10.04.2019 |

Jízda Češek na MS končí, ve čtvrtfinále prohrály s Finkami

Pět zápasů, jediná prohra, bohužel pro Češky v tom nejdůležitějším zápasem. Hokejistky národního týmu končí na světovém šampionátu ve finském Espoo, prohrály totiž poměrem 1:3 čtvrteční čtvrtfinálový duel s domácím výběrem. Nestačil jim ani úvodní gól utkání na začátku druhé třetiny. Přesto je jejich konečné šesté umístění vyrovnáním nejlepšího výsledku žen na MS v historii.

Údiv, možná i šok. Když Češky, konkrétně útočnice Natálie Mlýnková, otevřely po 91 sekundách druhé třetiny skóre utkání, překvapilo to nejednoho domácího fanouška. Finky totiž byly v úvodní třetině aktivnější a jen kvůli skvělé brankářce Kláře Peslarové nevsítily úvodní branku.

Finky se však nenechaly inkasovanou brankou rozhodit a dál pokračovaly v tlaku. Ve 28. minutě po přesilovkové trefě hlavní domácí hvězdy Michelle Karvinenové vyrovnaly a o šest minut později po individuální akci Karvinenové obrátila vedení ve prospěch svého týmu Susanna Tapaniová.

I ve zbytku zápasu finské favoritky, které jsou považovány za třetí nejsilnější hokejovou zemi po Spojených státech a Kanadě, udávaly tempo a v 51. minutě odskočily po gólu kapitánky Jenni Hiirikoskiové na rozdíl dvou branek.

Svěřenkyně Petra Nováka už vyrovnat nedokázaly a prohrály 1:3. Na turnaji tak sice končí ve čtvrtfinále, ale celkově můžou turnaj hodnotit pozitivně. Skupinovou fází prošly bez ztráty kytičky – čtyři zápasy, čtyři výhry a 12 bodů – a ve čtvrtfinále dlouho vzdorovaly domácím favoritkám. Šestým místem navíc vyrovnaly nejlepší umístění ženské reprezentace z roku 2016.

Ani v dalších čtvrtfinálových zápasech se nekonalo žádné překvapení – Spojené státy, Kanada ani Rusko nedovolily svým soupeřům jedinou branku a postoupily do bojů o medaile. V nich se v sobotu od 16:00 utkají Kanaďanky s Finkami, ve 20:00 se pak střetnou Američanky s Ruskami.

Čtvrtfinále:

FINSKO – ČESKO 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. Karvinenová (Hiirikoskiová), 36. Tapaniová (Karvinenová), 51. Hiirikoskiová (Karvinenová) – 22. Mlýnková (Mills, Hymlárová).
Rozhodčí: Huntleyová (USA), Senuková (Kanada) – Spresserová (USA), Toddová (Kanada).
Vyloučení: 1:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 43:17 (9:6, 15:9, 19:2).
Diváci: 3 290.
Nejlepší hráčky: Jenni Hiirikoskiová – Aneta Tejlarová.
Tři nejlepší české hráčky na MS: Klára Peslarová (brankářka), Natálie Mlýnková (útočnice), Denisa Křížová (útočnice).
Finsko: Rätyová – Hiirikoskiová, Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová, Karvinenová, Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Rajahuhtaová, Niskanenová – Holopainenová, Nuutinenová, Vainikkaová. Trenéři: Mustonen, Eloranta a Toivola.
Češko: Peslarová – Pejšová, Kolowratová, Tejralová, Horálková, Kosinová, Zíková, Zedníková – Křížová, Mrázová, Pejzlová – Mills, Hymlárová, Mlýnková – Patočková, Lédlová, Vanišová – Studentová, Mašková, Přibylová – Neubauerová. Trenéři: Novák a Tejral.


Výsledky ostatních čtvrtfinálových zápasů

USA – JAPONSKO 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Knightová (Picardová, Carpenterová), 30. Knightová (Cameranesiová, Kellerová), 43. Barnesová (Kesselová, Brodtová), 51. Coyneová Schofieldová.


KANADA – NĚMECKO 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Turnbullová (Larocqueová), 28. Jennerová (Nurseová), 30. Staceyová (Rattrayová, Zandeeová-Hartová), 44. Spoonerová (Lacquetteová, Jenner), 52. Turnbullová (Daoustová, Fortinová).


RUSKO – ŠVÝCARSKO 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Šokinová (Štarjová, Dergačjová), 46. Dergačjová (Šokinová, Šibanová), 59. Štarjová (Šokinová).


Zápas sestupujících o 9. místo

ŠVÉDSKO – FRANCIE 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 37. Lundinová (Hölmgrenová, Olssonová), 49. Nordinová (Winbergová, Nylenová), 55. Palmová (Nordinová, Winbergová) – 54. Rozierová (Locatelliová), 57. Aurardová (Duvinová).