26.08.2011 | Miroslav Přerost

Hodnocení sprnových utkání reprezentace U20 s Ruskem

Ve dnech 19. a 20. srpna 2011 sehrála česká reprezentace hráčů do dvaceti let dvě utkání s juniorskými mistry světa z Ruska. V obou utkáních hraných v nové aréně v Chomutově se z výhry radoval soupeř, v prvním případě v poměru 3:0, v druhém duelu byl výsledek 3:2. Předkládáme hodnocení hry českého i ruského mužstva z pohledu trenérského týmu.
Na toto dvojutkání bylo pozváno 22 hráčů a 3 brankáři. Celá akce začala V neděli 16.8.v odpoledních hodinách společným tréninkem. Dvoudenní přípravný kemp jsme zaměřili na opakování herního konceptu a přípravě hry v přesilovkách a oslabeních. Poslední trénink byl věnován vhazováním ve všech herních zónách. Pro přípravu hry proti soupeři jsme využili poznatky ze hry Rusů na MS U20 v Buffalu 2011 a předcházejících utkání v minulé sezóně.

Chtěli jsme eliminovat hlavní sílu soupeře při založení útoku. Jejich systém byl založen na hlubokém najetí středního útočníka a levého křídla do vlastní třetiny. Snahou rozehrávajícího obránce bylo dostat kotouč na najetého stř. útočníka na vlastní modrou čáru nebo na levé křídlo při mantinelu.Častokrát využívali i zpětně se vracejícího pravého křídla z prostoru vzdálenější modré čáry.Ten i pod tlakem našich obránců rozehrával kotouč do stran a nebo ho protečoval do útočného pásma.

Náš koncept byl tedy založen na navázání kontaktu s najíždějícími hráči a tlaku našeho obránce na ose hřiště.

S výjimkou druhé třetiny prvního utkání jsme stanovenou taktiku dodrželi.
  • Pozitiva naší hry:  už v předcházejícím odstavci popsaná hra ve středním pásmu. Organizovaná hra v obraném pásmu, kde jsme po dobu obou utkání v situacích 5-5 neobdrželi branku. Hra v oslabeních a při vhazování kdy jsme statisticky převyšovali soupeře.
  • Negativa naší hry: celkový individuální projev. Zaostáváme v technice hole, rychlosti bruslení a koncovce. Výrazný rozdíl byl i v sebevědomí v rozhodujících situacích. Jako příklad bych uvedl střelbu hráčů při přesilovkách od modré čáry.
  • V nasazení a přístupu k utkání jsme byli rovnocenným soupeřem. V závěru druhého utkání jsme soupeře v této činnosti i převyšovali.
Individuální projev týmu Ruska historicky je na vysoké úrovni. Filosofie jejich hry je založena na vytváření přesilových momentů tím, že se dokážou všichni hráči prosadit v situacích 1-1. Určitě je pro náš hokej stálou inspirací individuální trénink dovedností. Především se liší od našeho tím, že obsahově výrazně převyšují rovnovážné situace a provádění ve vyšší rychlosti. Převedením těchto prvků do tréninku v klubech v dopoledních hodinách nás může opět v těchto činnostech posunout směrem ke světové špičce.

Výsledky utkání

19. srpna
CZE U20 – RUS U20 0:3 (0:0,0:2,0:1)
Zápis z utkání

20. srpna 2011 
CZE U20 – RUS U20 2:3 (1:1,1:1,0:1)
Branky ČR:  Pavlík, Sekáč
Zápis z utkání

Sestřih z obou utkání