14.02.2013 | Jakub Petr, Karel Mlejnek

Hodnocení turnaje juniorských výběrů v Porubě, únor 2013

S výběrem hráčů ročníku 1994 jsme v druhém únprovém týdnu absolvovali turnaj pěti zemí v Ostravě - Porubě. V konkurenci Finů, Němců, Švédů a Švýcarů jsme obsadili třetí místo. Předkládáme hodnocení této akce.

Charakteristika hry českého týmu

V přípravných dnech jsme se snažili znovu zapracovat na herním konceptu hry v souladu s playbookem  U20, jelikož podobně jako na předešlých srazech se objevili noví hráči, včetně dvou, kteří absolvovali první reprezentační akci.

Herní koncept a jednotlivé varianty jsme  pochopitelně zapracovávali s ohledem na jednotlivé soupeře v turnaji, o kterých jsme měli dostatek informací. V nominaci se objevili pouze hráči ročníku 1994. V její finální fázi došlo vlivem zranění či nemocí k 6 změnám.

V turnaji jsme obsadili konečné 3.místo, což není dle našeho názoru až tak stěžejní faktor (s ohledem na budování mužstva U20). Důležitější byl herní projev týmu, který byl velice solidní. Znovu se objevil silný a bojovný duch tohoto mužstva se 100% přístupem, což jsme s potěšením konstatovali na všech akcích této sezóny.

Hráči navíc oproti minulým akcím dokázali většinou obstát i po taktické stránce.

Pozitiva:
  • dodržování herního konceptu po většinu všech utkání
  • zlepšení v oblasti koncovky oproti minulým akcím
  • hra v oslabení – blokování střel
Negativa:
  • defenzivní hra holí
  • reakce na volný kotouč při zdvojování v OP
  • neustále slabší komunikace mezi všemi řadami (brankář – obránci, obránci – útočníci)
Doporučení do klubů:
  • i přes zlepšení neustále pracovat na koncovce v celé její oblasti (oproti Švédům především v razanci)
  • práce na defenzivní hře holí (často nehrajeme osobní souboje o kotouč)

Herní projev soupeřů

Charakteristika hry Německa:
Soupeř se po celé utkání snažil o jednoduchý postupný přímočarý útok po liniích. V oslabení se snažil o rychlý přístup na hráče s kotoučem, na což ale ostatní hráči koordinovaně nenavazovali. V útočném pásmu praktikoval agresivní forčekink se 2 hráči, snažil se o zavírání silné strany.

Charakteristika hry Švýcarska:
Postupný útok z OP zakládali dvojitým podjetím zleva, PK vytahovali na útočnou modrou čáru. PH hráli v postavení „deštníku“. Při vhazování v ÚP stavěli k mantinelu obránce. Silově výborně vybaveni, jednoznačně lepší v defenzivní práci holí.

Charakteristika hry Finska:
Po celé utkání striktně dodržovali stanovenou organizaci hry. Útok proti trapu zakládali dvojitým podjetím na levé straně se snahou vždy přečíslit obranu v situaci 2 na 1. Přesilovou hru měli rozestavenou do deštníku s využitím hráče uvnitř tvaru.

Charakteristika hry Švédska:
Po celé utkání dokázali ihned po ztrátě kotouče vyvíjet pohybem a vlastní energií  velký tlak na soupeře s cílem o opětovné získání kotouče na svou stranu. V soupeřově předbrankovém prostoru dokázali vyvolávat při dohrávání situací obrovský tlak na brankáře a defenzivní hráče soupeře. Po zisku kotouče vždy směřovali přímočaře vpřed.

Video ukázky

Situace 2-2, tlak do branky


Přesilová hra


Rychlý protiútok po buly v OP


Trap v SP