26.03.2014 | Vojtěch Jurák

Juniorky bojovaly, Kanadě však podlehly. Teď vyzvou Švédky

České reprezentantky do osmnácti let nestačily na Kanadu v přímém souboji o první místo ve skupině. Proti zámořskému soupeři držely bezbrankový stav až do poloviny utkání, poté však Kanaďanky udeřily a dvěma zásahy v rozmezí třiašedesáti vteřin položily základní kámen svého vítězství. Tři body získaly také Finky, Rusky a Američanky, které stejně jako Kanada postupují rovnou do semifinále.
České hokejistky vstoupily do boje o skupinové prvenství bez ostychu a dlouho s favoritkami celého turnaje držely krok. Kanaďanky byly sice aktivnější směrem dopředu, zodpovědná defenzivní hra Češek v čele se spolehlivou brankářkou Peslarovou jim však nedovolovala se výrazněji prosadit. Na druhé straně musela několikrát zasahovat gólmanka Sauveová, a to zejména proti aktivní Přibylové a Vanišové.

Ve druhé třetině Kanaďanky ještě přidaly a často dostávaly své soupeřky pod tlak. Česká obrana odolávala až do poloviny zápasu, kdy Bachová dostala přihrávku do volného prostoru a střelou k tyči poslala své mužstvo do vedení. Hned o minutu později zvýšila Wildfangová, která prostřelila Peslarovou z mezikruží. Dva rychlé góly dodaly kanadským hráčkám klid a pohodu, do níž se dostaly, už neztratily.

Do třetí dvacetiminutovky nastoupila náhradní brankářka Zechovká a hned musela čelit kanadskému náporu a tvrdé nátlakové hře. První gól, který hráčky ze země javorového listu daly, ještě rozhodčí neuznala, ale hned vzápětí se prosadila Lalancetteová a zvýšila na 3:0. Češkám se nedařilo podnikat nebezpečné výpady a zatímco zámořská Sauveová moc práce neměla, Zechovská musela být neustále ve střehu. Do závěrečného hvizdu kapitulovala ještě dvakrát po zásazích Potomakové a Wildfangové.

Kanaďanky si v pohodě dokráčely pro vítězství 5:0 a se ziskem devíti bodů suverénně ovládly skupinu A, čímž si zajistily také přímou účast v semifinále. České reprezentantky naopak poprvé na turnaji okusily hořkost porážky. V tabulce obsadily celkové druhé místo a ve čtvrtfinále se střetnou se Švédkami.

Kanada – Česká republika 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 32. Bachová (Wilsonová-Bennettová, Lalancetteová), 33. Wildfangová (Leslieová, Millerová), 45. Lalancetteová (Labelleová, Hartová), 49. Potomaková (Bachová, Leslieová), 58. Wildfangová (MacMillanová, Labelleová)

„Hrály jsme dobře, na Švédky si věříme,“ zní z české kabiny

Kanaďanky mají jen ty nejvyšší ambice, a proto byl souboj s nimi pro Češky prvním duelem, ve kterém nemohly být považovány za favoritky. Bylo tedy důležité soustředit se především na obranu. „Připravovali jsme se tak, abychom utkání odehráli defenzivně, nedostali moc branek a sami se pokusili nějakou dát,“ vysvětloval taktiku trenér Jan Fidrmuc.

I přes to, že výsledek 0:5 nevypadá na první pohled nejlépe, je nutno připomenout, že Češky dlouho držely s Kanaďankami krok. „Byly jsme rády, že s Kanadou hrajem tak dlouho vyrovnaně,“ upozorňovala po utkání Vendula Přibylová. Po první třetině to dokonce vypadalo, že by české juniorky mohly zámořské družstvo obrat o nějaké body, což se zatím nikomu na turnaji nepodařilo. Pak ale přišly dvě rychlé branky, které ovlivnily další průběh zápasu. „Ony byly lepší, dalo se počítat s tím, že dostaneme nějaké góly. Poté už jsme se to jen snažily dohrát a obdržet co nejméně branek,“ přiznala Přibylová.

Za stavu 0:2 nastoupila od začátku třetí třetiny místo Peslarové do brány Kateřina Zechovská, pro kterou to nebyla vůbec jednoduchá úloha. „Bylo hodně těžké tam v tu chvíli nastoupit. Holky do té doby hrály velice dobře, já jsem jim to nechtěla zkazit,“ popisovala svůj nástup mezi tři tyče. Češky nicméně předvedly dobrý výkon, a přestože ve třetí části třikrát inkasovaly, dokázaly Kanadu ze všech týmů na šampionátu potrápit nejvíce. „Myslím, že je to přijatelný výsledek. Kanada a USA jsou někde trochu jinde, můžeme být za takový výsledek rády,“ řekla po utkání Přibylová.

Už ve čtvrtek čeká české juniorky zatím nejdůležitější utkání. Ve čtvrtfinále vyzvou švédský výběr a tam již nemohou brát nic jiného než výhru. „Na Švédky máme. Porazily jsme je tady na přípravném turnaji, takže si věříme,“ je přesvědčená Zechovská. „Do utkání se Švédskem jdeme s tím, že chceme vyhrát,“ doplnila odhodlaně Přibylová. 
 
 
Na videu hovoří Vendula Přibylová (útočnice), Kateřina Zechovská (brankářka), Jan Fidrmuc (hlavní trenér) a Kassidy Sauveová (kanadská brankářka).

Finky si zajistily postup přes Japonky

Finky i Japonky nastupovaly do svého posledního utkání ve skupině s vědomím, že právě tento zápas rozhodne o tom, kdo postoupí do další fáze turnaje a koho čekají zápasy o záchranu. Finské juniorky se dostaly během čtyřiceti minut do vedení 2:0, v úvodu třetí části ale Japonky zabojovaly a hráčky ze Skandinávie se musely o výsledek zápasu ještě strachovat. Klid na hokejky jim ale zpět vrátila Rakkolainenová. Její úspěšná střela nad lapačku se nakonec ukázala jako rozhodující, protože Japonky při závěrečné power-play už jen znova inkasovaly.

Japonsko – Finsko 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 41. Ukitaová (Tomitaová), 46. Ukitaová (Miyazakiová, Toková) – 1. Rakkolainenová (Savanderová, Savolainenová), 23. Kayhková (Salomakiová, Kaitalová), 53. Rakkolainenová (Nilssonová, Nuutinenová), 60. Nillsonová (Nuutinenová)

Američanky si s přehledem poradily se Švédskem a postupují z prvního místa

Hráčky USA vyhrály celou skupinu B a zajistily si přímý postup do semifinále. V závěrečném utkání se Švédskem si připsaly už třetí vysokou výhru. Tentokrát na ně nestačily Švédky, které do utkání vstoupily sebevědomě, ale posupně ztrácely a závěrečné dvě třetiny již nestíhaly. Americké juniorky se prosadily celkem sedmkrát, největší zásluhu na výhře měla Taylar Cianfaranová, autorka tří branek.

USA – Švédsko 7:0 (1:0, 3:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 16. Cianfaranová (Samoskevichová), 22. Rodgersová (Wellhausenová, Baldwinová), 35. Laingová (Rolfesová), 38. Skarzynskiová (Ahbeová), 38. Cianfaranová (Dunneová, Rolfesová), 52. Laingová (Kellerová), 60. Cianfaranová (Roqueová).

Rusko poslalo domácí Maďarky do boje o záchranu

Maďarky, které přišlo do hlediště opět podpořit množství fanoušků, měly ještě teoretickou naději na postup do čtvrtfinále a vlétly do utkání s velkou chutí, díky čemuž se brzy ujaly vedení. Rusky se rozehrávaly o něco pomaleji, ale ještě do poloviny první třetiny se jim podařilo vyrovnat. Ve druhé části pak zvrátily vývoj utkání dvěma zásahy na svoji stranu a poté už nad Maďarkami zcela dominovaly. Svým vítězstvím si zajistily druhé místo ve skupině B a ve vyřazovacích bojích se střetnou s Finskem.

Rusko – Maďarsko 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Bodrikovová (Kadirovová), 28. Pirogovová (Štarjovová), 31. Šochinová (Štarjovová) – 3. Horvathová (Ungarová)