14.02.2014 | David Jahoda

Jágr a spol. se střelecky neprosadili, černá můra Slováků pokračuje, oslnil souboj velikánů

S o č i – Po nadějném výkonu proti Lotyšsku se český výběr postavil urputně bránícím Švýcarům, jehož výsledky na turnaji do té doby byly 1:0 a 0:1. Tento magický výsledek se naplnil i proti Česku, bohužel však na straně poražených byli svěřenci kouče Hadamczika. Čtvrtý den hokejové turnaje naopak osladil souboj velmocí mezi Ruskem a USA, které vyvrcholil nájezdy. Slovensko po debaklu od Spojených států nestačilo ani na outsidera ze Slovinska. Švédi opět ukázali sílu v přesilovkách, proti Lotyšku vyhráli a ze skupiny postupují bez ztráty bodu.

Český tým si vylámal zuby na švýcarské defenzívě, cesta do čtvrtfinále bude těžká

Češi vyrazili do svého třetího utkání na turnaji bez nemocného Patrika Eliáše, premiéru si však odbyl zadák Radko Gudas, který dostal přednost před Michalem Rozsívalem. Ani řízný zadák však nedokázal zabránit švýcarskému náporu, který si svěřenci kouče Seana Simposona dokázali v úvodních minutách, stejně jako proti Švédsku, vytvořit. Následně se ale probrali i Češi. Skórovat v oslabení mohl Červenka a po něm Plekanec. Ještě větší šanci si však vytvořil Jágr, jehož ránu dokonce zastavila tyčka. Naopak na druhé straně Švýcaři další šancí nepohrdli. Nepohlídaný Bodenmann švihl mezi kruhy svým zápěstím a puk byl v šibenici Pavelcovy klece. Vyrovnat mohl útočník Michálek, po Krejčího skvělé přihrávce mu ale střela nesedla.

Švýcaři ve své důsledné defenzívě pokračovali i ve druhé třetině a českému mužstvu se stále ne a ne podařit překonat helvéstkou hradbu. Chvíli po přestávce navíc zkoušel překvapit Pavelce Cunti, český brankář ale měl svůj beton včas na svém místě. Mužstvo Aloise Hadamczika bylo ve svých útočných snahách tupé, ve druhém dějství snad stál za řeč jen Plekancův pokus, který Jonas Hiller musel vyrazit maskou.

Trápení národního týmu pokračovalo i po druhé přestávce. Ze slepé uličky však Čechy mohl dostat její kapitán, který pálil ve výhodě. Plekanec Hillera pokořil, ovšem jeho rána se otřela o břevno. O pár minut to byl znovu útočník Montrealu, tentokrát jej švýcarský brankář fantasticky vyčapal lapačkou. Dobře se jevil nováček v sestavě Radko Gudas, jeho dělovka ale znovu skončila na výstroji Hillera. Češi byli v křeči až do posledních vteřin a na vyrovnávací branku už nedosáhli. Švýcaři tedy na turnaji vstřelili jen dvě branky, ty jim však stačily na šest bodů a lepší výchozí pozici pro osmifinále. Hiller navíc na turnaji ještě neinkasoval. Naopak český výběr teď bude v kvalifikačním utkání čekat silný soupeř.

Švýcarsko – Česko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
15. Bodenmann (Hollenstein, Romy).
Rozhodčí: Piechaczek (GER), Pollock (CAN) – Kovachik (CAN), Woodworth (USA).
Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 253.

Sestavy:
Švýcarsko:
Hiller – Streit, Diaz, Vauclair, Seger (C), Weber, Josi, Blindenbacher – Niederreiter, Plüss, Moser – Cunti, Wick, Brunner – Bodenmann, Hollenstein, Romy – Ambühl, Trachsler, Bieber, Gardner. Trenér: Sean Simpson.

Česko:
Pavelec – Židlický, Šmíd, Gudas, Kaberle, Barinka, Michálek Z. – Červenka, Plekanec (C), Jágr – Michálek M., Krejčí, Hemský – Hanzal, Voráček, Erat – Nedvěd, Palát, Frolík. Trenér: Alois Hadamczik.

Švédsko si poradilo i s Lotyšskem, ve skupině tak získalo plný počet bodů

Švédsko se na poslední výhru nad Švýcarskem hodně natrápilo, když rozhodlo brankou Alfredssona až v poslední desetiminutovce. Ani proti lotyšskému celku to nebyla procházka růžovým sadem. Favorizovaní hráči Tre Kronor se proti houževnatému soupeři dokázali poprvé prosadit až v 16. minutě, Karlssonovo nahození tečoval Berglund. Švédsku však radost nevydržela dlouho, za necelé tři minuty totiž pokořil Lundqvista Darzinš.

Krátce po přestávce navíc musel vítěz olympijského zlata z Turína dotahovat. Na brankovišti Henrika Lundqvista dobře pracoval Sprukts, jenž šikovnou tečí usměrnil puk za záda brankáře hájícího v NHL barvy New Yorku Rangers. Švédové ale vzápětí dostali možnost přesilové hry, kterou využil její režisér obránce Erik Karlsson. „Tři korunky“ začaly přidávat na tempu a ještě v prostřední části si vybudovaly dvoubrankový náskok, a to díky dalším dvěma přesilovkám. Nejprve přesně pálil Alfredsson, poté dorazil puk za Gudlevskise Jimmie Ericsson.

Lotyši ale nechtěli favoritovi ze severu nic nechat zadarmo. Po přestávce už potřetí pokořil švédského brankáře jediný lotyšský zástupce v NHL útočník Girgensons. Švédové ovšem i přesto, že už měli za zády jen jednogólový náskok, hráli s přehledem. Gudlevskise mohl překonat Eriksson, lotyšský gólman se ale vytáhl. Gólovou tečku za utkáním ale přeci jenom udělali poslední mistři světa. Svůj distanc si totiž odseděl obránce Edler a svůj návrat si osladil brankou proti Lotyšsku. Švédsko tak po výhře 5:3 neztratilo ani ve třetím zápase a do čtvrtfinále bude nasazeno z prvního nebo druhého místa.

Švédsko – Lotyško 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
16. Berglund (Karlsson, Steen), 23. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (Sedin, Edler), 39. Jim. Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (Sedin, Johansson) – 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K. Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs).
Rozhodčí:
Jeřábek (CZE), Walsh (USA) – George(USA), McElman(USA).
Vyloučení: 6:6. Využití: 4:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 709.

Sestavy:
Švédsko:
Lundqvist – Hjalmarsson, Oduya, Jon. Ericsson, Kronwall, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson – Landeskog, Berglund, Steen – Sedin, Bäckström, Eriksson – Alfredsson, Johansson, Silfverberg – Jim. Ericsson, Kruger, Hagelin – Nyquist. Trenér: Pär Mårts.

Lotyško:
Gudlevskis – Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Darzinš, Sprukts, M. Redlihs – Karsums, Girgensons, Daugavinš – Indrašis, Keninš, Cipulis – Jass, Pavlovs, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Horor pokračuje, po chaotickém výkonu nestačili Slováci na Slovinsko


Po výprasku od Spojených států amerických muselo mužstvo trenéra Vladimíra Vůjtka spolknout další, a možná ještě hořčí, pilulku. Slováci předvedli špatný výkon, se kterým nepřekonali ani hokejisty Slovinska.

V první části měli o něco více ze hry hráči slovenského týmu, ovšem výborný brankář Kristan, který jinak hájí barvy Nitry, týmu slovenské extraligy, si vedl proti všem šancím soupeře víc než dobře. Pět minut před první sirénou naopak mohl kapitulovat Halák, Gregorcova rána však orazítkovala pouze břevno. Druhá dvacetiminutovka byla po většinu doby pod taktovkou Slovinského celku, který svého soka nepouštěl do výraznějších šancí, dobře k němu přistupoval. Dobrou šanci si vytvořila největší hvězda Slovinska Anže Kopitar, z velkého úhlu už se ale k zakončení nedostal. Slovinci Slováky v prostřední periodě přestříleli, paradoxně však mohli jít do třetí třetiny ve vedení vicemistři světa z roku 2012, Surového zakončení bekhendem ale v obrovské příležitosti zamířilo mimo. O první branku utkání se postaral Rok Tičar, který chvíli po přestávce zmrazil slovenskou střídačku střelou mezi Halákovy betony.

Slováci se nemohli vzpamatovat a tušili, že jim teče do bot. Během 22 vteřin však byli naprosto potopeni ve vodě. Chárovi před brankou prošel kotouč mezi bruslemi až k holi kapitána Slovinců Tomaže Razingara, který poslal svůj tým do vedení dva nula. Na toho vzápětí navázal Anže Kopitar, když zpoza branky vybruslil až před Haláka a do odkryté klece poslal puk už na 3:0! Slováci se v závěru zmohli jen na čestný úspěch v podobě přesilovkového gólu Tomáše Jurča. Slovensko je tak po dvou zápasech bez bodu a vzhledem k tomu, že je čeká v posledním duelu skupiny Rusko a v následném osmifinále jeden z favoritů, jsou šance na čtvrtfinále hodně malé. Slovinské šance po první výhře na olympijských hrách jsou naopak o něco vyšší.

Slovensko – Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky:
60. Jurčo (Záborský, Chára) – 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, Rodman), 50. Kopitar (Muršak).
Rozhodčí: Konstantin Olenin (RUS), Tim Peel (USA) – Derek Amell (CAN), Ivan Dědulja (BLR). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 438.

Sestavy:
Slovensko:
Halák – Starosta, Chára (C), Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin, Jurčina, Ölvecký – Hossa Marián, Handzuš, Záborský – Tatar, Kopecký, Jurčo – Bartovič, Surový, Pánik – Radivojevič, Hossa Marcel, Miklík. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Slovinsko:
Kristan – Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Podlipnik, Pavlin, Pretnar, Tavzelj – Muršak, Kopitar, Rodman D. – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas, Rodman M., Razingar (C) – Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

Famózní souboj velmocí rozsekl v nájezdech čtyřmi trefami Američan Oshie


Zápas, který bude v dalším průběhu olympijského turnaje dlouho hledat konkurenci. Třaskavý souboj mezi Ruskem a Spojenými státy americkými musel nadchnout každého diváka. Už od první minuty oba celky ukazovaly skvělý hokej na obou koncích kluziště. Jak Rus Sergej Bobrovskij, který v tomto utkání dostal přednost před Varlamovem, tak Američan Quick byli v první třetině bezchybní, a to i přesto, že museli čelit několika nebezpečným nájezdům svých soupeřům. Po přestávce zřejmě všem v hale Bolšoj zazvonilo v uších, Ovečkinova dělovka v přesilovce totiž orazítkovala břevno americké klece. O necelých pět minut později ale Rusové vybuchli radostí. Jejich kapitán Dacjuk si našel místo mezi třemi hráči soupeře a střelou o tyčku poslal svůj tým do vedení.

Ve 36. minutě však putoval na trestnou lavici Radulov a Rusové pykali. Van Riemsdyk posunul před brankou na Fowlera, od jehož brusle se odrazil puk za Bobrosvkého. Fantastická podívaná nebrala konce ani ve třetí dvacetiminutovce, na další gólovou radost se však muselo čekat až do 50. minuty. Za katr usedl znovu Radulov a Spojené státy opět trestaly. Přesná Kaneova křížná nahrávka našla Pavelskiho, který z první pokořil ruského gólmana. Sborná hnaná naplněnou halou se ale v žádném případě nechtěla vzdát. V přesilové hře si vzal puk šikula Dacjuk, jenž našel mezírku, kterou dostal puk za Quicka, čímž vyrovnal na 2:2. O tři minuty později prostřelil brankáře LA Kings Tjutin, jenže branka nemohla být uznána, protože Quick předtím svým zákrokem vysunul svou branku mírně mimo své základní postavení.

Poprvé v turnaji tedy šedesát minut nerozhodlo o vítězi. Ovšem po dvou minutách mohlo být jasno, jenže hračička Kane v samostatném úniku na Bobrovského nevyzrál. Stejný hokejista se dostal do příležitosti ještě pár vteřin před koncem prodloužení, ale ruský brankář z tohoto souboje znovu vyšel vítězně. Došlo tedy až na nájezdy, kde musela rozhodnout až osmá série! Vítězství nakonec vybojoval Spojeným státům T. J. Oshie, který ze svých šesti pokusů dal čtyři branky!

USA – Rusko 3:2 sn. (0:0, 1:1, 1:1 – 0:0 – 4:3)
Branky a nahrávky:
37. Fowler (Van Riemsdyk, Kessel), 50. Pavelski (Kane, Shattenkirk), rozh. náj. Oshie – 30. Dacjuk (Markov, Radulov), 53. Dacjuk (Markov, Ovečkin).
Rozhodčí: Meier (USA), Vinnerborg (SWE) – Devorski (CAN), Wilmot (CAN).
Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 678.

Sestavy:
USA:
Quick – Orpik, Martin, Suter, McDonagh, Fowler, Shattenkirk, Carlson – Callahan, Backes, Parise (C) – Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk – Brown, Kesler, Kane – Oshie, Stastny, Pacioretty – Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Rusko:
Bobrovskij – Vojnov, Markov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin – Kovalčuk, Dacjuk (C), Radulov – Sjomin, Malkin, Ovečkin – Kuljomin, Anisimov, Tarasenko – Popov, Těrešenko, Ničuškin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Galerie