25.12.2013 | Marek Kratochvíl

Junioři na úvod prohráli! Podlehli Spojeným státům

První hrací den mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které odstartovalo ve švédském Malmö, nabídl hned čtyři utkání. Svůj první zápas sehráli také Češi, kteří se představil na menším Malmö Isstadionu proti výběru USA. Špatný vstup do utkání už nedokázali napravit a nakonec prohráli 1:5.

Česko na úvod nestačilo na obhájce prvenství, s USA prohrálo 1:5

První utkání začalo pro české juniory jako ze zlého snu, na začátku třetí minuty už totiž prohrávali o dvě branky! Nejprve se prosadil při přesilové hře z poměrně ostrého úhlu Barber, o chvíli později pak navyšoval při další početní výhodě Butcher. Ve zbytku první třetiny už čeští mladíci hru trochu uklidnili a vyvarovali se dalších faulů, sami však gólově odpovědět nedokázali.

Po přestávce začali aktivněji čeští hokejisté, na branku ale nedosáhli ani při přesilovce, která jim naopak moc nevyšla. Krátce po ní navíc inkasovali třetí branku po dorážce Hudsona Faschinga. Před druhou sirénou navíc skóroval ještě Slavin, který dorážel puk za ležícího Dolejše. I přes šance českého týmu tak konečný výsledek začínal nabírat jasnější kontury.

Ve třetí třetině sice Češi nejprve stáhli náskok soupeře přesilovkovou trefou Michala Plutnara, na víc už se ale nezmohli a v samotném závěru ještě jednou inkasovali po samostatném úniku Hinostrozy.

Česko – USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 46. Plutnar (Kämpf, Kaše) – 2. Barber (Grzelcyk, Kerdiles), 3. Butcher (Eichel, Hartman), 30. Fasching (Copp), 38. Slavin (Shore), 58. Hinostroza (Dipauli)

Němci drželi s Kanadou krok jen první čtvrt hodinu

Zahajovací utkání turnaje mělo favorita v kanadském výběru, který podlehl na loňském šampionátu Rusku v souboji o bronz. Německo šlo dokonce do vedení, zásluhou brzké trefy Zieglera, hosté však dokázali stav utkání rychle otočit díky Andersonovi a Manthovi. Za Němce následně vyrovnával Moser, Kanaďané ale ještě do přestávky přidali další dvě branky. Nejprve se trefil ještě jednou Mantha, ani ne o minutu později pak navýšil kanadské vedení dorážející Horvat.

Dvě branky před první sirénou německý odpor definitivně zlomily a favorit se ujal kontroly zápasu. Reinhart navyšoval ve druhé dvacetiminutovce na 2:5, šestou branku pak přidal opět Mantha, který tak završil hattrick.

Ve třetí třetině pak jen kosmeticky upravoval skóre sedmou trefou Kanady Petan. Je však třeba podotknout, že nebýt výborného výkonu německého brankáře Cuppera, mohl být konečný rozdíl ve skóre mnohem výraznější.

Německo – Kanada 2:7 (2:4, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Ziegler (Palausch, Klopper), 16. Moser (Kahun) – 7. Anderson (Gauthier, Dumba), 11. Mantha (Lazar, Drouin), 18. Mantha (Pouliot, Drouin), 19. Horvat (Reinhart), 27. Reinhart (Morrisey), 32. Mantha (Drouin, Pouliot), 51. Petan (McDavid)

Nováček z Norska utrpěl debakl v souboji s Ruskem

Norsko postoupilo minulou sezonu mezi juniorskou hokejovou elitu, v souboji s Ruskem tak byl podle předpokladů znám jasný favorit. Držitel bronzových medailí z loňského mistrovství vstoupil do utkání podle předpokladů aktivně, nastěhoval se do útočného pásma a brzy začal sypat góly do norské branky. V první třetině jich bylo nakonec pět a to ještě norskému gólmanovi vypomohla branková konstrukce.

Ani po přestávce se obraz hry neměnil a Rusko pokračovalo ve své exhibici. Po druhé třetině svítil na kostce nad ledem už dvouciferný výsledek. Zbytek utkání už se pak spíše jen dohrával. Rusové zvolnili tempo hry a konečnou jedenáctou brankou uzavřeli gólový účet utkání.

Norsko – Rusko 0:11 (0:5, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Osnovin (Žafjarov, Barabanov), 7. Zadorov (Bučněvič), 7. Žafjarov (Osnovin, Bereglazov), 14. Chlopotov (Barbašev, Mironov), 16. Grigorenko (Ljubuškin, Bučněvič), 27. Chlopotov (Jakimov), 30. Trjamkin, 32. Slepyšev (Grigorenko), 38. Zadorov, 39. Barabanov (Trjamkin, Žafjarov), 49. Slepyšev (Ljubuškin)

Švýcaři s domácími Švédy dvakrát vedli, nakonec ale prohráli

Před fantastickou kulisou tvořenou více než jedenácti tisíci převážně domácích fanoušků nastoupil ke svému prvnímu utkání švédský výběr. V zápase se Švýcarskem ale poměrně rychle prohrával po brance Zanggera, kapitán Forsberg však dokázal rychle odpovědět a vyrovnat. Krátce nato navyšoval za Švýcary hráč s českými kořeny Fiala, i tentokráte ale přišla bleskurychlá odpověď ze strany Švédska, které se navíc krátce před koncem první třetiny ujalo vedení.

Ve druhé třetině se toho moc neudálo, Švýcaři tedy vyrovnali až při přesilovce v úvodu závěrečné části. Ani tentokráte se však po vstřelené brance nedokázali patřičně zkoncentrovat, sami nabídli soupeři početní převahu a opět inkasovali. Závěrečný tlak Švýcarska pak narušil ještě jeden zásah Švédů, kteří necelé tři minuty před koncem odskočili na konečný dvoubrankový rozdíl.

Švýcarsko – Švédsko 3:5 (2:3, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 6. Zangger (Fuchs), 9. Fiala (Praplan), 42. Herzog (Zangger) – 7. Forsberg (de la Rose), 9. Bengtsson (Karlsson E.), 18. Sundqvist (Forsberg), 43. Djoos (Burakowsky, Forsberg), 58. Johnson (Wennberg)