10.01.2017 | Vojtěch Jurák

Juniorky padly ve čtvrtfinále a zahrají si o páté místo

Mistrovství světa juniorek pomalu spěje ke svému vrcholu, středečními zápasy začalo play-off. V Přerově se utkaly Češky s Ruskem, přičemž domácí hráčky musely skousnout skličující porážku. Ve Zlíně pak Švédky udolaly Finky. Zápasový program uzavřel první souboj o udržení mezi Švýcarskem a Japonskem.
Čtvrtfinálový souboj Ruska a České republiky v Přerově zahájil vyřazovací část letošního šampionátu. Klíčovou částí utkání, kterému přihlíželo bezmála patnáct set diváků, byla druhá třetina, v níž ruské hráčky dvakrát skórovaly. Češky sice dřely a přestřílely své soupeřky, ovšem gólové radosti se nedočkaly. Brankářka Valeria Merkuševová zachytala bezchybně, udržela čisté konto a dovedla Rusky do semifinále. Poražené Češky se utkají s Finskem o konečné páté místo.

Zlín hostil druhé čtvrtfinále mezi Švédskem a Finskem. Švédky měly v tomto utkání jasnou střeleckou převahu, což se postupem času projevovalo stále více na průběžném stavu. Po čtyřiceti minutách vedly hráčky se třemi korunkami na dresu 2:0. Finky sice snížily hned na začátku poslední části, což jim dodalo sebevědomí a vzbudilo v nich aktivitu, vyrovnat však už nestihly. Švédky jsou tedy druhým postupujícím.

Posledním zápasem dne byl první souboj série o udržení, k němuž stanuly v Přerově Švýcarky a Japonky. Švýcarky se prezentovaly velmi dobrou produktivitou, neboť z poměrně malého počtu střel vsítily hned pět gólů. Japonky držely krok jen v první části, která skončila 1:1. V dalším průběhu už Švýcarky odskočily a dovedly utkání do vítězného konce, čímž udělaly první krok k záchraně mezi elitou.

Čtvrtfinále

Rusko – Česká republika 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
32. Bratiščevová, 40. Provorovová (Pirogovová, Starovojtovová)

Švédsko – Finsko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
14. Olssonová (Tedenbyová, Neunzertová), 31. Af Bjurová (Olssonová) – 44. Parkkonenová (Nieminenová, Holopainenová)

O udržení

Švýcarsko – Japonsko 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky:
11. Rüediová (Ryhnerová), 25. Rüediová (Enzlerová), 26. Rüediová (Ryhnerová, Enzlerová), 46. Sigristová (Bertaová), 53. Bertaová (Vallarioová) – 15. Kojamaová (A. Satoová), 55. Ogawaová (Cucumiová)

Další program MS žen do 18 let 2017

Pátek 13. ledna:
12:00 Japonsko – Švýcarsko, 2. zápas o udržení (Přerov)
16:00 semifinále USA – Rusko (Přerov)
16:00 semifinále Kanada – Švédsko (Zlín)
20:00 Česko – Finsko, zápas o 5. místo (Přerov)

Sobota 14. ledna:
12:00 Švýcarsko – Japonsko, případný 3. zápas o udržení (Přerov)
16:00 zápas o 3. místo (Přerov)
19:00 finále (Zlín)