11.05.2014 | Michal Slavík

Hokejisté doplatili na vyloučení a padli s Kanadou

Ve svém třetím vystoupení na šampionátu v Minsku česká reprezentace neudržela počáteční vedení a navzdory dobrému výkonu podlehla Kanadě 3:4. Dalšími zajímavostmi čtvrtého hracího dne byla porážka Slovenska od Francie či jednoznačné vítězství Ruska nad Spojenými státy.

Česko sahalo po vyrovnání, Kanada hubený náskok udržela

Vstupy do utkání se českému týmu poměrně daří, ani zápas s Kanadou nebyl výjimkou. Již v šesté minutě otevřel skóre Roman Červenka, který prostřelil Reimera mezi betony. Za čtyři minuty bylo vyrovnáno a od té doby Kanada přidala, především ve druhé třetině ukázala, v čem je její síla. Vinou českých faulů a především pětiminutovému trestu pro Kováře prohráli hokejisté druhou třetinu 0:3. Dva góly inkasovali v oslabení.

Ve třetí části se český tým výrazně zvedl. Během devětačtyřiceti vteřin snížil nejprve Novotný, kontaktní branku následně vstřelil Hertl. Mocný finiš přinesl obrovský tlak českého výběru, který však brzdila další vyloučení. Kanada tak hubené vítězství udržela a vyhrála 4:3.

Česko - Kanada 3:4

Góly a nahrávky: 6. Červenka (Sobotka, Klepiš), 53. Novotný (Hudler), 53. Hertl (Jágr) – 10. Ward (Monahan, Huberdeau), 24. Turris (Read, Chimera), 37. MacKinnon (Ward, Ellis), 37. Rielly (Bieksa).

Švýcaři po třech zápasech stále bez bodu

Odpolední utkání na ledě Minsk Areny nabídlo střetnutí domácích se Švýcary, kteří si na turnaji dosud nepřipsali ani bod. Po první třetině se zdálo, že jsou na dobré cestě tuto bilanci odčininit. Ovšem ve druhé třetině dokázali Bělorusové hnaní zaplněnou halou vyrovnat. A i když na začátku třetího dějství opět prohrávali, nesložili zbraně, za což se později odměnili obratem a vítězným gólem Grabovského. Ten tak určil, že domácí si připíší další tři body do tabulky a budou jich mít šest. Švýcaři naopak na první úspěch stále překvapivě čekají.

Švýcarsko - Bělorusko 3:4

Góly a nahrávky: 7. Weber (Josi, Brunner), 18. Schäppi, 44. Froidevaux (Seger) – 6. S. Kosticyn, 24. Stas (Korobov, Platt), 50. Kosticyn (Kaljužnyj, Grabovskij), 58. Grabovskij.

Francouzská pohádka pokračuje

Dvě třetiny se zdálo, že si svěřenci Vladimíra Vůjtka dojdou pro očekávané vítězství, jenže se za stavu 3:1 nedokázali vyvarovat faulů a těžce za to zaplatili. Během šestadvaceti vteřin využili francouzští hokejisté dvojnásobnou, respektive klasickou přesilovku a bylo vyrovnáno.

Dlouho u nerozhodného stavu 3:3 nemuselo zůstat, Slovensko mělo k dispozici taktéž přesilovku pět na tři, která trvala takřka dvě minuty. Nenaložilo s ní však vůbec dobře a přišel zákonitý trest. Necelé čtyři minuty před koncem třetí třetiny překlopil výsledek na stranu galského kohouta útočník Damien Fleury. Gól do prázdné v podání Roussela bylo jen kosmetickou úpravou skóre, které se zastavilo na výsledku 5:3 pro Francii.

Slovensko - Francie 3:5

Góly a nahrávky: 16. Nagy (Sloboda), 24. Nagy (Šatan), 37. Šatan (Miklík, Valach) – 27. Amar (Desrosiers, T. da Costa), 51. Amar (Guttig), 51. Roussel (Besch), 57. Fleury (Guttig, T. da Costa), 60. Roussel.

Bitva rivalů jednoznačně pro Rusko

Střetnutí dvou geopolitických rivalů před dosus největší návštěvou turnaje nepřineslo takové drama, jaké by se čekalo. Utkání zcela ovládli ruští hokejisté. Již po dvaatřiceti odehraných minutách svítil na kostce stav 5:1 pro výběr Olegse Znarokse.

V dalším průběhu utkání přidali Rusové ještě jednu branku a zvítězili jasně 6:1. Jako jediný tým na šampionátu ještě neztratili bod a jasně vládnou skupině B. Američané si po dvou vítězstvích připsali první porážku.

Rusko - USA 6:1

Góly a nahrávky: 7. Kuljomin (Medveděv, Anisimov), 19. Ovečkin (TS), 21. Tichonov (Ovečkin, Plotnikov), 30. Kuzněcov (Dadonov), 32. Plotnikov (Tichonov), 40. Tichonov (Ovečkin) – 21. Abdelkader (Petry).

Galerie