08.01.2018 | Jan Havlovic

Juniorky míří do čtvrtfinále! V klíčové bitvě zdolaly Finsko

České juniorky si na šampionátu v ruském Dmitrově zajistily postup do čtvrtfinále! Rozhodl o tom úterní duel s Finskem, ve kterém svěřenkyně Pavla Zuziaka zvítězily 3:2. V boji o účast v semifinále vyzve národní tým výběr Kanady.
Hráčky národního týmu ani ve svém třetím duelu na světovém šampionátu v Rusku neměly ideální vstup do zápasu. Hned v úvodu totiž čelily déle než minutové dvojnásobné přesilovce soupeře. Česká obrana v čele s Kristýnou Bláhovou však odolala a ve čtrnácté minutě se národní tým mohl radovat z úvodní branky, postarala se o něj Barbora Machalová. Vedení českého týmu však trvalo pouhých 44 vteřin, na 1:1 srovnala Melotindosová.

Výkon svěřenkyň Pavla Zuziaka měl však vzestupnou tendenci. Ve 27. minutě se aktivní Češky dostaly do vedení podruhé, to když se prosadila střelou z pravé strany Klára Jandušíková. I na branku české obránkyně však Finky našly odpověď. Ve 33. minutě využila přesilovou hru přesnou střelou Laitinenová.

Závěrečná perioda však vyšla národnímu týmu na výbornou. Hned po 28 sekundách se svým třetím gólem na šampionátu prosadila Kristýna Kaltounková. Jednobrankové vedení už tentokrát české juniorky nepustily, když přečkaly i závěrečnou finskou power play. Češky tak slaví postup do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Kanadu.

Finsko – Česko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Melotindosová (Liikalaová), 33. Laitinenová (Vainikkaová) – 14. Machalová (Kaltounková, Lerchová), 27. Jandušíková (Škrdlová, Lerchová), 41. Kaltounková (Erbenová, Machalová).

V odpoledním duelu skupiny B se Němkám podařilo porazit Švýcarky v poměru 2:1. Na postup to však našim západním sousedům nestačilo, neboť v tabulce obsadily až třetí příčku. Německé juniorky tak čeká boj o udržení, ve kterém se znovu střetnou s výběrem Švýcarska.

Německo – Švýcarsko 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Bärová (Lilli Welckeová), 22. Lilli Welckeová (Luisa Welckeová, Nickischová) – 8. Enzlerová (Leemannová)

Závěrečné duely skupinové fáze byly k vidění také v „áčku“. Američanky si poradily v zámořském derby s Kanadou, když svému odvěkému rivalovi nasázely hned šest branek. O překvapení se postaraly Švédky, které porazily domácí Rusko a zajistily si přímý postup do semifinále z druhého místa skupiny A. Rusky a Kanaďanky tak budou muset bojovat ve čtvrtfinále.

USA – Kanada 6:2 (1:1, 4:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Petrieová (Heiseová, Bizalová), 22. O'Brienová (Murphyová, Websterová), 27. Simpsonová (Websterová, Petrieová), 28. Heiseová (Fardenová), 39. Heiseová (Petrieová), 54. Murphyová (Websterová) – 12. Connorsová (Adzijaová, Fillierová), 59. Veilletteová (Guayová, Boydová).

Švédsko – Rusko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Ljungblomová (Bouvengová), 20. Wilhemssonová (Brolinová, Antonssonová).