26.04.2011 | Libor Kult hokej.cz

Hokejistou sezony 2010/11 je třinecký útočník Martin Růžička

Pouze čtyř týmů extraligy se týkalo šestnácté slavnostní vyhlašování ankety Hokejista sezony Tipsport extraligy 2010/2011 v pražském hotelu Hilton Prague. Hlavní cenu, o níž rozhodovali příznivci nejrychlejší kolektivní hry na světě v internetovém hlasování, obdržela podobně jako v předešlém ročníku opora vítěze Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy. Hokejistou sezony se stal třinecký útočník Martin Růžička, který zároveň obdržel cenu pro Nejlepšího hráče Česká pojišťovna play off.
Úřadující čeští šampióni si pochopitelně přišli pro mistrovský pohár za celkové prvenství v nejvyšší soutěži a také pro Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje, protože jako první po devíti letech vyhráli finále i základní část.

Člen vítězné sestavy Ocelářů z Třince se na podiu objevil ještě v jednom případě. Cenu pro Nejlepšího obránce převzal lídr defenzivy slezského souboru Lukáš Krajíček, který mužstvo posílil jen pár hodin před úvodními zápasy nedávno skončené klubové sezony.

Finalisté Česká pojišťovna play off se o individuální trofeje podělili rovným dílem. Vítkovický Roman Málek vystřídal na trůnu pro Nejlepšího brankáře Dominika Haška, který po zisku mistrovského titulu s Pardubicemi zamířil do Kontinentální hokejové ligy.

Díky Janu Káňovi se cena pro Nejlepšího nováčka, u něhož odborníci z České televize upravili kritéria pro výběr hokejistů, vrátila do českých rukou, jelikož před rokem si toto ocenění vysloužil kanadský útočník Mark Bomersback. Jednadvacetiletý ostravský forvard zaujal především dvaceti góly v základní části, kdy přidal i osm asistencí. V bitvách o titul mířil Jan Káňa přesně jednou a zaznamenal šest přesných přihrávek.

Obávaný kanonýr Viktor Ujčík překonal absolutní rekord Jiřího Zelenky v počtu přesných zápasů v play off a fanoušky zároveň nejvíce zaujal v souboji o Zlatou helmu SENCOR. Trojnásobný mistr světa vyhrál díky proměněnému nájezdu, před nímž pardubickému brankáři Adamu Svobodovi dopředu ukázal, kam zakončí. V této anketě tak skončilo dvouleté panování gólmanů.

Zkrátka nepřišla ani Plzeň, jež napsala neskutečný příběh úžasnou stíhací jízdou za postupem do elitní desítky Tipsport extraligy. Na cestě do předkola Česká pojišťovna play off západočeskému souboru vydatně pomáhaly body Tomáše Vlasáka. Nejproduktivnější hráč nejvyšší soutěže nastřádal 68 bodů a s třiceti góly kraloval majitel zlatého hattricku na mistrovstvích světa z přelomu tisíciletí rovněž Nejlepším střelcům Tipsport extraligy. Na soutok Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy putuje rovněž cena pro Nejslušnějšího hráče, již si svými výkony a svým chováním na ledě vysloužil útočník Pavel Vostřák.

Největším překvapením v současnosti už minulé klubové sezony se stala pražská Slavia, která v průběhu letní přestávky odchodem Romana Červenky ztratila další ze svých opor, přesto se s partou mladých bojovníků prokousala až do semifinále Česká pojišťovna play off. I díky tomu se Nejlepším trenérem stal Vladimír Růžička.

Cena pro Nejlepšího hráče utkání, již před rokem převzal právě Roman Červenka, zůstane i nadále v držení svěřence někdejšího kouče národního týmu, neboť v kolonce pro hvězdu utkání na straně Slavie figurovalo často jméno brankáře Miroslava Kopřivy. Ten sice během sezony obdržel stejný počet patnácti nominací jako třinecký Martin Růžička, ale o jeho vítězství rozhodl nižší počet zápasů.

Pohár pro vítěze první ligy znovu převzali zástupci oddílu ze severu Čech. Trofej se ovšem přesouvá z Chomutova do krajské metropole na Labi, neboť finále nejvyšší soutěže pod správou Českého svazu ledního hokeje jasně opanovali Ústečtí Lvi. Nejlepším rozhodčím byl zvolen Jiří Gebauer, který se jako jediný český čárový rozhodčí představí na blížícím se mistrovství světa v Bratislavě a Košicích.

Výsledky:

Mistr ČR Tipsport extraligy ledního hokeje: HC Oceláři Třinec

Pohár prezidenta České svazu ledního hokeje: HC Oceláři Třinec

Hokejista sezony Tipsport ELH
(BPA sport marketing): Martin Růžička (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší hráč ČP play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes + Česká pojišťovna): Martin Růžička (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší hráč utkání (APK LH): Miroslav Kopřiva (HC Slavia Praha)

Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (ČT + Tipsport): Tomáš Vlasák (HC Plzeň 1929)

Nejlepší střelec (Sport): Tomáš Vlasák (HC Plzeň 1929)

Nejlepší obránce (Blesk): Lukáš Krajiček (HC Oceláři Třinec)

Nejlepší brankář (Právo): Roman Málek (HC Vítkovice Steel)

Nejlepší trenér (Lidové noviny): Vladimír Růžička (HC Slavia Praha)

Nejlepší nováček (Česká televize): Jan Káňa (HC Vítkovice Steel)

Nejslušnější hráč (ČTK): Pavel Vostřák (HC Plzeň 1929)

Nejlepší rozhodčí (KR ČSLH): Jiří Gebauer

Zlatá helma SENCOR (BPA sport marketing): Viktor Ujčík (HC Vítkovice Steel)

Vítěz první ligy (ČSLH): HC Slovan Ústečtí Lvi