22.07.2011 | James Craig

Hráčka a trenérka Eva Holešová razí novou cestu v ženském hokeji

Celkem osmnáct českých hokejistek se účastnilo prvního kempu v rámci projektu Mezinárodního hokejové federace na podporu ženského hokeje. IIHF High Performance Camp prožilo devět hráček nastupujících za reprezentaci do osmnácti let a osm hráček A-týmu. Ve zcela specifické pozici pak byla Eva Holešová. Jedna z nejlepších českých hokejistek současnosti absolvovala kurz pod vedením bývalé hvězdy NHL Douga Lidstera.
Eva Holešová hraje v národním týmu na pozici útočníka a je zároveň kapitánkou týmu HC Slavia Praha, mistra České republiky v sezóně 2010-11. Aktivní hráčskou kariéru se v posledních měsících snaží spojit s trénováním. První krok udělala v dubnu, když se účastnila jako host Sympozia IIHF o ženském hokeji v Curychu.

Účast na červencovém kempu tak je pokračováním dlouhodobého plánu. Čtvrtá žena letošního hlasování Zlaté hokejky bude i nadále pokračovat v hráčské kariéře s tím, že bude trénovat mladší hráčky české reprezentace. Bude tak moci sbírat další cenné zkušenosti.

Doug Lidster, který na posledních Olympijských hrách působil v pozici asistenta trenéra kanadského týmu, Holešovou za její počínání na kempu jen chválil: "Eva byla ve své práci vysoce efektivní a hlavně byla dobře přijímána hráčkami."

Ve stejném duchu hovořila také koordinátorka Ženského programu IIHF Tanya Foley: "Pro ženský hokej v České republice je to bezpochyby velký krok kupředu. Tímto se pro ženy otevírá nová možnost jak zůstat ve styku s hokejem i po ukončení aktivní kariéry. Eva je pro ostatní výborným příkladem."

Tanya Foley zároveň zdůrazňuje, kolik zkušeností bylo možné v rámci kempu získat: "Pro mladou trenérku jako je Eva to byla výborná příležitost. Učila se od nejlepších, s podporou okolí a bez přímého tlaku. To jí pomuže nastartovat trenérskou kariéru se sebedůvěrou. I my jsme na kempu viděli jak se každý den stupňovala její víra ve vlastní schopnosti. Těším se na sledovaní jejího dalšího progresu v trenérské činnosti."

Spokojen tak může být i šéf Vývojového programu českého ženského hokeje James Craig: "Projekt týkající se Evy Holešové je jedním z nejdůležitějších, které jsme uskutečnili či spíše stále uskutečňujeme."