31.12.2018 |

Modernizace postupu při vhazování za použití pravidla 59

Výkonný výbor ČSLH schválil na svém dnešním jednání návrh komise rozhodčích na úpravu pravidla 59 „Chybné vhazování“, jehož cílem je urychlení procedury vhazování.

Dojde-li při buly k porušení pravidel, hráč na vhazování nebude – jako doposud – vyměněn, ale varován rozhodčím. V případě, že se dopustí dalšího přestupku, se na výkladu pravidla nic nemění a týmu bude uložen menší trest pro hráčskou lavici. Uvedený postup je od začátku sezóny používán rozhodčími v CLH, využívají ho i v některých evropských soutěžích a bude aplikován také při juniorském mistrovství světa v Kanadě. Od 1. 1. 2019 bude platit rovněž ve všech soutěžích, řízených ČSLH.

Na základě rozhodnutí výkonného výboru ČSLH bude od sezóny 2019/20 zaveden v soutěžích řízených ČSLH tzv. malý elektronický zápis, umožňující kontrolu oprávněnosti startu nebo platnosti hráčských průkazů. Odpadne tak mimo jiné nutnost výměny registračního průkazu při změně klubové příslušnosti. V návaznosti na malý elektronický podpis bude ve všech soutěžích zavedena povinná registrace pro vedoucí družstev, kteří zápis potvrzují. V soutěžích Tipsport extraliga, Chance liga, II. liga ČR, DHL extraliga juniorů a ELIOD extraliga dorostu bude s platností od sezóny 2018/19 zavedena rovněž registrace všech osob, které se utkání účastní na hráčské střídačce.

Výkonný výbor ČSLH schválil minimální rozsah opatření, které jsou kluby nejvyšší soutěže povinny uplatňovat v komunikaci s fanoušky. Opatření, k nimž se již dříve přihlásila APK LH, zahrnují mj. účast hráčů v kampani „Fandíme slušně“ nebo prezentaci této kampaně na multimediální kostkách, reklamních plochách, internetových stránkách a sociálních sítích. Pro členy pořadatelské služby budou kluby zajišťovat školení k problematice jednání s návštěvníky a řešení krizových situací, k problematice nesportovního chování budou pořádat pravidelná setkání s fanoušky. Další opatření se týkají například pravidel pro využití multimediálních, obrazových a zvukových zařízení v prostorách zimních stadiónů.

V souvislosti s metodikou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, sloužící k evidenci členské základny, bude od sezóny 2018/19 zaveden za start v soutěžích ČSLH symbolický poplatek. Povinnost uhradit poplatek bude mít prostřednictvím registračního systému ČSLH klub, přičemž hráč bez uhrazeného poplatku nebude připuštěn ke hře.