12.11.2012 | Slavomír Lener

Investice nejen do budoucnosti

Nedávno jsme publikovali článek o tom, jak je v celém vyspělém hokejovém světě výhodné a atraktivní zapojovat více mladých hráčů do základní sestavy prvního/elitního mužstva. Není to jen otázka ekonomiky klubu, ale současně je to otázka nabídky kvalitního, útočného a agresívního hokeje. Diváky nepochybně přitahují jména, ale i PRODUKT jako takový, to znamená předvedená kvalitní HRA. To, že zápas je napínavý, má technickou kvalitu, spád a tempo, je zárukou, že diváci příště přijdou zase – NA HOKEJ.
Statistiky zatím hovoří jasně ve prospěch zahraničních lig, především těch severských, kde pravidelně hraje a boduje v nejvyšších soutěžích  4x více hráčů-juniorů, než je tomu u nás.

Co se týče hráčů ve věku do 22 let, tam je pro nás situace mírně příznivější a tito hráči se v našich ligách přece jen objevují a jsou i platnými hráči.  V bodování hráčů-útočníků se však do první padesátky Extraligy zatím dostalo jen 6 hráčů do 22 let a úplně stejný počet (6) je i na pozicích obránců tohoto věku.

Je jasné, že talentovaný hráč se rozvíjí pouze tehdy, pokud na sobě tvrdě pracuje v tréninku na ledě i mimo led a v zápase ze sebe vydá v každém střídání maximum. Současně však musí cítit důvěru trenéra a hrát. Hrát v základu při začátku utkání, dostat se na přesilovou hru nebo oslabení a být na ledě v závěru zápasů, kdy se o výsledku rozhoduje a psychický tlak je největší. Trenér hráče podpoří, i když udělá chybu. Tak, jako to je běžné v případě hráče zkušeného. Mladých hráčů s kvalitním „ice-timem“ v naší Extralize najdete minimum, z řad juniorů je to jen Hertl ve Slavii, hráči do 22 let jsou pravidelně vytěžováni např. ve Zlíně, Pardubicích, v Plzni. Ojediněle v několika dalších klubech.

Při cestě v letadle na turnaj Karjala Cup zaujal článek pana Hořejšího ze čtvrtečních Lidových novin. Píše, jak německý mistr ve fotbale  Borussia Dortmund září a utrácí jen za talenty. Dokazují, že úspěch není jen otázkou financí a že lze hrát rovnocennou partii i s megakluby, jako je Real Madrid. Ambiciózní, 45-letý  trenér Jurgen Klop vyvedl klub z bankrotu mezi absolutní evropskou špičku, hraje ofenzivní, pohledný fotbal před průměrnou návštěvou 77 tisíc fotbalu hladových diváků.  Posledních 6 let Borussia nakupovala nadějné mladíky a trpělivě jim dávala šanci a čas. Minulý týden proti Realu Madrid nastoupili jen 3 hráči starší 25let. Všichni ostatní hráči jsou ve věku 24let a mladší a jsou buď odchovanci nebo talenty. Stáli Borussii pár miliónů a teď mají mnohonásobně vyšší tržní hodnotu. Mužstvo charakterizuje dynamika a vyznačuje se neskutečným hladem po úspěších.

Zde se přímo nabízí paralela pro naše extraligové i prvoligové podmínky. Kolik by se dalo za jednoho mladého hráče v základní sestavě ušetřit a kolik za tři nebo i pět?  Finančně i hokejově z toho  mohou profitovat především kluby samotné, hráči  a jejich fanoušci.  Podnítí se zájem hráčů a jejich rodičů zůstat v klubu a nikam necestovat „za lepším“, poněvadž šanci se ukázat světu a hokejově růst budou mít doma. Klub bude mít o budoucnost postaráno a nebude muset utrácet za „ hotové  hráče“ neadekvátní peníze. Zvýší se současně konkurence v týmech ČR 18-20 a v neposlední řadě i reprezentace  ČR A.  Bude z čeho vybírat na OH 2018 a další mezinárodní akce v budoucnosti.  Až tam je třeba se nyní podívat, protože množství hráčů současné generace tam už prostě nebude. Hráči na těch dalších olympiádách jsou právě Ti, o kterých v tomto příspěvku píšeme.

Do úspěšného  českého národního týmu na turnaji Karjala Cup 2012 zabudoval trenér Hadamczik 10 hráčů do 25 let, nejmladšími pak byli 22-letý Kovář, 21-letý Krejčík a 19-letý Hertl. Mužstvo se vyznačovalo  obrovskou chutí do zápasu, aktivitou, výbornou týmovou soudržností, respektem jeden k druhému, disciplinou a přitom pohodovou atmosférou.

Tlak na momentální výsledky v národním týmu je vždy obrovský, je však důležité zaznamenat, že se souběžně buduje základ pro mužstvo do budoucnosti. Některé extraligové kluby se již vydaly podobnou cestou, a to může být příslibem a inspirací pro ostatní.