18.12.2013 | Jan Procházka, Pavel Arnošt

Hodnocení trenérské stáže ve švédském Jönkopingu - pokračování

Prezentujeme další trenérské příspěvky ze stáže ve švédském hokejovém klubu HV71 Jönkoping, kterou pořádal Český svaz ledního hokeje na přelomu října a listopadu letošního roku.

Ladislav Čihák, HC Plzeň 1929

Dne 28. 10. – 31. 10. 2013 jsem se mohl společně se šestadvaceti trenéry za podpory ČSLH a mého klubu HC Plzeň 1929 zúčastnit hokejové stáže ve švédském klubu HV71, který je hodnocen v Evropě jako jedna z nejlepších organizací.

Musím konstatovat, že u nás jsou trenéři, kteří mají zájem o zlepšení své práce a také o zkvalitnění hráčského rozvoje v České republice. Tato myšlenka, která vznikla, není vůbec špatná. Jsem přesvědčený, že všichni zúčastnění trenéři byli velice spokojeni a do své další práce si odnesli spousty poznatků.

Již od začátku manažer mládeže HV71 s námi komunikoval, byl velice otevřený a vždy nám odpověděl na vše.

Pondělí dopoledne jsme měli úvodní seminář s manažerem mládeže, který mimochodem dělá asistenta u U13 a také s hlavním trenérem U20. Se vším nás seznámili, dali nám program všech kategorií a každý trenér mohl sledovat spoustu TJ, které ho zrovna zajímaly.
 
Ze sportovního hlediska mají velice dobře udělanou metodiku trénování, velice jednoduchá, založená na bruslení. Mají filozofii „neumíš bruslit, nemůžeš hrát hokej“. Mají velice širokou základnu, trenéři moc neopravují, spíše spoléhají na přirozený vývoj hráče, avšak tomu dají řád a koncepci a tudíž je kvalitně veden a vypovídá to o produkování velice špičkových hráčů. Podmínky na trénování mají lepší, mají více trenérů, více asistentů, kondičního trenéra avšak toto naše kluby již také mají. Stále se vymlouváme na jinou mentalitu, žijeme v morální bídě, to je fakt, ale bruslení můžeme dělat stále a je jedno kolik máš dětí, kolik máš ledových ploch, kolik máš peněz apod. Zde je kámen úrazu, stále nevěříme tréninku techniky bruslení a powerskatingu. Nepodařilo se nám přesvědčit naše trenéry, aby to trénovali. Pokud srovnám tréninky dovedností, naši někteří trenéři pracují mnohem lépe než Švédové a i přes to nejsme schopni dobře nastartované hráče dotáhnout do špičkových hráčů. Zanedbáváme školu, stravu jednoznačně suchý trénink. Musíme vypěstovat u hráčů od mala návyky na suchý trénink před i po tréninku a je jedno jakou formou. Pokud sundám brusle, trénink pro mě nekončí a to je podstata. Máme velice špatnou morálku mezi rodiči, veliký sociální rozdíl v naší společnosti. Musíme více mluvit o programu, který je čeká, o pravidlech klubu, které musí respektovat apod. Tato stáž otevřela všem trenérům oči, některým více některým méně, ale i přes to bych v tom dále pokračoval. Vůbec bych se nebál to zopakovat, udělat spolupráci. Jsem přesvědčen, že všichni trenéři, kteří se zúčastnili, mají zájem dál na sobě pracovat, sledovali jsme vše, co se dá. 

Jaroslav Plíšek

Na konci října jsem měl příležitost účastnit se stáže v hokejovém klubu HV71. Tato akce byla organizovaná ČSLH. Byl jsem vyslán jako zástupce TMK PK. Na stáž odjelo celkem 27 trenéru, většina z oddílu, které mají statut akademie ČSLH.

První den jsme absolvovali 3 hodinový meeting s generálním a sportovním manažerem klubu, kde nám bylo předvedeno zázemí haly a prezentován systém výchovy v klubu.
 
Zázemí haly: V hale jsou 4 ledové plochy propojené chodbami, posilovna, tělocvična, šatny, jídelna a učební koutek. Další ledová plocha se nachází cca 3 km od haly a je nekrytá. Oddíl si půjčil finance na realizaci od města a každoročně hradí městu splátky.
Hodnocení: Na podobné úrovni je pouze málo oddílu v Evropě.

Koncepce: Nábor 200 nových dětí každý rok, v dalších ročnících vytvořeny tři týmy, v kategorii U13 již pouze týmy dva a v U16 již jenom jeden tým. Klub nekupuje prakticky hráče, pouze max. 1 ročně, naopak každý rok vyprodukuje hráče pro draft NHL.  Dále klub organizuje komerční hokejové kempy i pro zájemce z okolních klubů.

Hodnocení: Propracovaná koncepce klubu, ke které jsou loajální všichni zaměstnanci.
Filozofie klubu: Výuka bruslení a hra na malém prostoru (U13).

Tréninkové jednotky: Osobně jsem měl možnost sledovat všechny TJ od nejmenších kategorií až po A team. Z důvodu prázdnin nebyly tréninky přesně odpovídající každodennímu režimu, ale i přesto jsem si mohl vytvořit náhled na trenérskou práci.

Hodnocení: Oproti Švédům nevládneme kvantitou, ze které oni těží. Praktikují přirozený výběr nejtalentovanějších hráčů, proto jsou jejich tréninky klidné a velmi hravé. Naši trenéři si nemohou dovolit benevolentnost v tréninku, snažíme se vychovat kvalitního hráče z každého.

Obsazení kategorií a postupný vývoj:
Nábor, základna 6-8 let: 200 dětí každý rok (4 skupina po 50)
U9: 70 dětí (TJ ve 3 skupinách)
U10: 65 dětí (TJ ve 3 skupinách)
U11: 55-60 dětí (TJ ve 3 skupinách)
U12: 50-55 dětí (TJ ve 2 skupinách)
U13: 40 dětí (TJ ve 2 skupinách)
U14: 30-35 dětí (TJ ve 2 skupinách)
U16: 25 dětí (TJ 1 skupina)

Toto jasně dokazuje, že přirozená selekce je podstatným článkem jejich kvalitní výchovy.

Celkové hodnocení stáže:
Stáž mi osobně nabídla porovnání systematiky výchovy ve Švédsku a v České republice. Hlavní úkol u nás je probudit ve společnosti opětovný zájem o lední hokej, abychom mohli disponovat stejnou či podobnou základnou. Rád přivítám další akce tohoto formátu.

Jiří Šolc, HC PSG Zlín

V úvodu hodnocení bych rád za všechny zúčastněné trenéry klubu HC PSG Zlín o. s. poděkoval za zprostředkování celé akce, včetně úhrady všech cestovních nákladů ze strany svazu. Celé hodnocení bych rozdělil na tři části, a to na část technickou (materiální), tréninkovou a na počet dětí. Při hodnocení budu vycházet z našich podmínek a budu tato tři hlediska srovnávat.

Materiální:   
  • tři haly pro tréninkové účely plus jedna velká arénu – největší rozdíl v počtu ledových ploch, u nás pouze dvě
  • tělocvična, posilovna – podobné vybavení (v Jönköpingu na vyšší úrovni)
  • kondiční trenér pro všechna družstva, u nás pouze pro hokejovou Akademii (kondiční trenér se věnuje nejmenším kategoriím až po Muže)

  • špičkově vybavená střílna, u nás pouze v době od dubna do srpna
  • veškeré zázemí haly – posilovna, tělocvična, střílna – volně přístupné pro všechny hráče klubu, u nás pouze v doprovodu trenérů (propracovaný  kamerový a kódový systém)
  • volné hodiny ledu pro všechny hráče, a to i bez doprovodu trenérů
Tréninková:    
  • Žáci - zaměření především na:
    • HČJ a bruslení
    • hodně hry na malém prostoru
    • velmi malé opravy hráčů – většinou jen vysvětlení cvičení a nechá se volně plynout
    • tréninkové pomůcky – pouze kužely a větší počet branek
  • Dorost + JUN - zaměření především na:
    • HČJ a bruslení
    • HK – obranné a útočné
    • hodně hry na malém prostoru
    • posledních cca 10 min každého tréninku individuální dovednosti
    • ani jednou nenacvičovali založení útoku, přesilové hry (při otázce kolikrát nám bylo řečeno občas)
    • chytání, blokování střel – v klubu nijak zvlášť nenacvičují a ani nepreferují vyklepávání, nebo chytání střel ve vzpřímené poloze – spíše to nechají na hráčích samotných.
Počet dětí v kategoriích:


Celkové hodnocení akce:
Akce byla určitě velmi prospěšná a bylo velmi poučné vidět, jak k tréninkům přistupují ve špičkovém švédském klubu. Největší rozdíl bych osobně viděl v počtu dětí na samotném začátku tréninkového procesu a v celkovém přístupu – daleko větší volnost pro hráče – větší seberealizace hráčů z čehož pramení větší počet individualit. Dále byl vidět rozdíl v kategorii U18 a U20 v kvalitě provedení, v technických dovednostech hráčů, zvláště obránců – neustálá podpora útoku i při tréninku). Tento rozdíl přičítám nejen většímu počtu dětí na začátku procesu, ale taky možná i volnějšímu přístupu trenérů k hráčům (větší důraz na seberealizaci hráče).