11.01.2016 | David Soumar

Juniorky čeká čtvrtfinále, po prohře s Ruskem jdou na Švédky

Pondělní program MS žen do 18 let v kanadském St. Catharines uzavřel skupinovou fázi. Česká děvčata do 18 let vyzvala Rusky, se kterými se porvala o postup ze třetího místa. Jelikož Češky padly, ve čtvrtfinále půjdou na Švédsko. To vyhrálo poměrně zamotanou skupinu B, přestože závěrečný zápas s Finkami nezvládlo. Zápas Česko vs. Švédsko je na programu 12. ledna od 22:00 SEČ.
Sedm posledních zápasů proti Rusku české juniorky prohrály, a na světovém šampionátu tak měly svému sokovi co oplácet. Ze začátku sice Rusko potvrzovalo, že se jim proti Česku daří, hokejistky ze středu Evropy se ale nevzdaly. Nepříznivý stav 0:3 po druhé třetině je nezlomil a v závěrečné třetině nastartovaly obrat.

Na branku Hymlárové navázala v druhé polovině závěrečné třetiny Pátková. Na otočení skóre zápasu to nakonec ale nestačilo. Ze závěrečného tlaku a hry bez brankářky už české hráčky vyrovnání nevybojovaly. Juniorky tak zakončily skupinu na čtvrtém místě a ve čtvrtfinále vyzou Švédsko, Rusky čeká Finsko.

Švédky ovládly skupinu B, přestože v posledním zápase prohrály s Finskem. Kvůli výhře Švýcarska nad Francií totiž získaly první tři celky stejný počet bodů. To tabulka skupiny B poněkud zamotalo. Rozhodovalo vzájemné skóre, díky kterému postoupilo Švédsko a Finsko. Švýcarky s Francouzkami budou hrát jen o udržení.

Přímo do semifinále postoupily týmy na prvních dvou místech ve skupině A. O prvenství si to rozdaly dva nejvíce favorizované výběry. Duel Kanady se Spojenými státy uzavřel program pondělního hracího dne. Američanky, úřadující mistryně světa, dokázaly domácí výběr přehrát. Jasně ho přestřílely a javorovým listům dovily jen jedinkrát skórovat, po zásluze tak obsadily první místo ve skupině A.

Výsledky skupiny A:  

ČESKO – RUSKO 2:3 (0:1, 0:2, 2:0) 
Branky a nahrávky: 48. Hymlárová (Patočková), 53. Patočková (Martinů) – 7. Kadirovová (Běloglazovová), 25. Vodopjanovová (Kadirovová), 30. Kadirovová (Vodopjanovová). 

USA – KANADA 3:0 (2:0, 1:0, 0:0) 
Branky a nahrávky: 6. Brodtová (Wethingtonová, Barnesová), 10. Gilmoreová (Barnesová), 27. Snodgrassová (Wenteová, Gilmoreová), 59. Gilmoreová (Wenteová) – 57. Edgarová (Wattsová) 

Výsledky skupiny B:  

FINSKO – ŠVÉDSKO 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Nieminenová (Nylundová, Karppinenová), 38. Karppinenová (Klemolaová), 53. Nieminenová (Melotindosová) – 28. Adolfssonová (Hjalmarssonová, Johanssonová).  

ŠVÝCARSKO – FRANCIE 6:0 (1:0, 3:0, 2:0) 
Branky a nahrávky: 3. Sigristová (Ruediová, Mullerová), 22. Ryhnerová (Zimmermannová), 23. Mullerová (Bertaová, Quennecová), 32. Mullerová (Sigristová, Ruediová), 46. Bachmannová (Enzlerová, Weissová), 55. Mullerová (Gremaudová).

Foto: Utsav Gupta, Niagara News