07.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Kanada a Rusko v pondělních zápasech MS znovu dominovaly

Pondělní program 81. mistrovství světa v ledním hokeji nabídl již oproti víkendu jen dvě utkání v každém z měst. V Paříži se střetly Bělorusko s Kanadou a Česká republika s Finskem, zatímco v německém Kölnu vyzvali domácí Němci Rusko a ve druhém utkání na sebe narazily USA a Švédsko. Některá utkání skončila podle očekávání jasnými vítězstvími, zatímco například duel USA se Švédskem byla bitva do posledních minut. A jak tedy konkrétně jednotlivé zápasy vypadaly?

Skupina A

V německém Kölnu se překvapení v pondělí odpoledne nekonalo. Pořadatelé šampionátu – Němci prohráli s Ruskem vysoko 3:6. V první třetině se prosadilo Rusko hned třikrát, přičemž vedení ještě navýšilo. V závěru sice Němci výsledek trochu zkorigovali, ale na bodový zisk to nestačilo.

Německo – Rusko (0:3, 0:2, 3:1)

Branky: 46. Macek, 49. Gogulla, 60. Tiffels – 2. Šipačov, 18. Šipačov, 19. S. Plotnikov, 32. N. Gusev, 36. Kučerov, 52. Kučerov


Utkání Spojených států amerických a Švédska bylo v rámci pondělního programu snad nejvyrovnanější. A to i co se branek týče. Pokud jeden z týmů vstřelil gól, druhý na něj dokázal poměrně brzy odpovědět. A diváci se nejspíš nenudili. Kromě spousty šancí viděli například i zajímavý konec první přestávky. Při nástupu na led totiž čárový sudí Roman Kaderli ze Švýcarska upadl a roztrhl si kalhoty. Proto musela začít druhá dvacetiminutovka o několik minut později. Švédové sice USA přestříleli, jenže nakonec se stejně z výhry 4:3 radovali Američané.

USA – Švédsko 4:3 (2:3, 1:0, 1:0)

Branky: 4. Keller, 19. a 23. J. Gaudreau, 52. Compher - 3. a 14. E. Lindholm, 19. Hedman


Skupina B

O státním svátku zahájil v Paříži pondělní hokejový program střet Běloruska s Kanadou. Utkání nabídlo několik gólů a jasnou převahu Kanady. Žádné překvapení se tedy nekonalo. Hrstka diváků v pařížské AccorHotels aréně sledovala duel, v němž se Kanaďané ujali vedení již v šesté minutě a po zbytek duelu zápas už jen kontrolovali. Nakonec zvítězili vysoko 6:0. Třemi kanadskými body (2+1) se blýskl Nathan MacKinnon.

Bělorusko – Kanada 0:6 (0:1, 0:2, 0:3)

Branky: 6. a 51. Point, 25. a 36. MacKinnon, 51. Giroux

Ve 20:15 vyzvala Česká republika na souboj finské hokejisty. Zápas nabídl málokdy vídaný obrat, když Češi sice prohrávali již 0:3, jenže nakonec zvítězili 4:3 po samostatných nájezdech. Podrobně o tom píšeme v samostatném článku.