14.01.2016 | David Soumar

Juniorky končí páté, finále MS nabídne severoamerickou bitvu

Ve čtvrtek byl na programu MS žen do 18 let poslední zápas českých juniorek. Ty nezvládly svůj čtvrtfinálový boj a musely hrát s Finskem jen o páté místo. Souběžně se zápasem o umístění, které české bojovnice vyhrály 3:1, probíhal duel série o udržení. Vrcholem předposledního hracího dne pak byla obě semifinále. Večerní zápas nakonec určil, že se v pátek o zlato utkají oba zámořské celky. Švédsko s Ruskem čeká bitva o bronz.

Češky i přes prohru ve čtvrtfinále o motivaci do posledního duelu na šampionátu rozhodně nepřišly. Proti Finsku chtěly uspět a bylo to také vidět. Hokejistky do zápasu vlétly a díky dvěma brankám Smetkové už po čtyřiceti minutách vedly.

Když v závěrečném dějství Jůzková navýšila už na rozdíl tří branek, zdálo se být hotovo. Ale Finky se nevzdaly. Dočkaly se i snížení, šest minut před koncem se trefila Sahlströmová. Více už ale seveřanky nedokázaly a české hokejistky do 18 let si poprvé na šampionátu mohly po zápase vyslechnout českou hymnu. S konečným pátým místem ale spokojeny nejsou, tým mířil výše.

Fidrmucův výběr myslel minimálně na účast v semifinále. To mu ale vyfouklo Švédsko, které bude bojovat o bronz. Hráčky ze Skandinávského poloostrovu totiž své utkání s USA nezvládly. Američanky potvrdily roli favoritek a zvítězily 4:0.

Stejně úspěšná byla domácí Kanada, která přehrála ruskou sbornou. Rusky sice především díky skvěle chytající Tarakanovové dokázaly vzdorovat, ale nestačilo to.

Šťastný konec měl turnaj pro Švýcarky, které se v sérii s Francií dokázaly zachránit. Francie se pro příští šampionát přesouvá do nižší divize, nahradí ji Japonsko.

Zápas o páté místo: 

ČESKO – FINSKO 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) 
Branky a nahrávky: 10. Smetková (Zedníková, Erbenová), 35. Smetková (Neubauerová), 48. Jůzková (Topolská) – 55. Sahlströmová (Klemolaová, Melotindosová). 

Semifinále: 

USA – ŠVÉDSKO 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)  
Branky a nahrávky: 7. Heisingová, 34. Brodtová, 40. Odenová (Compherová, Heisingová), 47. Heiseová (Zumwinkleová, Barnesová) 

KANADA – RUSKO 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)  
Branky a nahrávky: 10. Bellová (Maltaisová, Crossová), 22. Houstonová (Maltaisová, Agnewová), 43. Bellová (O'Neillová), 43. Friesenová (Frappierová).

Druhý zápas o udržení:

Francie – Švýcarsko 0:2 (0:1, 0:0, 0:1) 
Branky a nahrávky: 10. Schlegelová (Enzlerová, Quennecová), 43. Enzlerová (Ruediová)

Foto: Utsav Gupta, Niagara News