06.01.2017 | Vojtěch Jurák

Juniorky vstoupily do MS výhrou, nezaváhaly ani zámořské celky

Ve Zlíně a v Přerově odstartovalo Mistrovství světa žen do 18 let. Ve skupině A se jak Spojené státy, tak Kanada uvedly vítězstvím nad soupeřem ze starého kontinentu. Ve skupině B české fanoušky nejvíce zaujal výkon domácí reprezentace, která v napínavém duelu přetlačila Japonsko. Čtvrtým úspěšným byly Finky.

K úplně prvnímu utkání letošního šampionátu se postavily hráčky Spojených států a Ruska. Američanky v úvodních minutách působily poněkud zakřiknutě a musely čelit několika zajímavým ruským šancím. Postupem času se však osmělily, převzaly kontrolu nad utkáním a docela v pohodě ho dovedly k vítězství 6:1. Rusky svým snížením v poslední minutě jen kosmeticky upravily skóre.

Druhé odpolední utkání svedlo na jeden led Češky a Japonky. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, a zatímco po dvaceti minutách držely domácí hráčky vedení 1:0, po čtyřiceti minutách byly o gól blíže k výhře Japonky. České hráčky však před svými fanoušky zabraly. Hned dvě minuty po přestávce vyrovnaly na 2:2 a v polovině třetí třetiny rozhodla Natálie Mlýnková svižnou střelou k tyči o důležitých třech bodech pro domácí tým.

Také druhý zámořský tým na turnaji své úvodní utkání zvládl. Kanaďanky sice prohrávaly proti Švédkám už od 4. minuty 0:1, ovšem ve druhé třetině přidaly a třemi brankami otočily skóre ve svůj prospěch. V závěrečné části pak potvrdily dalšími zásahy své vítězství.

První hrací den šampionátu zakončilo střetnutí Finek se Švýcarkami. Skandinávským hráčkám se vydařila první třetina, v níž si vytvořily dvoubrankový náskok. Na švýcarské snížení ve druhé třetině rychle odpověděly další trefou a zbytek zápasu si již pohlídaly. Úvodní vítězství 3:1 je pro Finky prvním krokem směrem k vytouženému čtvrtfinále.

Skupina A – Zlín

Spojené státy – Rusko 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky:
9. Murphyová (DeGeorgeová, Drakeová), 9. Heisingová (Linserová), 21. Barnesová (Wenteová), 32. Wenteová (Skajaová), 48. Barnesová (Heisingová, Wethingtonová), 52. Linserová (Ostertagová) – 60. Běloglazovová (Širokovová).

Kanada – Švédsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
26. Bellová (Woodová), 30. Pettetová (Shirleyová, Bucklesová), 38. Fillierová (Bucklesová, Knowlesová), 41. Knowlesová (James-Mitchellová), 52. Wattsová (Maltaisová) – 4. Olssonová (Ljungblomová).


Skupina B – Přerov

Česko – Japonsko 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)
Branky a nahrávky:
20. Erbenová (Vozdecká, Mlýnková), 43. Kaltounková (Lerchová, Exnerová), 51. Mlýnková (Machalová) – 32. A. Satoová (Kojamaová), 40. Jamašitaová (Suzukiová, Cucumiová).
Sestava Česka: Bláhová (Jandová) – Škrdlová, Cornová, Erbenová, Vozdecká, Pytlíková, Martinů, Zachová, Kotounová – Hymlárová, Bucifalová, Neubauerová – Mlýnková, Machalová, Exnerová – Kaltounková, Lerchová, Karlecová – Tomasco, Dýcková, Zrnová.

Finsko – Švýcarsko 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
8. Nylundová (Aroová), 19. Nylundová (Vesaová, Melotindosová), 27. Melotindosová (Vesaová) – 25. Enzlerová.