06.05.2013 | Zdeněk Plánka

Kanada hravě přehrála Norsko, Rusové zatím bez zaváhání

S t o c k h o l m - Pátý den mistrovství nabídl další čtyři souboje, z nichž nejzajímavější podívanou slibovalo utkání helsinské skupiny Rusko - USA. A také předpoklady splnilo a byl k vidění skvělý dramatický hokej. V zápase byli nakonec o dva góly lepší Rusové, kteří vedou svoji skupinu. Pomalu rozjíždět se začíná i Kanada. Javorové listy vyprovodily debaklem 7:1 Nory. Důležité záchranářské souboje zvládli Dánové a Rakušané, naopak Slovinci s Lotyši se dostali do svízelné situace.
Rakousko zabralo a nasázelo Lotyšsku šest branek

Rakousko po prohrách s Finskem a hlavně s Francií zabralo a zvládlo důležitý souboj s Lotyšskem směrem k záchraně. Do utkání ale vstoupili lépe Lotyši, kteří se ve čtvrté minutě ujali vedení díky Berzinšovi. Závěr první části naopak vyšel lépe Rakousku, když dvěma góly otočilo skóre. Tento obrat vlil do rakouských hráčů nové sebevědomí a jejich hlavní hvězda Vanek načal úspěšně druhou dvacetiminutovku, chvíli po jeho gólu totiž navyšoval už na 4:1 Altmann.

Lotyši vědomi si důležitosti utkání však neházeli flintu do žita. V 34. minutě sice ještě Jass trefil břevno, těsně před druhou přestávkou ale snížil Saviels. Když pak svěřenci kanadského trenéra Nolana zužitkovali z kraje závěrečné třetiny přesilovou hru po vyloučení Lakose, zdálo se, že by mohli sahat po vyrovnání. Avšak možné drama a rakouské komplikace odvrátil v 50. minutě uklidňujícím gólem Raffl.

Rakousko - Lotyšsko 6:3 (2:1, 2:1, 2:1) Branky a nahrávky: 14. F. Iberer (Hundertpfund), 18. Lakos (Latusa, Baumgartner), 24. Vanek, 27. Altmann (Welser, Kristler), 50. Raffl (Hundertpfund), 57. Oberkofler (Pöck, Schuller) - 4. Berzinš (Keninš, Meija), 39. Saviels (Andersons, Indrašis), 41. Darzinš (Cipulis).

Sestavy:
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer, Peintner, Baumgartner - Oberkofler.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Kulda, Saviels, Sotnieks, M. Jass, Andersons, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Keninš, Berzinš, Meija - K. Jass, Štals, Širokovs.

Dáni oplatili Slovincům porážku z olympijské kvalifikace

V únoru Dáni v domácím prostředí Slovincům podlehli v olympijské kvalifikace a přišli tak účast na turnaji v Soči. Teď to však svému soupeři vrátili. Situace nováčka elitní skupiny tak začíná být kritická. Slovinci podlehli Bělorusku, Norsku a nyní i Dánům. Jsou tak v tabulce poslední a jelikož Bělorusové nemohou sestoupit, situace nevypadá se záchranou optimisticky. „Samozřejmě, že náš cíl je udržet se. Každým rokem se zlepšujeme. Postoupili jsme na olympiádu, lidi kromě dobré hry čekají i výsledky,“ hodnotil nepříjemnou situaci útočník Rok Pajič.

Svěřenci Matjaže Kopitara přitom začali důležitý souboj dobře a v utkání vždy vedli. Dánové museli pokaždé dotahovat jednogólovou ztrátu. V prodloužení však měli poslední slovo oni, nejprve trefil Madsen tyč, vzápětí se Green již nemýlil. „Už ty dva zápasy předtím jsme v podstatě hráli lépe než soupeř. Jak s Norskem, Běloruskem, tak i dnes nám to na konci nevyšlo. Je to škoda, protože máme jen jeden bod. Přitom jsme jich mohli mít daleko víc,“ smutnil Pajič. Seveřané tak mohou zůstat poměrně klidní. Slovinci budou muset dokázat nemožné, získat nějaké body proti čtveřici Švýcarsko, Česko, Švédsko a Kanada.

Slovinsko - Dánsko 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1) Branky a nahrávky: 7. Tičar (Gregorc, Robar), 35. Tičar (Robar, Gregorc) - 24. K. Staal (M. Lauridsen, Madsen), 46. Madsen (K. Staal, Jesper B. Jensen), 62. Green (Larsen).

Sestavy:
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič - Bašič.
Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen.

Rusko zdolalo Američany dvěma góly ve třetí třetině


Rusové po vítězství nad USA mohli slavit už třináctou výhru v součtu s minulým turnaje v řadě. Střetnutí dvou hokejových velmocí nabídlo skvělý hokej a ruská výhra se narodila lehce. Že bude utkání dramatické ukázala už první třetina. V té nejprve dostal Rusy do vedení Bishop, aby na jeho branku reagoval vyrovnáním Stastny. Stejný hráč dokonal i obrat, když dokázal zužitkovat přesilovou hru. Američané se však neradovali příliš dlouho. Slovo si totiž vzal Ilja Kovalčuk a naplnil své kanonýrské vlohy.

Ve druhém dějství měli Američané dlouho přesilovku pět na tři. Prosadil se ovšem až ve standardním počtu hráčů na ledě Hunwick. Ani druhé vedení USA však dlouho nevydrželo. Obhájce titulu krásně zakombinoval a Těreščenko srovnal krok se soupeřem a nastartoval zběsilý tlak soupeře. Ten Američané jen horko těžko přestály a dvakrát je zachránila branková konstrukce. O osudu utkání nakonec rozhodla krátká pasáž ve třetí třetině. V 54. minutě poslal Rusy do vedení Medvěděv a o chvíli později zužitkoval přesilovku Radulov. Američany pak nespasila ani závěrečná hra bez brankáře. Naopak Hunwick na chvíli musel suplovat roli brankáře, aby zblokoval Tjutinovu střelu do prázdné brány.

Rusko - USA 5:3 (2:2, 1:1, 2:0) Branky a nahrávky: 6. Bělov (Denisov, Anisimov), 15. Kovalčuk (Nikulin, A. Radulov), 32. Těreščenko (Mozjakin, Petrov), 54. Medvěděv (Mozjakin, Těreščenko), 56. A. Radulov (Kovalčuk) - 11. P. Stastny (C. Smith), 14. P. Stastny (Faulk), 28. Hunwick (Palushaj).

Sestavy:
Rusko: Bryzgalov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medvěděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - A. Radulov, Loktionov, Kovalčuk - Popov, Anisimov, Pěrežogin - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj.

Javorové listy nedaly Norům žádnou šanci


Jednoznačný průběh měl zápas Kanady s Norskem. Kolébka hokeje byla od začátku jasně lepší než seveřané a osudu utkání rozhodla v podstatě v první třetině. Soupeři totiž nasázela v prvních dvaceti minutách rovnou pět branek a nebylo, co řešit. Gólový účet si Kanada otevřela už v páté minutě. I v dalším průběhu byli Kanaďané lepší. Norové se ovšem oproti první třetině, kdy vyslali na Dubnyka pouhou jednu střelu, pochlapili a dokonce skórovali. Byla to ale jen slabá náplast, nakonec totiž odjížděli z ledu s sedmi brankami ve své síti. V utkání se nejlépe vedlo Stamkosovi, který nasbíral čtyři kanadské body a je v čele bodování celého turnaje.

Kanada - Norsko 7:1 (4:0, 1:1, 2:0) Branky a nahrávky: 5. Ladd (Stamkos), 14. Skinner (Stamkos), 17. Duchene (Eberle, Robidas), 19. Giroux (Schultz, Stamkos), 23. Hall (Eberle), 45. Stamkos (Giroux, Brodie), 53. Hall (Duchene, R. O'Reilly) - 31. K. A. Olimb (Bastiansen, M. Olimb).

Sestavy:
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, R. O'Reilly.
Norsko: Volden - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Sörvik, Solberg - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen, Dahlström.