12.05.2012 | Jitka Čechová, Martin Voltr, Tomáš Schmiedt

Kanada a Švédsko nezaváhali, Slováci mají čtvrtfinále na dosah

S t o c k h o l m - Devátý hrací den mistrovství světa v ledním hokeji přinesl duely z opačných konců tabulky i nervy drásající souboje o čtvrtfinále. Nezaváhali Kanaďané se Švédy a nula svítila na časomíře i v případě zápasu mezi Norskem a Lotyšskem. Dánsko se nepřestává trápit a nervózně pokukovat po Itálii, která díky jedné jediné výhře v prodloužení stále drží předposlední příčku. Překvapil výsledek utkání mezi Švýcary a Francií, ve kterém zvítězili hráči ze země galského kohouta.

Norové se přiblížili čtvrtfinálovému snu

Lotyšsko se v poledním stocholmském čase střetlo s Norskem v jednom z klíčových zápasů o postup do čtvrtfinále. Po dvanácti minutách hry to byli Lotyši, kdo zvedal ruce nad hlavu – leč marně, rozhodčí na videu ověřili, že Meijova střela se odrazila od břevna. Když ale hned nato přišel gól norského beka Jonase Holöse, vše bylo v naprostém pořádku.

Další pokusy mírného favorita z Pobaltí končily na výtečném Larsi Haugenovi, naproti tomu Edgars Masalskis kapituloval po přestávce podruhé. Tvrdou ránu Matse Trygga ztečoval bruslí Andreas Martinsen. Pokud Lotyšsko ještě drželo naději na obrat, pak jeho plány dostaly další trhlinu krátce před sirénou. Nahození Hansena se odrazilo před odkrytou klec na hokejku protřelého Patricka Thoresena, jenž to už měl snadné.

Tříbrankové vedení už Norům stačilo. Mohl ho navýšit znovu obránce Jonas Holös, nicméně jeho střela se odrazila od obou tyčí a zamířila ven. Haugenovi už čisté konto nepokazilo ani oslabení pět minut před koncem. Norští vikingové tak mohli zaslouženě oslavit vybojované vítězství společně se svými fanoušky, kteří pomohli vytvořit zápasu výbornou kulisu. Celkem si do hlediště našlo cestu více než pět tisíc diváků.

Norsko – Lotyšsko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Holös, 26. Martinsen (Trygg, Ask), 39. Thoresen (Hansen, Skröder).

Dánsko i přes velkou snahu popáté prohrálo

Reprezentanty Dánska a Německa dělily před vzájemným soubojem pouhé dva body, přesto do něj oba týmy vstupovaly s úplně jinými záměry. Němcům totiž šlo o udržení reálných šancí na čtvrtfinále a jejich protivníkovi o holé přežité v elitní skupině. V první třetině neskóroval ani jeden ze soupeřů. Na Dánech ale bylo vidět, že na svá vyjádření plná odhodlání dokáží navázat i na ledové ploše.

I proto byl jejich úvodní gól z počátku druhé části naprosto zasloužený. Do té doby perfektního Dennise Endrase překonal v přečíslení kapitán Morten Green, byť mu při tom vydatně pomohl beton ležícího brankáře. Další dánské manévry ke zvýšení skóre nevedly, a tak přišel trest v podobě vyrovnání. Na modré čáře napřáhl Thomas Greilinger a jeho parádní dělovka zaskočila gólmana Andersena.

Tento moment Dány hodně mrzel. Od té doby totiž nedokázali využít žádnou možnost a naopak ve 49. minutě připravil Philip Gogulla obrovskou radost německým fanouškům. Povedený obrat posunul Němce na pouhý jednobodový odstup za čtvrté místo, naopak Dánům k záchraně nezbývá, než z duelů s Lotyšskem a Norskem vydolovat alespoň dva body.

Německo – Dánsko 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 38. Greilinger (Fischer, Kaufmann), 49. Gogulla (Reimer, Ulllmann) – 22. Green (Starkov).

Bída se třela s nouzí, Švédi přesto neměli problém s Itálií

Od duelu Švédska s Italií se neočekávalo nic než vysoká výhra domácí reprezentace. Od počátku to na ní docela i vypadalo, už v šesté minutě totiž před brankovištěm našel puk Marcus Krüger a dorazil ho za záda brankáře Belissima. Italové nicméně neskládali zbraně, jenže střelecky aktivnější Švédi udeřili před odchodem do kabin podruhé. Landeskogovo nahození přesně tečoval obránce Staffan Kronwall.

Další krizový moment pro Jihoevropany přišel na přelomu 25. a 26. minuty, kdy jednoho vyloučeného Itala doplnili na trestné rovnou dva další. Henrik Zetterberg pak nabil Eriku Karlssonovi, který málem protrhnul síť. Jinak Belissimo nadále držel švédské útočníky na uzdě, nejvíce se zakvěl proti novému muži v sestavě Hörnqvistovi, který na něj uháněl úplně sám.

Na 4:0 zvyšoval zkraje třetí třetiny Gabriel Landeskog, to už ale bylo z gólového zápisu vše. Diváci stejně jako v celém předchozím průběhu nesledovali žádnou atraktivní podívanou. Viděli už jen střídání italských gólmanů, když Daniela Belissima vystřídal Thomas Tragust.

Itálie – Švédsko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Krüger (Karlsson, Alfredsson), 20. Kronwall S. (Landeskog), 26. Karlsson (Zetterberg), 42. Landeskog (Eriksson, Zetterberg).

Slovensko porazilo Bělorusy. Ti definitivně ztratili naději na postup

Před důležitým soubojem se slovenským týmem museli Bělorusové nečekaně řešit jeden poměrně velký a ožehavý problém: turnaj totiž beze slova opustil brankář Andrej Mezin. Údajně pro neshody s trenérem. Ačkoliv do utkání se Slovenskem měl i podle původního plánu nastoupit Vitalij Koval, Bělorusům nečekaný počin jejich kolegy určitě neudělal dobře a Slováci tak šli do vedení už v sedmé minutě střelou Andreje Sekery.

Skutečné hody ale začali slovenští hráči pořádat ve druhé třetině, kdy se v rozmezí necelých čtyř minut trefili hned čtyřikrát. Nejprve Kovala překonal Branko Radivojevič, načež běloruský brankář za svá záda propustil ještě dorážku Michela Miklíka. Další góly přidali téměř okamžitě Tomáš Kopecký a Juraj Mikuš. Opaření Bělorusové dokázali kontrovat pouze jednou – Alexej Kalužnyj jako jediný vyzál na slovenského brankáře Laca, ačkoliv příležitost k tomu měl ještě Kovryšin, který jel trestné střílení.

Třetí dějství už branku nepřineslo a Slovensko si tak v klidu dokráčelo pro třetí vítězství v řadě. Bělorusové tím pádem definitivně přišli o naději postoupit do čtvrtfinále, zatímco slovenský tým se naopak výrazným způsobem pojistil.

Slovensko – Bělorusko 5:1 (1:0, 4:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Sekera (Baranka, Handzuš), 24. Radivojevič (Sekera), 25. Miklík (Mikuš), 26. Kopecký (Radivojevič), 27. Mikuš (Tatar, Miklík) – 35. Kalužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn).

Překvapením dne je vítězství Francie nad Švýcary

Jestli se od někoho v duelu Švýcarsko – Francie čekala výhra, pak to byli určitě hráči ze země helvétského kříže. Ti krom toho vyhrát přímo potřebovali, aby se dotáhli na Slovensko a mohli tak ještě zamíchat první čtyřkou skupiny A. Překvapením tak byla už první branka Francouzů, kterou v 18. minutě vsítil Yohann Auvitu. Paradoxem je, že Švýcaři jinak první třetinu ovládli a soupeře přestříleli v poměru 15:7.

Gól Teddyho da Costy na 2:0 mohl být pro Švýcarsko klidně zlomovým, jenže v následujících dvou minutách dokázalo k nemilému překvapení Francouzů vyrovnat. A to díky jedinému hráči. Damien Brunner nejprve snížil na 1:2, načež Brunner téměř okamžitě vsítil také srovnávací branku.

Mohla z toho být minimálně remíza, jenže ve třetí třetině Švýcar Bezina doslova zničil Guttiga, za což odešel na pokyn sudího předčasně do kabin. A to byl zlomový moment celého zápasu. V následující pětiminutové přesilovce se totiž Francouzi trefili hned dvakrát. Nejprve svůj tým vrátil do vedení Laurent Meunier, načež na konečných 4:2 pro zemi galského kohouta pečetil Stephane da Costa.

Švýcarsko – Francie 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 34. Brunner (Furrer, Blindenbacher), 36. Brunner (Romy) – 18. Auvitu (Hecquefeuille, Meunier), 33. da Costa T. (Bertrand, Roussel), 47. Meunier, 48. da Costa S. (Bellemare, Amar).

Kanada si smlsla na Kazachstánu, nastřílela mu osmičku

Po překvapivém bodování proti USA, kde prohráli až v prodloužení, dostali Kazaši výprask od kanadského výběru. Jasný favorit duelu ale po úvodní části vedl jen o jednu trefu, když se po pěkné kombinaci prosadil Dion Phaneuf.

Postupem času však Kazachstánu docházely síly, v polovině klání navyšoval náskok Kanady útočník Corey Perry. Třetí zásah přidal Alexandr Burrows, který v oslabení tvrdou střelou nedal Kolesnikovi šanci.

Debakl ale odstartovala až poslední část, na jejímž začátku se kanadské mužstvo v necelé jedné minutě třikrát prosadilo. Trefili se Evander Kane, John Tavares a Teddy Purcell. Kazaši už byli na odpis, ale střelecká potence Kanady ještě zdaleka neskončila. Dion Phaneuf svým druhým gólem v zápase přidal sedmý hřebíček do kazašské rakve. Tu definitivně uzavřel Ryan Nugent-Hopkins čtyři minuty před koncem. Kanada si tedy připsala jednoznačné vítězství 8:0.

Kazachstán – Kanada 0:8 (0:1, 0:2, 0:5)

Branky a nahrávky: 16. Phaneuf (Getzlaf), 33. Perry (Keith, Bouwmeester), 38. Burrows (Eberle, Keith), 43. Kane (Perry, Getzlaf), 44. Tavares (Eberle, Russell), 44. Purcell (Benn), 46. Phaneuf (Getzlaf), 57. Nugent-Hopkins (Sharp, Ladd).