25.02.2013 | Slavomír Lener

Hokejové střelnice v Jönköpingu a Liberci

Během turnaje EHT v Malmö, jsem na jeden den odskočil na turnaj pěti reprezentací U18 v Jönköpingu a při tom jsem měl možnost si prohlédnout nové klubové zázemí, které se rázem stalo nejlepším ve Švédsku.

Střelnice a další zázemí klubu HV71 Jönköping

V klubu k současným dvěma halám (v té větší hrají Elitserien HV71) přistavělo město další 2 kryté ledové plochy a jednu odkrytou, rovněž s umělým ledem. K tomu sportovní-akrobatickou halu, posilovnu, stravovnu, šatny, další zázemí. Areál obratem odkoupil soukromník, který celý projekt a program, zaměřený na výchovu a rozvoj mládeže, řídí.

Sportovní ředitel mládeže HV71 Ola Thorwalls má na starost všechny mládežnické kategirie, jejich trenéry, organizaci sportovních aktivit a strategii klubu.
Přípravky sice navštěvují organizovaný trénink, jednoznačnou a prioritní náplní je však jen výuka bruslení (bez puku a po zvládnutí s pukem) a různé zábavné aktivity – hry. V žádném případě nehrají na výsledky a neprotěžují šikovnější děti. Přípravky do 9 let bruslí 3x týdně, k tomu 1x speciální trénink obratnosti v tělocvičně a 1x střelecký trénink ve ”Skills Corner”. Zajímavostí je určitě to, že do kryté haly se dostanou jen 1x za 14 dní, zbylých 5 tréninků absolvují na odkrytém kluzišti. Dle Ola Thorwalse je to skvělé i z hlediska otužování těch nejmenších. Tak, jak tomu bylo kdysi.

Žáci trénují na ledě 4x týdně, dále majíi tělocvičnu (gymnastiku a obratnost, hry) a k tomu jeden, někdy 2 zápasy týdně. Zájem dětí je obrovský, v některých ročnících mají až 3 týmy (po 13 hráčích).  Jako motivaci někdy využívají toho, že ze tří týmů v ročníku vyberou jeden (podle toho, s jakým zaujetím trénují a hrají) a sehrají jeden zápas proti týmu, který je o 1 rok starší.

Další potvrzenou skutečností je fakt, že pokud chce mladý hokejista po sezoně provozovat i další sport, nebrání mu. Začátkem srpna se zase vrátí k hokeji zpět. Stejně tak i v zimním období se může v rámci časových možností věnovat doplňkovému sportu.

Na střelnici (Skills Corner), jak oni říkají v "Koutku rozvoje dovedností", si hráči všech věkových kategorií procvičují střelbu, přihrávku. Je otevřeno 365 dní v roce, kromě jednoho organizovaného tréninku chodí hráči kdykoliv individuálně. Koutek má 160 m2, na podlaze je tvrdé plexisklo.


 
Místnost je vybavena Apple televizí a kamerami. Hráči si sami mohou anylyzovat techniku střelby, švihu, postoje - tak, jako je to dnes již běžné v golfu.

Samozřejmostí je měření rychlosti střely, střelby na umělého brankaře, střelba po přihrávce prostřednictvím nahrávací pružiny, prostory na nácvik techniky vedení puku.

Popularita střelnice stále roste, cca 100 hráčů si denně vyzkouší své dovednosti.

Ve vybavení trělocvičny a rozcvičovny nechybí TRX (na obrázku vedoucí trenér Ola Thorwalls).
 


V čem jsou v HV71 rovněž dále, než je tomu u nás? Přímo na stadionu je denně od 14,00 do 20,00 hodin otevřena jídelna, kde formou bufetu mají hráči za pouhých 30,-SEK kvalitní jídlo, odpovídající zdravé výživě (cereální pečivo,jogurty,musli,džusy,vejce,sýry,šunky,zeleninu a ovoce).

Zde a zde jsou video odkazy na nové hokejové zázemí v Jonkopingu, včetně hokejové střílny „Skills Corner“.

Zázemí Akademie ČSLH v Liberci

Nejenom v Jönköpingu, ale i u nás, zde konkrétně v Liberci, se mohou pochlubit kvalitním zázemím. Při jedné inspekční cestě do Liberce, kdy jsem navštívil tréninky a zápas místních Tygrů, mě zaujala aktivita trenérů Akademie. Díky nadšení a i finančnímu zapojení trenérů a hráčů vznikla v prostorách zimního stadiónu luxusní hokejová střelnice, kde mají možnost nacvičovat střelbu hokejisté všech věkových kategorií. Pro zlepšení střelby je to vynikající doplněk a pravidelnost takového tréninku se určitě rychle projeví.

Uvádíme zde pro inspiraci fotodokumentaci vybavení místní střelnice: