13.11.2013 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Hodnocení tří zápasů reprezentace U17 ve Finsku

Reprezentační sedmnáctka se představila v listopadové akci ve třech utkáních se stejně starými hráči Finska. Před zápasy se uskutečnila krátká příprava ve Slaném, které se zúčastnilo celkem 22 hráčů. Ještě před samotnou akcí proběhl test VO2 max. u Doc. MUDr. Helera CSc. v laboratořích fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Výsledky testů ukazují na dobrou kondiční připravenost nominovaných hráčů – v průměru více než 60 ml/min/kg.

Výsledky utkání

Pátek 8. listopadu, Hammenkyro
Finsko - Česko 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Branka ČR: Koblížek (Suchý).
Střely: 38:25. Vyloučení: 3:8. Využití 4:0.

Sobota 9. listopadu, Parkano
Finsko - Česko 5:4 (2:1, 1:2, 2:1)
Branky ČR: Wágner (Budík), Hájek (Kaše), Svoboda, Kaše (Kaňák, Dymáček).
Střely: 48:21. Vyloučení: 3:5. Využití 1:1.

Neděle 10. listopadu, Tampere
Finsko - Česko 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Branky ČR: Keszi (Dvořák, Gago), Kaše, Krenželok).
Střely: 43:21. Vyloučení: 5:6. Využití 1:0.

Charakteristika hry českého týmu

V přípravě na trojutkání jsme opakovali zásady herního konceptu, na kterém dlouhodobě pracujeme. Defenzivní fáze – napadání, obrana středního pásma, krytí obranného pásma a oslabení, ofenzivní fáze – založení útoku, přechod do útočného pásma a přesilové hry.

Po náročném cestování jsme ve čtvrtek v noci dorazili do Tampere. Druhý den dopoledne hráči trénovali a poté se přesunuli do města Hämeenkyrö, kde jsme v páteční podvečer sehráli první utkání. V úvodu soupeř nasadil maximální tempo, kterému jsme se vyrovnali a šli do vedení. Naše hra byla kompaktní, založena na aktivním pohybu. V druhé třetině přišly z naší strany atypické fauly (osm vyloučení v řadě), které soupeř potrestal otočením výsledku a v závěrečné třetině vedení ještě navýšil.

Druhé utkání jsme sehráli v krásně hokejovém prostředí před zaplněnou tribunou ve městě Parkano. Jednalo se o oboustranně velmi kvalitní utkání, které se od začátku do konce provázelo vysoké tempo. V úvodu jsme byli aktivnější než soupeř, ale přesto jsme bohužel inkasovali. Po vyrovnání v úvodu druhé části jsme měli šanci soupeři odskočit, ale brankové příležitosti jsme neproměnili a tak stav před závěrečnou třetinou zůstal nerozhodný. V poslední části byly brankové příležitosti na obou stranách, díky lepší efektivitě o branku zvítězili Finové.

Třetí utkání se hrálo v Tampere a z obou stran se neslo v nižším tempu než obě předchozí utkání.  Našemu týmu v úvodu opět chyběla produktivita (nastřelili jsme dvě tyče), a tak do vedení šel soupeř. Po vyrovnání v poslední minutě první třetině jsme v úvodu druhé části opět neproměnili několik slibných příležitostí a zbytečnými útočnými fauly jsme soupeři nabídli přesilové hry. Před koncem druhé třetiny tak Finové odskočili do dvoubrankového vedení. V závěrečné třetině jsme hned v první minutě snížili, ale soupeř kontroloval a v poslední minutě vedení navýšil.

V průběhu prodlouženého víkendu oba týmy odehrály 3 náročná utkání ve 3 dnech s minimálním odpočinkem. Celkové hodnocení akce je z hlediska výsledku negativní.  Z hlediska předvedené hry hodnotíme mírně pozitivně druhé a třetí utkání, která byla vyrovnaná. Před prosincovou turnajovou akcí musíme zapracovat na důslednějším plnění defenzivních úkolů a také na efektivitě v zakončení.

Pozitiva:
  • Snaha hráčů o zlepšování v plnění herního konceptu, dobrá reakce na zpětnou vazbu
  • Velmi dobrá kondiční připravenost
  • Přes nepříznivé výsledky měli hráči pozitivní přístup k utkáním
Negativa:
  • Chyby a nedůslednost v defenzivních činnostech
  • Nízká produktivita ve všech třech utkání
  • Příliš častá „nic neřešící“ vyloučení
  • Vysoké procento prohraných osobních soubojů u mantinelu

Charakteristika hry Finska

Všichni hráči velmi dobré fyzické parametry plus všichni výborní bruslaři. Výborně zvládnuta organizace hry, kompaktnost celé pětice v útočné i v obranné fázi utkání. Individuálně taktická vyspělost hráčů na vysoké úrovni, tvrdá střela a velký důraz v zakončení.

Video ukázka

Góly českého týmu