21.01.2015 | Oficiální oznámení

Informace klubům a rozhodčím Tipsport ELH

Na základě poznatků z posledních kol Tipsport extraligy ledního hokeje informovalo vedení soutěže ve spolupráci s komisí rozhodčích ČSLH kluby a rozhodčí o přesném výkladu pravidla 126 (sevření puku rukou) a dále opětovně upozornilo na nutnost dodržování pravidla 28 (kapitán a náhradní kapitán), týkajícího se diskusí hráčů s rozhodčími v průběhu utkání.

1/ PRAVIDLO 126 - Sevření puku rukou (SPR)

DEFINICE: Přestože hráč v poli smí srazit puk rukavicí nebo jej chytit a okamžitě položit na led, nesmí jej v ruce skrýt (tj. podržet jej v rukavici), držet jej déle, než trvá položení na led, nebo jet s ním v rukavici.
Z definice vyplývá výklad, že hráč může stát na místě a krátce sevřít puk, aby jej dostal na svou hůl. Smyslem pravidla je, aby sevřením puku neobešel protihráče, ani nezískal územní výhodu.

PŘÍKLADOVÁ VIDEA:





Oba uvedené případy ukazují situace, kdy hráč nevykazuje žádný pohyb nohou ani rotaci těla, aby získal výhodu a pouze stáhne puk ze vzduchu a zakončuje. Tyto situace nebudou posuzovány jako sevření puku rukou.



Hráč v tomto případě stáhne puk ze vzduchu, aniž by získal územní výhodu bez aktivního pohybu na bruslích. Tato situace nebude posuzována jako sevření puku rukou.



Hráč není v aktivním pohybu, ale dopouští se sevření puku a jeho hozením se snaží získat územní výhodu. Pokud hráč v této situaci neodehraje kotouč otevřenou rukavicí, jedná se o sevření puku rukou.





Oba uvedené případy ukazují na situace, kdy hráč sevřením puku a svým pohybem získává územní výhodu. V těchto případech se vždy jedná o sevření puku rukou.

2/ PRAVIDLO 28 – Kapitán a náhradní kapitán

DEFINICE:
vi. Jestliže ani kapitán ani náhradní kapitán nejsou na ledě, nemohou přijet z hráčské lavice projednat jakoukoli situaci s hlavním rozhodčím, pokud k tomu nebyli rozhodčím na ledě vyzváni. Pokud kapitán přijede z hráčské lavice bez vyzvání, bude hlavním rozhodčím odeslán zpět a hlavní kouč bude varován, že druhé provinění bude mít za následek osobní trest.
vii. Protest, který se týká oprávněnosti trestu, není věcí vztahující se k výkladu pravidel a není dovolen. Hráč, který se pře o uložení trestu, bude potrestán osobním trestem.

PŘÍKLADOVÉ SITUACE Z POSLEDNÍCH KOL ELH: