06.01.2018 | Jan Havlovic

Juniorky selhaly v koncovce a z duelu s Německem berou pouze bod

České juniorky za sebou mají druhé představení na světovém šampionátu do 18 let v ruském Dmitrově. Svěřenkyně Pavla Zuziaka však druhou výhru v základní skupině nepřidaly. Houževnaté Němky sice herně i střelecky předčily, avšak ze zápasu berou pouze bod. V prodloužení rozhodla trefa Welckeové.
České juniorky se ani ve svém druhém zápase v základní skupině nevyvarovaly špatného vstupu do zápasu. Hned ve druhé minutě totiž faulovala Pejšová a Němky svou úvodní přesilovou hru bleskově využily zásluhou Haiderové. Hráčky národního týmu však brzká inkasovaná branka nepoložila. Ba naopak, vrhly se směle do útoku. Výsledkem bylo hned dvanáct střeleckých pokusů během první třetiny, avšak ani jeden za zády brankářky Mayové neskončil.

Dobývání německé branky pokračovalo i ve druhé třetině. Úspěch neslo až ve 33. minutě, kdy se po bekhendové střele Lerchové dostala k dorážce Martina Exnerová a její přízemní střela mířila přesně mezi tři tyče. V poslední periodě se hra vyrovnala a šance na vstřelení branky měla obě mužstva. Bláhová i její konkurentka Mayová však atakům odolaly. Šlo se tedy do prodloužení. V něm Češky musely čelit přesilové hře soupeře po sporném vyloučení Kaltounkové. Němky přesilovku sehrály velmi dobře a o jejich výhře rozhodla Luisa Welckeová.

České juniorky tak berou z utkání proti Německu pouze bod a stále nemají jistotu postupu do čtvrtfinále. Ve skupině B se po dvou odehraných zápasech nacházejí na druhém místě se ziskem čtyř bodů. V závěrečném duelu skupiny se střetnou v úterý s Finskem.

Česko – Německo 1:2 po prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Exnerová (Lerchová) – 2. Haiderová (Schwambornová, Botthofová), 64. Luisa Welckeová (Klingerová, Botthofová).

V dalším duelu skupiny B porazily favorizované Finky výběr Švýcarska v poměru 3:2. Švýcarky se dokázaly oklepat po brzkém gólu Holopainenové z druhé minuty a skóre otočily. Seveřanky však v poslední třetině zabraly a dvěma góly vývoj duelu obrátily zpět, čímž si zajistily postup do čtvrtfinále.

Švýcarsko – Finsko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 18. Leemannová (Ryhnerová, Rüediová), 38. Leemannová (Ryhnerová, Zimmermannová) – 2. Holopainenová (Vainikkaová), 42. Liikalaová (Holopainenová, Laitinenová), 51. Vainikkaová (Laitinenová, Holopainenová).

V elitní skupině A se žádné překvapení během druhého hracího dne nekonalo. Američanky porazily v odpoledním duelu domácí Rusko v poměru 5:3 a dostaly se na první místo. Nezaváhaly ani Kanaďanky, které napravily sobotní zaváhání proti Rusku, když Švédky přehrály v poměru 4:0.

Rusko – USA 3:5 (0:4, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. Markovová (Provorovová, Bratiščevová), 46. Pestovová (Lučnikovová, Provorovová), 57. Medveděvová (Savoninová) – 4. Heiseová (Curlová), 5. Curlová (Petrieová), 14. Nicholsonová (Bilkaová, Hartmetzová), 16. Bilkaová (Browneová, Osterstagová), 38. Curlová (Petrieová).

Kanada – Švédsko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Kollmanová (Guayová), 12. Goslingová, 55. Goslingová (Daltonová), 56. Moloughneyová.