11.02.2015 | Robert Reichel

Hodnocení turnaje pěti reprezentací U17 v ruském Dmitrovu

Po návratu z Evrospkého olympijského festivalu mládeže absolvoval reprezentační výběr hráčů do sedmnácti let turnaj pěti zemí v ruském Dmitrovu. Předkládáme hodnocení turnaje, na kterém čřeský tým obsadil třetí příčku, když si připsal dvě výhry a dvě prohry.
Po Olympiádě v Rakousku dostali hráči jeden den volno a sešli jsme se před odletem k jednomu tréninku na zimním stadionu v Kladně. Mužstvo doplnili 3 obránci (2 obránci byli nominování na Turnaj U18) a 1 útočník.

Turnaj se odehrál v oblasti Dmitrov asi 80km od Moskvy, ve sportovním komplexu s hlavní halou pro 2500 diváků, s třemi tréninkovými ledovými plochami, tělocvičnou a bazénem. První utkání jsme odehráli proti USA hned druhý den po příletu a po jednodenní pauze jsme hráli další 3 utkání ve třech dnech s týmy SWE, RUS a FIN. Před každým utkáním jsme měli trénink buď na ledě, nebo v tělocvičně a video rozbor hry soupeře.

Hodnocení utkání a soupeřů

3.2.2015
ČR U17 – USA U17 1:3 (0:0,1:2,0:1)
Vála (Kofroň, Najman)
Střely na branku 26:35

Po opatrném začátku s obou stran se hrál vyrovnaný hokej se šancemi na obou stranách. Po vstřelené brance jsme nechali soupeře otočit utkání individuálními chybami. Potom byl soupeř lepší, důraznější a kontroloval hru. Ve třetí třetině jsme hráli s moc velkým respektem a neměli jsme moc šancí zvrátit utkání na naši stranu.

USA
Fyzicky vyspělé mužstvo s dobrým brankářem. Hráči jsou silní v osobních soubojích, vyhledávají je a dokáží je vyhrávat. Hrají velice přímočaře, ale nebojí se jít i do kombinace, hlavně při přesilových hrách.


5.2.2015
ČR U17 – SWE U17 4:3sn (1:1,0:2,2:0,0:0,1:0)
Reichel (Najman, Kofroň), Šmerha, Najman (Kodýtek), Pavlík TS
Střely na branku 29:30

Měli jsme dobrý vstup do utkání a podařilo se nám vstřelit branku již ve druhém střídání. Postupně se hra vyrovnávala. Ve druhé třetině jsme neproměnili 3 vyložené brankové příležitosti a soupeř naopak potrestal naši nedůslednost v před brankovém prostoru dvěma góly. Ve třetí třetině jsme podali dobrý výkon a utkání se nám podařilo vyrovnat a poté vyhrát po samostatných nájezdech.

SWE
Kompaktní mužstvo s dobrou herní disciplínou. Několik šikovných individualit a s obránci, kteří rádi podporují útočnou hru. Šikovní na kotouči, řeší hodně herních situací kreativně, ne jen odpálením kotouče. Nebojí se hrát.


6.2.2015
ČR U17 – RUS U17 2:3 (2:1,0:2,0:0)
Reichel (Kofroň, Najman), Havelka (Vála, Pšenička)
Střely na branku 24:22

S Rusy jsme se utkali podruhé v jednom týdnu. Odehráli jsme s nimi naše nejlepší utkání, přesto jsme na vítězství nedosáhli. Mužstvo podalo bojovný výkon a dařilo se nám nenechat je hrát. Ve hře 5 na 5 jsme hráli velice dobře a dokázali jsme je párkrát dostat i pod tlak v jejich obranném pásmu. Utkání rozhodly PH, které jsme soupeři darovali po zbytečných vyloučeních.

RUS
Hráli před domácím publikem. Výborné mužstvo, do tohoto utkání v turnaji ještě neinkasovali. Šikovné individuality hlavně útočníci. Vysoké individuální dovednosti 1 na 1, střelba i kombinace. Znovu se ukázalo, že jejich slabina je hra v obranném pásmu.


7.2.2015
ČR U17 – FIN U17 6:4 (4:0,1:1,1:3)
Pšenička (Kantner, Vála), Pavlík (Kodýtek), Zachar, Najman (Kodýtek), Najman (Kodýtek, Šmerha), Zachar (Vála, Najman)
Střely na branku 28:36

Hráli jsme o bronzovou medaili. Výborný vstup do utkání, podařilo se nám vstřelit 4 branky v první třetině po hezkých akcích. Od druhé třetiny se utkání vyrovnalo a ve třetí třetině jsme naší pasivitou dovolili soupeři dostat se zpátky do hry. Gólem do prázdné branky jsme rozhodli o vítězství.

FIN
Silově velice dobře připravení hráči, vyhledávající osobní souboje. Hrají podobný herní systém jako my. Výborně hrají vhazování a dokáží si vytvořit tlak se spoustou střel.

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Žádné mužstvo nás výrazně nepřehrálo
  • Výhra v utkání se Švédskem po tom, co jsme prohrávali 1:3
  • Soudržnost a bojovnost mužstva
  • Výkony brankářů
  • Poprvé jsme hráli s Ruskem rovnocenné utkání
Negativa:
  • Zbytečné fauly (hlavně v utkání s Ruskem)
  • Odevzdávání kotoučů v určitých fázích utkání
  • Málo využitých přesilových her

Doporučení do klubů

  • Maximální intenzita ve všech činnostech a po celou dobu
  • Dodržování herních systémů
  • Přesnost a tvrdost střelby (soustředění se na každou střelu)
  • Zlepšování fyzické připravenosti a hlavně silových schopností