také Tarasenko a Rusko mohlo slavit výhru 5:2. Dánové naopak na své první vítězství čekají, jediný bod uhráli proti Slovensku, s nímž prohráli až po nájezdech.

Švýcarsko – Lotyšsko 1:2pp

Branky a nahrávky: 59. Bieber - 25. Džerinš (Darzinš, K. Redlihs), 63. Daugavinš (Darzinš). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Šindler (ČR) - Lazarev (Rus.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 10.856.

Úvodní souboj v pražské O2 areně obstarali matní Švýcaři proti Lotyšům, kteří na první vítězství na turnaji čekali. Tentokrát však poprvé nastoupili proti "hratelnému" soupeři. Švýcarům zatápěli od první minuty a v útočném pásmu vyvíjeli velkou aktivitu. Po bezbrankovém úvodním dějství se jako první prosadil Dzerinš, který ideálně vyřešil přečíslení dva na jednoho.

V závěrečné třetině se reprezentanti Pobaltské země už koncentrovali výhradně na obranu. Nebylo to však nic platné. V závěrečném tlaku se štěstím vyrovnal Bieber a dostal zápas do prodloužení. Tam však hokejisté ze země Helvétského kříže podruhé na turnaji padli. Souhru po krásné přihrávce Darzinše zakončil Daugavinš a oživil tak lotyšské šance na účast v play-off tohoto šampionátu.

Slovensko – Norsko 2:3

Branky a nahrávky: 19. Surový (Gáborík, Hudáček), 22. Ďaloga (Mikuš, Tatar) - 26. Nörstebö (Hölös, M. Olimb), 36. Rosseli Olsen (Ask, Martinsen), 42. Nörstebö (Thoresen, Hölös). Rozhodčí: Stricker (Švýc.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 5:5, navíc Bartovič 10 min., Meszároš (oba SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slováci ve svých prvních třech zápasech na šampionátu prohrávali, ve třetí třetině však zápas buď dovedli do prodloužení, nebo úplně otočili. Proti Norsku se jejich souboj odvíjel přesně opačně. Vikingové nejprve inkasovali po přesné dorážce Surového z přesilovky, pak se prosadil také Ďaloga.

Nicméně ani to Nory nesložilo. Prim v podání seveřanů hrály přesilové situace. V nich úřadoval Nörstebö, který nejprve těsně po gólu Slovenska na 2:0 snížil, posléze navázal na vyrovnání Rosseliho Olsena vítězným gólem zkraje třetí třetině rovněž při nerovnovážném počtu hráčů na ledě. Slováci si tak po ztrátách s Běloruskem a Dánskem připsali další. První prohru na turnaji jim připravili ambiciózní Norové.

Švédsko – Kanada 4:6

Branky a nahrávky: 6. Lander (Eriksson, Granberg), 18. Rask (Klefbom, Lindholm), 18. F. Forsberg (Eriksson, Klingberg), 36. Möller (Sjögren, Ekman-Larsson) - 27. Ekblad (Burns, O'Reilly), 32. Hall z trest. střílení, 35. Couturier (Ekblad), 51. Wiercioch (Eberle, Crosby), 54. Ennis (Hall, Spezza), 59. Seguin (O'Reilly).

Oslava hokeje byla k vidění ve večerním souboji v O2 areně mezi Švédskem a Kanadou. Tre Kronor měli vynikající nástup do utkání a po trefě Landera z brankoviště vedli. Těsně před první přestávkou se navíc prosadili Rask a Filip Forsberg, Javorové listy měly po úvodních dvaceti minutách zaděláno na velký problém.

Jenže druhá třetina byla zcela v režii Kanaďanů. Ekblad přesnou dorážkou snížil, Hall proměnil trestné střílení a Couturier zařídil vyrovnání. Co naplat, že Švédům brzy vrátil vedení Möller. Ve třetí třetině měla Kanada drtivý tlak, který rezultoval v další góly. Wiercioch po výborném forčekingu Crosbyho přesnou dělovkou srovnal, přesilovku pak využil Ennis. Švédům hra bez brankáře nevyšla, necelé dvě minuty před koncem skóroval Seguin a pečetil výhru Kanady 6:4.