17.04.2015 | Pavel Kuba

Kanada na MS osmnáctek zatím stoprocentní, první výhra pro Švédy

Třetí hrací den MS hráčů do osmnácti let ve Švýcarsku nabídl pouhé dva zápasy, česká reprezentace si po páteční výhře nad Lotyšskem užívala potřebného volna. Do boje se tak znovu dostali domácí Švýcaři, kteří ani ve svém druhém vystoupení na první body nedosáhli. O něco lépe se dařilo Švédům, kteří po nezdaru se Slovenskem zdolali Němce.

Švédsko napravilo úvodní zaváhání a přejelo Němce

První duel se Slovenskem jim nevyšel dle jejich představ, v důležité bitvě s Němci však nenechali nic náhodě a soupeře přehráli jasným rozdílem. Na sedmigólovém vystoupení Švédů měl velký podíl útočník Sebastian Ohlsson, který zaznamenal hattrick a po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem severoevropského celku.

Němci se zmohli jen na jedinou trefu, když v závěrečné třetině korigoval výsledek Tobias Eder. Šancí na další branky ale měli Němci spoustu. Celkově za zápas vyslali na švédského brankáře Sandströma třicet dva pokusů, uchytil se ale jen jeden. Díky prvním třem bodům se Švédové výrazně přiblížili ke čtvrtfinále, Němci zůstávají bez bodu poslední ve skupině A.

Německo - Švédsko 1:7 (0:1, 0:5, 1:1)
Branky a nahrávky:
48. Eder (Spitzner) – 9. Ohlsson, 25. Ohlsson (Dahlström, G. Carlsson), 27. Ek Eriksson (Ahl), 30. Asplund (Kylington, Ek Eriksson), 37. Ek Eriksson (Ahl, Kylington), 39. Ohlsson (Dahlen, Olund), 49. Grundström (TS).

Švýcaři před domácí kulisou nevyzráli ani na Kanadu

Opět solidní výkon, opět ale jen jedna vstřelená branka a nakonec druhá prohra proti favorizovanému soupeři. Hokejisté pořadatelské země nedovedli po Finsku do vítězného konce ani souboj s Kanadou a podruhé na turnaji padli. Znovu ale byli soupeři vyrovnaný celkem, dokázali si vytvářet gólové šance, ve výsledku však proměnili jen jednu z nich. A před zatím největší návštěvou celého šampionátu padli 1:4.

Kanada celý zápas dobře odstartovala, když již po čtyřech minutách hry otevřel skóre Barzal. Ten samý hráč navyšoval ve druhé třetině kanadské vedení na dvoubrankový rozdíl, a když v polovině zápasu přidal třetí zářez Roy, bylo prakticky po zápase. Švýcaři se v závěru druhé třetiny sice ještě zmohli na snížení, jediná trefa Diema však na skalp javorových listů nestačila.

Švýcarsko - Kanada 1:4 (0:1, 1:2, 0:1))
Branky a nahrávky:
39. Diem (Malgin, Siegenthaler) – 4. Barzal (Stephens, Chabot), 23. Barzal, 30. N. Roy (Harkins, Wotherspoon), 41. Beauvillier (Stephens, Barzal)