28.09.2011 | Tisková zpráva

Jiří Králík předsedou Návrhové komise Síně slávy českého hokeje

Návrhová komise Síně slávy českého hokeje, poradní orgán výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, zvolila svým předsedou Jiřího Králíka a místopředsedou Jana Klapáče. Novými členy komise se stali Josef Augusta, František Černík, Josef Horešovský, Miloslav Jenšík a Jan Klapáč.
Návrhová komise Síně slávy českého hokeje tak pracuje ve složení předseda Jiří Králík, mistr světa 1985; místopředseda Jan Klapáč, mistr světa 1972; členové Josef Augusta, trenér mistrů světa 2000 a 2001, Pavel Bárta, novinář, František Černík, mistr světa 1976, Dominik Hašek, olympijský vítěz 1998, vítěz Stanleyova poháru 2002 a 2008, Josef Horešovský, mistr světa 1972, Václav Jáchim, novinář, Miloslav Jenšík, publicista, Jiří Koliš, fotograf, Jiří Lípa, bývalý mezinárodní rozhodčí a Vladimír Martinec, mistr světa 1972, 1976 a 1977.

Hlavním úkolem komise je nominace bývalých vynikajících hokejistů, trenérů, funkcionářů, rozhodčích, případně dalších osobností na čestné členství v Síni slávy českého hokeje. Nominace, které komise předloží, následně podléhají schválení žijících členů Síně slávy, přičemž pro uvedení nových členů je třeba souhlas dvou třetin z nich. Celý proces se řídí ustanoveními Statutu Síně slávy českého hokeje.

Síň slávy českého hokeje vznikla v roce 2008 s cílem ocenit osobnosti, které se významnou měrou zasloužily o úspěchy a rozvoj ledního hokeje v České republice a bývalém Československu. Až dosud bylo do Síně slávy českého hokeje uvedeno celkem 101 osobností v kategoriích „hráči“ a „ostatní“ (trenéři, funkcionáři, rozhodčí a významné osobnosti). Dalším cílem je vznik „kamenné“ Síně slávy, kterou budou moci navštěvovat i fanoušci ledního hokeje a hokejová veřejnost.