09.01.2018 | Jan Havlovic

Juniorky po srdnatém boji nestačily na Kanadu, čeká je boj o páté místo

České juniorky na světovém šampionátu v Dmitrově do bojů o medaile nepostoupily. Ve čtvrtfinálovém duelu srdnatě vzdorovaly favorizovaným Kanaďankám, ale na výhru to nestačilo. Svěřenkyně Pavla Zuziaka prohrály 1:3 a čeká je boj o páté místo, ve kterém vyzvou výběr Finska.
Český tým opět neměl ideální vstup do utkání, když hned po sedmnácti sekundách čelil přesilové hře soupeře. Perné chvíle ve vlastním pásmu však národní tým přečkal a favoritovi statečně vzdoroval. O osudu utkání rozhodla druhá třetina, ve které se Kanaďankám podařilo vsítit hned tři branky.

Hned na začátku třetí třetiny měly svěřenkyně Pavla Zuziaka k dispozici přesilovou hru pěti proti třem, kterou dokázala využít přesnou střelou Adéla Škrdlová. Národní tým po vstřelené brance ožil a favorizovaného soupeře začal přehrávat. V závěru mohla snížit na rozdíl jediné branky Kotounová, ale její střelu zastavila tyč. Ke konci to národní tým zkoušel při hře bez brankářky, ale Kanaďanky své dvoubrankové vedení uhájily.

České juniorky tak čeká boj o páté místo, ve kterém potřetí v řadě vyzvou Finky. Před dvěma lety v Kanadě Češky uspěly, v loňském roce v Přerově naopak padly.

Kanada – Česko 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Correiaová (Adzijaová), 29. Slobodzianová (Fillierová, Vorsterová), 36. Kollmanová (Shirleyová) – 41. Škrdlová (Kaltounková, Lerchová).

Ve druhém čtvrtfinálovém duelu zvítězily domácí Rusky nad Finskem v poměru 2:0. Pořadatelská země přečkala tlak v úvodní třetině zápasu a dvěma brankami v prostřední periodě rozhodla o osudu zápasu. V semifinále narazí Rusky na výběr Švédska.

Rusko – Finsko 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Alexandrovová (Běloglazovová, Bratiščevová), 30. Běloglazovová (Alexandrovová, Bratiščevová).

Rozehrála se také série bojů o udržení. V úvodním duelu dokázaly uspět hokejistky Švýcarska, která v gólově bohatém utkání porazily Němky v poměru 7:3. Další utkání je na programu v pátek v odpoledních hodinách.

Německo – Švýcarsko 3:7 (0:3, 0:3, 3:1)

Branky a nahrávky: 46. Brendelová (Nickischová, Bärová), 47. Brendelová (Luisa Weicke), 52. Luisa Welckeová (Harková, Lilli Welckeová) – 4. Bertaová (Lutzová), 14. Rüediová (Enzlerová), 15. Ryhnerová (Zimmermannová), 32. Rüediová, 39. Enzlerová (Rüediová, Leemannová), 40. Rüediová (Enzlerová, Wetliová), 55. Wetliová (Enzlerová, Rüediová).
Stav série: 0:1.