03.03.2011 | Jiří Veber

Hodnocení turnaje U17 v ruské Balašiše

V krátkém hodnocení se pokusím vrátit k únorovému turnaji reprezentace hráčů do sedmnácti let v ruské Balašiše. Střetli jsme se zde s těmi nejlepšími evropskými týmy (Finsko, Rusko, Švédsko). Pokusím se stručně vrátit k jednotlivým utkáním, nastínit přednosti soupeřů a na závěr dát doporučení, na co se musíme v našich trénincích zaměřit, abychom mohli být v takovéto konfrontaci úspěšní.

Charakteristika herního projevu

Na našem výkonu se projevily zkušenosti získané z předešlých akcí, hlavně z turnaje ve Winnipegu, kde si někteří hráči uvědomili o čem je dnešní hokej. Dodržování herního systému, disciplíny, nasazení, zápalu do hry, obětování se pro tým. Samozřejmě naše výkony jsou závislé i v této kategorii z velké části na výkonu brankáře.

V utkání s Ruskem jsme se přesvědčili, že můžeme hrát s každým. Základem byla lepší organizace v našem obranném pásmu.

Utkání se Švédskem bylo zřejmě naše zatím nejpovedenější utkání. Byli jsme schopni tým Švédska dostat pod tlak, ze kterého jsme si vytvářeli šance.

V  posledním utkání proti Finsku se projevila naše horší fyzická připravenost.

Rád bych uvedl, že v těchto utkáních se projevila naše zlepšená hra v obranném pásmu, dobruslování (backcheckingu), napadání (forcheckingu). V prvních dvou utkáních jsme se mohli spolehnout na brankaře, který nás v důležitých momentech podržel. Bohužel, to se nedá říci o třetím utkání.

Herní projev soupeřů

Rusko
Tým Ruska je složený z kvalitních jedinců, kteří vynikají v individuálních dovednostech. Jestliže se podřídí týmu budou mít velkou budoucnost.

Švédsko
Švédové vynikali výborným bruslením, HČJ, podporou obránců v útoku a tlakem do brány.

Finsko
Finové disponují výbornými bruslařskými dovednostmi, udržením se na kotouči a střídáním rytmu hry.

Doporučení

Po analýze z tohoto turnaje a zejména z  následujícího turnaje v Liberci, který hned navazoval a v kterém jsme totálně propadli, bych navrhoval pro nácvik především následující:

  • Změny rytmu hry v forčekingu, což znamená rozlišovat a používat v jasně daných situacích aktivní forčekink nebo ústup a obranu středního pásma.
  • V reprezentaci i v klubech pracovat na individuálních dovednostech, na kondici, na intenzitě, disciplíně. Ještě o jedné a to dost důležité vlastnosti se chci zmínit a to je zapálení do hry.

Podrobnější analýza a rozbory herních situací ČR 17 a soupeřů, včetně videoukázek budou k dispozici na nejbližším semináři trenérů.