29.12.2012 | Martin Voltr

Hokejistky Spojených států přehrály Česko dvouciferným rozdílem

Ve druhém utkání MS žen do 18 let čelily české reprezentantky silnému výběru Spojených států. Už po první třetině ale bylo rozhodnuto o jednoznačném výsledku, Češky v ní inkasovaly pět branek a nakonec prohrály vysoko 0:10. Na Nový rok se s Ruskem utkají v přímém souboji o postup do čtvrtfinále.

Američanky nenechaly nikoho na pochybách

Hlavní myšlenky národního týmu směřovaly k co nejdelšímu udržení bezbrankového stavu. Už po půl minutě ale šly Češky do oslabení, které se jim stalo osudným. Skóre utkání otevřela přesnou střelou do růžku brány Menkeová. Na Kláru Peslarovou se nadále valil jeden útok za druhým a Američanky v páté minutě přidaly další úder, když kotouč odražený od zadního hrazení rychle dorazila Zarzecká.

Obraz hry byl naprosto jednoznačný. První střela českého týmu přišla díky přesilové hře v deváté minutě, jinak se stále hrálo na druhé straně ledu. Nejhorší pasáž potkala národní tým po polovině úvodního dějství, kdy v rozmezí dvou minut inkasoval třikrát. Nejprve se z dorážky nemýlila podruhé v zápase Menkeová, poté z úhlu zamířila do bližšího růžku McKennaová a už na 0:5 zvýšila po vyšachování celé defenzívy Panneková.

„První třetina nás zklamala. Hráli jsme velmi bojácně, až nezodpovědně,“ vytýkal po utkání svým svěřenkyním hlavní trenér Jan Fidrmuc. „Hráli jsme sice na čtyři útočné řady, ale ta třetina nám opravdu ve všech směrech nevyšla.“ Stejně nespokojená byla i kapitánka týmu Aneta Tejralová. „Přistoupily jsme k utkání špatně. Chtěly jsme si držet své posty a hráčky, což se nám bohužel nepovedlo.“

Od druhé části už české reprezentantky odrážely útočné snahy soupeřek lépe. Do nesnází je ale dostalo další vyloučení, které tentokrát potrestala po rychlém výpadu do pásma Wolfeová. Brankářka Peslarová si připsala ještě několik zákroků a když ji v polovině utkání nahradila Barbora Dvořáková, měla jich na kontě celkem dvacet osm.

Dvořákové po třech minutách hry pomohla branková konstrukce, ovšem za chvíli ji už prostřelila Cianfaranová. Sedmibrankové manko mohla ještě před druhou přestávkou snížit Tereza Vanišová, ale gólmance Shawové už byla příliš blízko. Stejně tak neuspěla ani zkraje třetí části Vendula Přibylová. „Snažily jsme se vstřelit alespoň jeden gól, který by nás nabudil. I tak jsme se ale dál soustředily hlavně na obranu,“ popisovala záměr před posledním dějstvím kapitánka Tejralová.

I tak Češky brzy inkasovaly z hole Cianfaranové další gól, v pořadí už osmý. Jejich obranná vrátka ale už působila mnohem pevnějším dojmem oproti startu utkání a ojedinělé šance přicházely i na druhé straně. Vytouženou první branku mohla vsítit Pejzlová, ta ale svou akci nedotáhla dorážkou do zdárného konce.

„Za obrannou činnost od druhé třetiny můžeme hráčky pochválit, v tomto těžkém zápase jsme si ji opravdu nacvičili,“ nacházel Jan Fidrmuc pozitiva. Radost mu ale neudělalo špatné střídání týmu, které v následné přesilovce potrestala Wellhausenová. „Byli jsme zbytečně vyloučení a zase dali Američankám šanci.“

Ve zbývajících šesti minutách dělaly české juniorky vše pro to, aby udržely skóre na straně soupeřek na jednociferném stavu. Už se zdálo, že se jim to podaří, ovšem závěrečná pasáž hry rozhodla jinak. Tlak hokejistek ze zámoří zakončila devatenáct sekund před sirénou Panneková. „To byl další zbytečný gól. Ty dva góly prostě padnout neměly,“ uvědomoval si český kouč.

Na Silvestra čeká všechny týmy volný den před klíčovými souboji o pozice pro play-off. Česká reprezentace ráno vyjede k tréninku a poté se vydá na výlet do Helsinek. „Nabereme čerstvý vítr do hlav a půjdeme znovu do hokeje,“ hleděl dopředu Jan Fidrmuc. Doplnila ho i Tejralová. „Budeme si chtít odpočinout a povzbudit před zápasem s Ruskami. Musíme do něj jít naplno a vyhrát.“

Česko USA 0:10 (0:5, 0:2, 0:3)

Branky: 3. a 11. Menkeová, 13. a 60. Panneková, 36. a 45. Cianfaranová, 5. Zarzecká, 12. McKennaová, 27. Wolfeová, 54. Wellhausenová.


Ani Kanada ve svém druhém utkání neinkasovala

Do následujícího utkání v Heinole byly karty rozdány podobně. Zámořský tým, kterým byla tentokrát Kanada, si měl připsat další tři body. Mladé Finky se převaze soupeřek bránily dobře, hokejistky javorového listu i tak zvítězily naprosto po zásluze.

V prvních dvou třetinách vstřelily po dvou gólech a finské sokyně naopak do šancí takřka nepouštěly. Dosavadní počínání Kanady na turnaji sice vedle suverénní jízdy Spojených států nepůsobí tolik přesvědčivě, přesto je už nyní o dvou adeptech na souboj ve finále mistrovství jasno.

Finsko Kanada 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)

Branky: 19. a 32. Duboisová, 6. Clarková, 40. Buntonová.

Nováček z Maďarska překvapil a vykročil ke čtvrtfinále

Jestliže zápasy v hlavním dějišti šampionátu nabídly vítězství favoritů, o pár kilometru dál ve Vierumäki už nikoli. Ba co víc, rovnou se psala historie! Hokejistky Maďarska totiž při své první účasti na mistrovství světa hlavní divize zaznamenaly ve druhém utkání vítězství.

Jejich soupeř z Německa o den dřív notně potrápil hostitelské Finsko, ovšem proti nováčkovi se mu nezadařilo. Hubené vedení Němek se stalo minulostí ještě před polovinou utkání a na další gól se čekalo až do prodloužení. V něm posunula Huszaková maďarský tým velmi blízko nejen záchraně, ale rovnou i postupu do čtvrtfinále.

Německo Maďarsko 1:2 po prodloužení (1:0, 0:1, 0:0 0:1)

Branky: 15. Lübbertová 26. Nemethová, 63. Huszaková.

Ruský obrat zamotal českou skupinu

Také poslední zápas nedělního programu přinesl rozuzlení až v prodloužení. Obhájkyně bronzových medailí ze Švédska se proti Rusku rychle ujaly dvoubrankového vedení. Na to ale Rusky odpověděly a ani když jim pak Seveřanky utekly na rozdíl 4:2, nevzdaly se své naděje.

V závěrečných minutách základní hrací doby ubránily ruské hokejistky dvojici oslabení a pak přišla jejich chvíle. Brankami v 58. a 59. minutě dovedly zápas do prodloužení. Když z nastaveného času zbývalo odehrát 32 sekund, druhá branka Děrgačjovové zařídila další pád favorita.

Dvoubodová výhra Ruska rozdala karty do posledního dne základních skupin, který přijde na Nový rok. Pokud chtějí reprezentantky České republiky postoupit do čtvrtfinále, musí ruské soupeřky porazit v základní hrací době. Jakýkoli jiný výsledek je odsoudí k boji o udržení v elitní skupině světového šampionátu.

Švédsko Rusko 4:5 po prodloužení (2:1, 1:1, 1:2 0:1)

Branky: 11. a 43. Johanssonová, 7. Hedinová, 28. Axelssonová 16. a 65. Děrgačjovová, 28. Bulatovová, 58. Nikolajevová, 59. Šochinová.