17.08.2011 | Jiří Veber

Jiří Veber: Hodnocení Memoriálu Ivana Hlinky 2011

V první polovině srpna jsme s týmem po čtyřech přípravných kempech absolvovali Memoriál Ivana Hlinky v Břeclavi. Při započtení přípravného utkání před začátkem samotného turnaje jsme odehráli pět kvalitních utkání s týmy z úplné světové špičky v této věkové kategorii. Utkali jsme se dvakrát se Spojenými státy a po jednom utkání jsme sehráli s Kanadou, Švédskem a Švýcarskem. Mohu tak předložit hodnocení nejen našeho družstva, ale také zmíněných soupeřů.

Charakteristika herního projevu našeho týmu

Do naší hry jsme se snažili přenést prvky, kterým jsme se věnovali v letních kempech. Především se jednalo o organizaci hry v obranném pásmu v důsledném pokrytí předbrankového prostoru. Aktivním napadáním v rozestavení 2-1-2, důsledném dobruslováním všech hráčů do daných prostorů a soupeře. Samozřejmostí bylo nasazení, disciplína, zapálení, obětavost, zodpovědnost a dodržování systému. Bohužel některé atributy jsme nebyli schopni plnit po celý turnaj. Dále se vyvarovat chyb, kterých se dopouštěli i soupeři, avšak na rozdíl od nás je využili.

Chtěl bych podotknout, že ve třech případech i s přípravným utkáním jsme se vždy snažili o srovnání skóre na konci utkání hrou bez brankáře. Avšak pokaždé bez úspěchu, naopak pokaždé jsme inkasovali do prázdné branky.

Pozitiva:
  • zlepšená organizace hry v obranném pásmu v před brankovém prostoru (pohyb všech hráčů)
  • tlak třech útočníků do branky
  • pohyb hráčů v daných prostorech při zakládání útoků (nabruslení na přihrávku od spoluhráče do určených prostorů v obranném a středním pásmu, bohužel ne ve všech utkáních a po celý turnaj)

Negativa:
  • přihrávky a zpracování přihrávky
  • disciplína (zbytečná vyloučení)
  • přesilové hry (nevyužití, přidržování kotoučů, prosazení v před brankovém prostoru, pomalá reakce na danou situaci, nedůrazná koncovka
  • špatná koncovka, produktivita

Doporučení do klubů:

  • rovnovážné stavy 1-1 (2-2) z pohledu útoku i obrany na malém prostoru s daným záměrem (technika a taktika, udržení se na kotouči pod tlakem, stabilita, krytí kotouče tělem, tak i změnou směru)
  • přihrávky a zpracování přihrávky (začít přihrávkami v pauzách mezi jednotlivými cvičeními ať už ve stoje či v pohybu)
  • vedení osobního souboje, práce holí (technika a taktika, udržení správného odstupu či přístupu k soupeři s kotoučem i bez kotouče, odebírání kotouče v osobním souboji a eliminace hole)
  • silová příprava na suchu (doporučení podle metodických pokynů pro ml.dorost, st.dorost a juniory až 4x týdně síla dolních končetin, „core“)
  • dodržování intenzity v daných tréninkových jednotkách, popřípadě v jednotlivých cvičeních 

Poznatky o hře soupeřů

Švýcarsko
Velmi nepříjemný a houževnatý protivník, který se snaží prezentovat kanadským stylem. Jeho hra je založena na dobré organizaci hry, disciplíně s maximálním nasazením.

Kanada
V této věkové kategorii jeden z nejlepších týmů na světě. Kanadský tým se prezentuje jednoduchým přímočarým hokejem s maximálním zapálením do hry. Jeho hráči zvládají na velmi dobré úrovni veškeré základní hokejové dovednosti (jako je bruslení, změny směru, osobní souboje, ať už jde o iniciování či přijmutí). Jinak se kanadský tým prezentoval klasickým zámořským hokejem, který zdobí neuvěřitelné nasazení a zapálení do hry, zarputilost, jak v osobních soubojích jeden na jednoho z pohledu obrany, tak z pohledu útoku, tlakem do brány a důrazem.

Švédsko
Tým top světové špičky. Na týmu Švédska je vidět precizní práce Švédské hokejové federace a klubů v podobě propracovaného systému výchovy hokejistů, který stále zdokonalují. Neuvěřitelně silní, jak v individuálních dovednostech, tak velmi vyspělí po taktické a technické stránce.

USA

S týmem USA jsme měli možnost se střetnou hned dvakrát i díky přátelskému utkání těsně před turnajem. Tým se prezentuje klasickým zámořským hokejem, který zdobí neuvěřitelné nasazení a zapálení do hry, zarputilost, jak v osobních soubojích jeden na jednoho z pohledu obrany, tak z pohledu útoku a tlakem do brány. I když kanadský tým byl podle mého mínění v těchto směrech na vyšší úrovni.  

Individuální hodnocení hráčů je k dispozici k nahlédnutí na svazu.

Video ukázka

  • Pohyb v obranném pásmu
  • Tlak do branky
  • České góly v utkání proti Švédsku