08.05.2014 | Michal Slavík

Hokejisté odstartovali šampionát výhrou v prodloužení

Osmasedmdesáté mistrovství světa můžů v ledním hokeji v běloruském Minsku v pátek odstartovalo čtyřmi zápasy. Čeští hokejisté v závěru večerního střetnutí v Čižovka Areně otočili skóre se Slovenskem a zvítězili v prodloužení.

Česku se povedl závěr, prodloužení rozhodl Klepiš

Čeští hokejisté vstoupili do utkání s velkou chutí a ihned se vrhnuli do obléhání Lacovy branky. Rezultoval z toho přesilovkový gól Ondřeje Němce, který tvrdou bombou od modré propálil slovenského gólmana

Ve druhé třetině se hra vyrovnala a brzy se povedlo Slovákům srovnat i skóre. Michel Miklík si najel do pásma a jeho střela švihem zapadla přesně pod horní tyčku. Ve 36. minutě se náš východní soused dokonce dostal do vedení. Perfektní akci zakončoval po chytré Réwayově přihrávce Marek Viedenský.

Slováci dlouho drželi těsné vedení, v závěrečném tlaku se ale nakonec povedlo vyrovnat Jaromíru Jágrovi, který se s trochou štěstí prosadil z brankoviště. V prodloužení pak dokonal český obrat Jakub Klepiš, který si nabruslil do pásma a střelou z vrcholu kruhů propálil Laca.

Slovensko – Česko 2:3p

Góly a nahrávky: 26. Miklík (Tatar), 36. Viedenský (Miklík, Réway) – 7. Němec (Hudler, Červenka), 58. Jágr (Němec, Hertl), 62. Klepiš (Vitásek, Ševc).

První překvapení obstarala Francie

O skalp favorita hned na úvod šampionátu se postarali francouzští hokejisté, kteří v nervózním a nepřesném utkání udolali favorizovanou Kanadu. Skóre duelu otevřel v závěru první třetiny Stephane da Costa, Kanaďané ale stihli pár vteřin před první třetinou vyrovnat zásluhou Braydena Schenna.

Poté se dlouhé minuty nedělo nic podstatného a oba týmy bojovaly s nepřesnostmi i špatným ledem. Až v 51. minutě prostřelil gólmana odrazem o tyč Gudbranson, jenže na Francouze to nestačilo. Da Costa svým druhým gólem vzápětí vyrovnal a v nájezdech rozhodl o senzačním francouzském úspěchu Pierre-Edouard Bellemare.

Francie – Kanada 3:2 sn

Góly a nahrávky: 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa, rozh. náj. Bellemare – 20. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbranson (MacKinnon).

Švýcaři dostali lekci z efektivity

Zápas byl prvním ve skupině B a předpovídala se vyrovnaná bitva s tradiční propracovanou defenzivou Švýcarska a nebezpečnými ruskými útoky. Platila však pouze druhá předpověď. Hráči helvétského kříže se až příliš zahleděli do útočení, zatímco obrana nováčkovi v brance Leonardu Genonimu příliš nepomohla. Hned po třinácti sekundách otevřel skóre Plotnikov a v první třetině se ještě gólově prosadila ruská hvězda Alexander Ovečkin.

Hráči z alpské země se také osmělili a hlavně zásluhou Damiena Brunnera, nejlepší hráč svého celku tohoto utkání, častovali Bobrovského v brance Ruska. Brankář Columbusu však předvedl jistý výkon a společně s kvalitní defenzivní prací svých spoluhráčů dovedl ruský celek k vysokému vítězství 5:0. To pečetil minutu před koncem Danis Zaripov.

Švýcarsko – Rusko 0:5

Góly a nahrávky: 1. Plotnikov (Denisov, Šipačjov), 7. Ovečkin (Zaripov, Bělov), 18. Šipačjov (Čudinov), 30. Bělov (Kuljomin, Širokov), 59. Zaripov (Ovečkin).

Domácí nestačili na amerického rivala

Večernímu utkání domácího výběru předcházel slavnostní ceremoniál otevření šampionátu, jehož součástí byla efektivní videoprojekce na ledovou plochu i projev běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zklamáním bylo, že i v tomto utkání byla v hledišti vidět řada volných míst.

Spojené státy poslal ve 13. minutě do vedení Nelson. Domácí však zůstávali nebezpeční, neměli problém s přechodem do útočného pásma, v samotné koncovce jim však chybělo více klidu. Zlom utkání nastal na konci druhé periody, kdy se během tří minut postupně trefili hostující Hayes, Gaudreau a McDonald. Bělorusové ještě před přestávkou snížili v přesilové hře, na obrat už ale neměli.

Bělorusko – USA 1:6

Góly a nahrávky: 40. Stěpanov (Grabovskij, Kaljužnyj.) – 13. Nelson (Smith, Johnson), 35. J. Hayes (Trouba, Dekeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. McDonald (J. Hayes), 55. Trouba (Gadreau, Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, Hayes).

Galerie