11.05.2013 | David Jahoda

Jiří Tlustý: Odehráli jsme zatím nejlepší utkání, bohužel to nestačilo

S T O C K H O L M – Pro soupeře měl na letošním mistrovství světa znamenat velkou hrozbu, jenže Jiří Tlustý jako kdyby nechal všechen střelný prach daleko v Carolině. Za sedm zápasů nerozvlnil protivníkovu síť ani jednou. Jeho branky chyběly i v utkání s Kanadou, ve kterém Češko prohrálo 1:2 a musí doufat v pomoc Švýcarů.
Český výkon byl o poznání lepší než v minulých zápasech, jenže po prohře 1:2 odcházíte s prázdnou, co k tomu říct?
Je to škoda, myslím, že jsme odehráli zatím nejlepší utkání, ovšem takhle jsme měli hrát celou dobu. Už to není v našich rukou, musíme doufat, že budou chtít Švýcaři proti Norsku uhrát všechny tři body. Byl to dobrý zápas, bohužel to na body nestačilo, i když si myslím, že šancí jsme měli spoustu, navíc Ondra (Pavelec) znovu zachytal výborně. Co k tomu víc říct? Prostě velká škoda.

Proč byla Kanada o ten kousek lepší než vy?
Myslím si, že jsme byli ve třetí třetině aktivnější než Kanaďané, jenže oni dostali výhodu přesilovek, čímž se drželi na puku u nás v pásmu, a to jim jenom přidávalo na sebevědomí. Takovým způsobem zápas vyhrát nemůžeme. Ke konci třetí třetiny jsme byli dvakrát vyloučeni, což bylo rozhodující a Kanadě to dalo ještě více energie.

Skinnerova trefa, která byla nakonec vítězná, musela být velkou ránou. Jeho akce přišla z ničeho nic.
Nechci říct, že to nebyl dobrý gól, on je totiž skvělý hráč, ale prošlo to za brankovou čáru docela se štěstím.

O vyloučeních ke konci zápasu byla už řeč. Myslíte si, že se opravdu muselo v těchto situacích vylučovat?
Nebyly to zase takové fauly, aby je sudí museli pískat. Tři minuty před koncem písknout takový faul, no nevím. Je to věc rozhodčího, prostě to odpískal a my s tím teď nic neuděláme. Musíme to vzít tak, jak to je.

Ve druhé třetině fauloval kanadský obránce Schenn Zbyňka Irgla, za což byl vyloučen na pět minut plus do konce utkání. Dlouhá přesilovka se však za chvíli smrskla jen na necelé tři minuty. Faulem se totiž provinil Martin Hanzal. Myslíte, že kdybyste odehráli celých pět minut, dopadl zápas jinak?
Je v tom to slovo kdyby. Stalo se to, my to nevezmeme zpět, i když to podle mého taky faul nebyl, protože Martin (Hanzal) byl sám faulován chvíli předtím, pak se snažil vypíchnout kotouč pro našeho obránce. Bohužel Kanaďan spadl a rozhodčí pískl faul. Bylo to sporné, ale další tři minuty přesilovky jsme měli, kdybychom v ní dali gól, bylo by to něco jiného.

V čem byla hra Kanady jiná než hra soupeřů, se kterými jste doposud hráli.
Kanada hodně napadala. Když jsme chtěli hrát ve druhé třetině hokej, tak na nás Kanaďané čekali ve středním pásmu, což jim vyhovovalo. Všichni jsme chtěli Kanadu porazit, protože každý z nás chce dokázat, že tým na to máme. Makali jsme jeden za druhého, bohužel jsme byli o gól pozadu.

FOTO: 
Michal Eger