05.04.2012 | Karel Manhart

Hodnotící zpráva ČR A ženy MS Divize I Ventspils

Předkládáme trenérské hodnocení Mistrovství světa žen divize I, které se konalo v lotyšském městě Ventspils v temrínu od 25. do 31. března 2012. Česká reprezentace zde dosáhla historického úspěchu, zvítězila a vybojovala si postup mezi ženskou hokejovou elitu.

Příprava před MS proběhla ve dvou kempech v Liberci, v termínech 11.-14.3. a 18.-23.3.2012. Byli jsme nuceni soustředění rozdělit, hráčky z klubů naší soutěže ještě 17. a 18.3. nastupovaly v posledním ligovém kole.

Do širšího výběru jsme zařadili celkem 31 hráček z 16 klubů. Z domácí soutěže 20 hráček, z evropských klubů 4 hráčky a 7 hráček ze zámoří.

Z prvního kempu se omluvila Hudečková (zranění), Lhotská (pracovní povinnosti) a Výtisková (rodinné důvody). Proto jsme povolali mladou brankářku Peslarovou a na zkoušku Mrázovou (delší pauza po zranění). Celkem tedy 3 brankářky, 7 obránkyň a 13 útočnic. Hráčky absolvovaly 5 TJ a dvě přípravné utkaní. 8. třída – ČR ženy 2:8, LMD – ČR ženy 7:3, obě mužstva Liberec.

Konečnou nominaci na kemp před MS (18.-23.3.2012) jsme uzavřeli na počtu 22 hráček (Hladíková jela jako třetí brankářka) s tím, že na MS bude připravená jako náhradnice. V plánu jsme měli 7 TJ a další dvě utkání proti Liberecké mládeži.

Zaměření TJ: nácvik PH, založení z OP bez tlaku-postupně 5-3, následně rychlý protiútok s dobruslováním bránících hráček do OP.Značný důraz jsme kladli na rychlou koncovku z první a dobruslování na dorážku. Celkově jsme střelbě jak útočnic, tak obránkyň věnovali v každé TJ minimálně 15 minut. Právě koncovka je u děvčat velký problém, máme deset střel na jeden gól.

Brankářky se zúčastnily čtyř speciálně zaměřených tréninků s chlapci Bílých Tygrů. Byla to pro naše brankářky dobrá příprava, v sezoně tuto možnost nemají. Proto by jejich účast na kempech mládežnických reprezentačních brankářů byla pro nás velmi pozitivní.

Na MS jsme odcestovali s jasným cílem, bez medaile bychom nebyli úspěšní. Soupeře jsme znali z předchozího působení v této divizi. Naše hra je založena na agresivním napadání soupeře a to jsme nechtěli měnit ani při utkáních, kdy si děvčata vytvořila jasný náskok. Šampionát jsme zvládli, každé utkání jsme dohráli na maximum, což se potvrdilo i v našem prvním vstupu, kdy jsme nezvládli začátek s Japonkami a ve třetí třetině chyběla právě jen přesná koncovka k vyrovnání (naše střelba 16:6).

Rozdíl ve hře naší ženské reprezentace v období dvou let vidím ve zlepšení HČJ, velký pokrok děvčata udělala také ve fyzické a silové připravenosti (bylo znatelné již na turnaji 12 zemí ve Fussenu, kde jsme stačili na družstva SUI  a RUS, která hrají stabilně v elitní skupině MS), největší však v dodržování taktických pokynů a v týmové spolupráci. Od kvalifikace na OH v Shanghai v listopadu 2008 jsme sehráli nespočet utkání, kde jsme o jednu branku podlehli (to nás stálo také sestup do třetí divize) na tomto MS jsme dva důležité duely (Norsko a Kazachstán) právě o tu jednu branku vyhráli.

Herní poznatky:

• dobře pracujeme v útočném pásmu (forčeking, pinčing) získáváme kotouče, držíme útočné pásmo
• z kombinace v UP si vypracujeme mnoho střeleckých příležitostí (daří se střela z první) chybí však přesnost
• ve SP se daří přechod na jednu přihrávku, nemáme problémy získat UP
• potřebujeme zapracovat na roztažení hry (kyvadlo) vracíme kotouče do plné strany, nevyužíváme nabízející se hráčky (to pramení ze špatné orientace na danou situaci)
• při rychlém protiútoku se dařilo vytažené křídlo na útočné MČ (tento nácvik jsme zvládali, křídla se nám již nevracela do hloubky pole) 
• problém máme při zachycení kotouče soupeřem ve SP, pozdě vyvíjíme tlak na jejich obránce
• v OP zvládáme přistupování k hráčkám s kotoučem,přebírání hráček nám však dělá problémy,také přebírání postů
• největší nedostatky máme v bekčeku, hráčky sice dobruslují, ale nechají se strhnout hrou a někdy i ztrojí souboj na kotouči

Pro nadcházející sezonu je naším cílem připravit družstvo na kvalifikaci na OH a následné MS v elitní skupině. Musíme si uvědomit, že našimi soupeřkami budou hračky z Ruska, Švýcarska, Německa nebo Slovenska, možná i Finky, Švédky. Celá hra bude daleko rychlejší, méně času a prostoru pro kombinaci pro naše hráčky. Proto je důležité do přípravy zapracovat kvalitní utkání s chlapci (LMD je v současné době pro nás dostupná, vyšší kategorie pouze pro srovnání) naše ženská soutěž tuto konfrontaci v této chvíli ještě nenabízí. Několik utkání jsem již odehrál v rámci klubu (LMD) a dovolím si tvrdit, že je to cesta, která nás hodně posune a není tak finančně náročná. Děvčata jsou v těchto utkáních neustále pod tlakem (situace musí řešit rychle a v maximálním nasazení) chyby se jen těžko napravují a to je právě to co potřebujeme.