29.03.2012 | Marek Chlupatý

Hokejistky porazily Kazachstán a zlato mají na dosah

Jediné vítězství dělí hokejistky České republiky od zisku zlatých medailí na světovém šampionátu divize I, skupiny A, a zároveň od historického postupu do elitní skupiny. Poté, co svěřenkyně Karla Manharta porazily Kazachstán těsně 3:2, jim v dalším klání pomohlo Norsko, které obralo o body Japonky.
Češky sice utkání začaly vlažně, ale když ve čtvrté minutě vstřelily gól, rázem se uklidnily. Střelu Chmelové z pravého kruhu srazila do sítě Lucie Povová. „Ta rána mě tečovala do břicha a puk se odrazil do brány,“ potvrdila. „Hra se poté uklidnila, lépe jsme kombinovaly,“ všimla si.

Stejná hráčka se po dorážce prosadila i na začátku druhé třetiny a zdálo se, že český tým drží otěže utkání pevně ve svých rukách. Jenomže vzápětí přišla řada vyloučení, Kazašky hrály v závěru druhé dvacetiminutovky v pěti proti třem a početní výhodu zužitkovaly.

„Ta vyloučení byla spíše přísná, bohužel stalo se. Trenér nás potom o přestávce nabádal, ať hlavně hrajeme pořád svůj hokej, ať hrajeme na krev a nevzdáváme se,“ uvedla Povová. „Asi to pramenilo z přemíry snahy. Říkali jsme hráčkám, že hlavně nesmí faulovat,“ zlobil se kouč Manhart.

Na začátku třetí periody zvyšovala na 3:1 Alena Polenská, jenomže asijský soupeř vzápětí znovu kontroval. „Hrály jsme výborně jako tým. Snažily jsme se dohrávat hráčky a nevzdaly jsme se,“ radovala se po závěrečné siréně Povová, která dramatický závěr prožila v klidu. „Nervózní jsem nebyla. Za reprezentaci hraji už delší dobu, takže mi pomohly zkušenosti,“ podotkla.

„Bylo na nás vidět, že první tři čtyři minuty jsme byli nervózní. Gól nám ale pomohl a dostali jsme se do hry. Byli jsme výrazně lepší, ale holky jsme pořád nabádali, aby se vracely dozadu ve třech a svědomitě bránily,“ nechal se slyšet nakonec spokojený trenér Karel Manhart.

Norky pomohly českému týmu

Češky tak po vítězství v poměru 3:2 čekaly na druhý zápas dne mezi Japonkami a Norkami. Vzhledem k předchozím výsledkům fandily Češky Norkám, neboť Japonsko mělo do té doby stejný počet bodů jako Česká republika, ovšem lepší vzájemný zápas. A podporu českých hráček z tribuny nakonec Norky přetavily v zisk tří bodů. Japonky sice v úvodu vstřelily dvě rychlé branky, nicméně Seveřanky zabraly, ještě do přestávky srovnaly, a následně dalšími dvěma trefami rozradostnily české hokejistky.

Ve večerním duelu hrály domácí Lotyšky proti Rakušankám. Přestože si hostitelé šampionátu vytvořili mnoho vyložených šancí, branka Rakouska jakoby byla zakletá. Naopak Rakušanky sázely jeden gól za druhým a nakonec zvítězily jednoznačně 6:0.

Česká ženská reprezentace tak je blízko celkovému triumfu na turnaji a k historickému postupu do elitní divize. Vše má ve svých rukách, stačí, aby v sobotu porazila Rakousko. „Nesmíme to vypustit, i Rakušanky mohou ještě překvapit,“ upozorňuje Povová. „Známe je, mají v kádru minimálně tři dobré hráčky, které si musíme pohlídat a dát si na ně pozor,“ dodává obránkyně Aneta Tejralová.

„Už nyní jsme splnili to, pro co jsme sem přijeli. Všechno navíc bude jenom perlička,“ zůstává při zemi trenér Manhart. Poslední duel mají Češky na programu v sobotu od 19 hodin středoevropského času.

Galerie