18.10.2011 | Slavomír Lener

Inspirace: Akademie FC Barcelona - dílna na fotbalisty

Projekt hokejových Akademií ČSLH, který se v letošní sezoně rozběhl, reaguje na nutnost zachytit nové směry a trendy v moderním hokeji a přitom si udržet vlastní identitu. Hlavním cílem je udržet konkurenceschopnost našich týmů a jednotlivých hráčů s hokejově vyspělými zeměmi, propojit sport se vzděláním a zároveň perspektivně finanční prostředky vložené do hokejové Akademie zúročit.
Tím, že kluby do svých mládežnických týmů a hráčů investují nemalé prostředky, vytváří předpoklad, že ekonomicky zajistí budoucnost klubů výchovou talentů pro své seniorské týmy a následně i pro reprezentaci ČR. Hráč, který vzejde z vlastní líhně, pod dohledem trenérů klubu, kteří mají stejnou a nebo podobnou filosofii, strategii a systém výchovy, je transparentním produktem, ale je především v dlouhodobé perspektivě i produktem levnějším. Naskýtá se šance vychovat si tzv.“franchise“ hráče, tj. hráče klubistu, který bude důležitou součástí jádra kabiny, které je základem fungování každého kvalitního týmu. Takovému hráči je samozřejmě nutné dát prostor  jak v tréninku, tak především v utkáních, ale jen pokud si hráč své místo svým talentem a přístupem zaslouží. Čím více „franchise“ hráčů, tím větší stabilita a perspektiva týmu i celého klubu.

Ve vysílání Českého rozhlasu byl v rámci propagace utkání Ligy mistrů odvysílán pořad o fotbalové Akademii v Barceloně. Tento zajímavý a pro hokej inspirativní příspěvek Vám předkládáme. Je uveden na webu www.rozhlas.cz. Zajímavý příspěvek přináší také webové stránky www.spanelskyfotbal.cz.

Foto: Jan Kaliba - Český rozhlas.