01.04.2017 | Martina Kramerová

Hokejistky podlehly i Německu, Finsko slaví historický triumf

Česká ženská reprezentace na mistrovství světa nezvítězila ani ve svém druhém vystoupení. Přestože byla po celý zápas lepší než její soupeřky z Německa, nedokázaly Češky najít recept na prolomení špatné koncovky a prohrály 1:2. Americký tým po triumfu nad Kanadou rozstřílel Rusko a Švédky o jedinou branku porazily Švýcarsko. Historické výhry 4:3 nad Kanadou se dočkaly Finky.

Pro český národní tým neskončila tříbodovým ziskem ani druhá bitva šampionátu, v níž na ledě vyzvaly hráčky Německa. Už od úvodních minut ale byly v USA Hockey Areně aktivnějším celkem. Ve slibné pozici se ve 12. minutě ocitla Zíková, která vyslala na Schroderovou jedovatou střelu z hranice pravého kruhu. Poté prověřila německou gólmanku pokusem z dálky Mrázová.

 

Češkám patřila z pohledu herní převahy a gólových šancí i prostřední dvacetiminutovka. Své šance ale postupně zmařily jak Kolowratová, jež dvakrát pálila od modré čáry, tak Hymlárová. Té se po ráně z mezikruží nepovedlo překonat Schroderovou ani z následné dorážky.


Ve stylu tradičního přísloví „nedáš dostaneš“ se tak ve 35. minutě z branky radovaly německé hokejistky. Klugeová krásně nahrála do pravého kruhu na najíždějící Zornovou. Její spoluhráčka si nabruslila až před Peslarovou a rychlou střelou propálila českou brankářku.


V závěrečném dějství musely české hráčky dotahovat jednogólové manko. Po řadě spálených šancí se jim v čase 49:40 povedlo zásluhou Lédlové vsítit kýženou trefu a vyrovnat skóre. Němky ale necelé dvě minuty před siréno českou bezzubost v koncovce znovu potrestaly. K dorážce se po po projektilu Delarbreové dostala Klugeová a svým zásahem rozhodla o německém triumfu.

Česko – Německo 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Lédlová (Polenská) – 35. Zornová (Klugeová), 59. Klugeová (Delarbreová)


Karty:  

 

Američanky si po výhře nad Kanadou smlsly i na dalších soupeřkách. Hokejistky Ruska doslova roznesly na kopytech, když dokázaly hned sedmkrát dopravit puk za záda Sorokinové. V dresu domácího mužstva zářilo především trio Coneyová, Deckerová a Lamoureuxová-Morandoová, které se podílela takřka na všech trefách Spojených států. Rusky si naopak ani neškrtly a ze zápasu odešly s nulou na kontě i debaklem.

Rusko – USA 0:7 (0:1, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 27. Johanssonová – 23. N. Eisenschmidová (Lanzlová, Klugeová), 39. Anwanderová (Strobelová, Klugeová), 40. Lanzlová (Zornová)

Hráčky Tre Kronor vstupovaly do duelu se Švýcarkami jako favoritky a už na začátku potvrdily papírové předpoklady, když Švédsko dostala do vedení Olssonová. Švýcarské hokejistky ale nesložily zbraně a v polovině zápasu dokázaly vyrovnat. Vítězství na stranu Severovropanek nakonec strhla třináct minut před závěrečnou sirénou Johanssonová. Na její trefu už švýcarský celek nedokázal odpovědět a Švédky oslavily svou první výhru na turnaji.

Švýcarsko – Švédsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Bullová (I. Waidacherová, Staenzová) – 6. Olssonová, 47. Johanssonová (Olssonová, Winbergová)

Finky si připsaly proti reprezentaci Kanady historický úspěch, když svého sobotního soupeře porazily v rámci velkého turnaje vůbec poprvé. Gólovou přestřelku začaly lépe hráčky Suomi, jež donutily svými trefami Kanaďany po celý zápas dotahovat. Za nerozhodného stavu 3:3 však na sebe vzala zodpovědnost finská útočnice Savolainenová a minutu před koncem základní hrací doby zamířila přesně do kanadské svatyně. Finsko tak vybojovalo první výhru a  zapsalo do tabulky tříbodový zisk.

Kanada – Finsko 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 20. Ambrosiová (Johnstonová), 25. Turnbullová (Rougeauová, Fortinová), 41. Johnstonová (Poulinová) – 19. Hakalaová (Tapaniová), 22. Nieminenová (Tapaniová, Tuominenová), 27. Tapaniová (Säkkinenová), 59. Savolainenová