11.01.2018 | Jan Havlovic

Juniorky ztratily v závěru bitvu s Finskem, na MS končí šesté

České juniorky mají za sebou poslední duel na světovém šampionátu hráček do 18 let v ruském Dmitrově. V boji o páté místo svěřenkyně Pavla Zuziaka nestačily na výběr Finska, kterému podlehly těsně 1:2. Národní tým nepředvedl vůbec špatný výkon. Svého soupeře přestřílel 34:18, ale doplatil na špatnou koncovku.
Český tým sehrál se svým soupeřem vyrovnanou první třetinu, ve které byly k vidění šance na obou stranách. Do šaten se však šlo za bezbrankového stavu. Do prostřední periody vstoupil český tým velmi dobře a svého soupeře začala přehrávat. K dispozici měl dokonce hned čtyři přesilové hry, ve kterých si vypracoval solidní šance, ale brankářku Aholaovou překonat nedokázal.

Po sérii neproměněných šancí českého týmu tak udeřil soupeř. Ve 39. minutě se za obranu národního týmu prodrala útočnice Vainikkaová, která tváří v tvář Bláhové dokázala uspět. České juniorky odpověděly na začátku třetí periody zásluhou trefy Barbory Machalové, která prokázala příkladný důraz na brankovišti a po přihrávce Kaltounkové dopravila kotouč do sítě.

Za vyrovnaného stavu se hrál vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách. V 54. minutě přišla pro český tým velká rána. Holopainenová využila chyby v obraně a naservírovala kotouč Liikalaové, která překonala Bláhovou podruhé. V samotném závěru to národní tým zkoušel při power play, ale žádná z českých střel za zády Aholaové neskončila. České juniorky tak obsadily na šampionátu hráček do 18 let podruhé v řadě šesté místo.

Česko – Finsko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 43. Machalová (Kaltounková, Lerchová) – 39. Vainikkaová, 54. Liikalaová (Holopainenová).

Na programu byly také semifinálové duely. V tom odpoledním se střetly výběry USA a Kanady, k vidění byl výborný hokej z obou stran. Aktivním Kanaďankám se podařilo dostat díky skvěle zvládnuté druhé třetině do dvoubrankového vedení. Američanky však dokázaly ve třetí periodě srovnat, a tak se šlo do prodloužení. V něm měl výběr USA několik příležitostí, ale prosadit se nedokázal. Rozhodovaly tak až samostatné nájezdy, ve kterých byly šťastnější Američanky. Ve čtvrté sérii rozhodla o postupu Spojených států Websterová.

USA – Kanada 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:2, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Heiseová (Ostertagová, Curlová), 47. O'Brienová (Websterová), 50. Browneová (Nicholsonová), rozh. náj. Websterová – 16. Boydová (Guayová), 34. Adzijaová (Guayová, Fillierová), 37. Rickwoodová (Fillierová, Adzijaová)

Ve druhém semifinále uspělo Švédsko, které dokázalo porazit pořadatelské Rusko již podruhé na tomto šampionátu. Na gól Bouvengové z druhé třetiny ještě odpověděla ve 49. minutě Markovová. Rozhodující moment přišel o dvě minuty později, kdy se prosadila Antonssonová, která rozhodla o tom, že se Švédky poprvé v historii probojovaly do finále. V boji o zlato vyzvou favorizovaný výběr USA.

Švédsko – Rusko 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 31. Bouvengová (Ljungblomová, Waxinová), 51. Ljungblomová (Nylén-Personová) – 49. Markovová (Lučnikovová).

V odpoledním duelu se rovněž rozluštila tajenka sestupujícího celku z elitní divize. Švýcarky totiž dokázaly německé hokejistky porazit i podruhé, což znamená, že se Německo znovu po roce loučí s elitní divizí a v příštím kalendářním roce bude bojovat o návrat do elitní skupiny.

Švýcarsko – Německo 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Rüediová (Christenová, Wetliová), 23. Enzlerová (Rüediová), 35. Rüediová (Christenová, Enzlerová)