21.10.2013 | Tisková zpráva

Junioři dostávají v Tipsport extralize prostor

V dosavadním průběhu Tipsport extraligy se představilo celkem 21 juniorů, hráčů ročníku 1994 a mladších. V průměru přes šest minut na utkání bylo na ledě 12 z nich, 17 nastoupilo alespoň v pěti zápasech a pouze ve třech případech byl jejich průměrný ice time menší než čtyři minuty. Alespoň jeden hráč juniorského věku dostal příležitost ve všech týmech nejvyšší soutěže s výjimkou HC VERVA Litvínov.
V průměru strávili hráči juniorského věku na ledě 6,8 minuty, přičemž k nejvytěžovanějším patří Libor Šulák s Ondřejem Kašem a Davidem Kämpfem (Piráti Chomutov), Jan Štencel (HC Vítkovice Steel), Dominik Simon (Sparta Praha),  Pavel Zacha (Bílí Tygři Liberec) a Pavel Sedláček (PSG Zlín).

Ve druhé nejvyšší soutěži, I. lize ČR, dosud nastoupilo 35 juniorů, z toho 22 v sedmi a více utkáních. 
    
„Podrobná analýza bude možná až po skončení soutěže a nemá cenu dělat předčasné závěry,“ uvedl ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček. „Z čísel, která máme k dispozici, nicméně vyplývá, že hráči juniorského věku jsou zatím na ledě častěji než vloni. Počet juniorů, kteří do soutěže reálně zasáhli, se ve srovnání s úvodem loňského ročníku, kdy jsme prováděli podobný průzkum, více než zdvojnásobil.“

V loňské sezóně se v nejvyšší soutěži objevilo celkem 28 juniorů, z nichž 14 sehrálo alespoň pět utkání a 7 zaznamenalo gól či gólovou nahrávku. V úvodu letošního ročníku si gól nebo asistenci již připsalo 9 hráčů juniorského věku.