21.04.2013 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Hodnocení reprezentační akce U16: turnaj čtyř zemí v Přerově

Reprezentace hráčů do 16 let se zúčastnila druhého turnaje 4. Turnaj měl stejné účastníky jako při únorové akci (ČR, Rusko, Finsko a Švédsko) a konfrontace výkonnosti byla srovnatelná. Druhý vrchol sezony této věkové kategorie měl opět vysokou úroveň jak po stránce organizační, tak sportovní. Pro přípravu reprezentační akce jsme využili krátkého soustředění přímo v dějišti turnaje v Přerově. Akce se zúčastnilo celkem 23 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 13 útočníků).

Výsledky utkání

utkání č. 1 – přípravné utkání  
ČR – Rusko 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)
Branky ČR: Zajíc (Špaček), Weinhold (Furch), Dvořák (Špaček, Weinhold).
                                                                                                                                          
utkání č. 2
ČR – Švédsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky ČR: Suchý, Svoboda (Chlapík), Anděl.
                                                                                                  
utkání č. 3  
ČR – Finsko 4:3sn (2:1, 1:1, 0:1)
Branky ČR:  Chlapík (Krenželok, Hájek), Svoboda (Chlapík, Krenželok), Dymáček (Svoboda), rozhodující nájezd Špaček.
                                                                                                    
utkání č. 4
ČR – Rusko 3:4sn (0:1, 0:1, 3:1)
Branky: Špaček (Svoboda, Franc), Svoboda (Špaček, Bambula), Svoboda (Špaček, Procházka).
                                                                                                                                          

Charakteristika hry českého týmu

V krátkém soustředění jsme opět pracovali na herním konceptu hry zaměřené na defenzivní a ofenzivní situace. Velký důraz byl kladen na rychlý přechod z obranného pásma do útočné fáze, bezpečný průnik ze středního pásma do útočného a nabrání ideálního odstupu od soupeře po ztrátě kotouče. 

Ještě před zahájením turnaje jsme sehráli kvalitní přípravné utkání proti týmu Ruska. V utkání jsme stále dotahovali soupeřovo vedení, podařilo se nám vymazat i dvoubrankovou ztrátu, ale na poslední branku soupeře jsme již nestihli zareagovat. Utkání jsme i přes porážku 3:4 hodnotili pozitivně, byla to výborná prověrka před náročným turnajem.

První turnajové utkání jsme sehráli proti týmu Švédska. V úvodu utkání soupeř nasadil maximální tempo, které jsme zachytili jen s obtížemi. Přesto se nám podařilo vstřelit branku, která byla pro vývoj utkání důležitá, vítězná. Naše hra byla kompaktní, založena na aktivním pohybu ve všech třech třetinách utkání. V závěru jsme zápas kontrolovali, soupeře jsme do vyložených akcí nepustili, naopak jsme přidali další branky. 

Druhé utkání proti Finsku jsme měli raketový nástup a už po dvaceti vteřinách jsme dali vedoucí branku. Soupeř vyrovnal v půlce třetiny i přesto jsme dokázali třetinu vyhrát. Na začátku druhé třetiny jsme znovu vstřelili branku a odskočili soupeři o dvě branky. Tento moment naši hru ovlivnil. Náš týmový projev začal mít nedostatky, riskovali jsme v útočné fázi a dovolili soupeři několik přečíslení. Po nerozhodném stavu zápas rozhodli až samostatné nájezdy, kdy jsme dokázali vstřelit dvě branky a zvítězit.

Utkání proti týmu Ruska vzhledem k dosavadním výsledkům na turnaji, bylo bojem o první místo. Utkání mělo vysokou kvalitu a oba týmy hráli velice koncentrovaně a zodpovědně. První branka v naší síti byla nešťastná, vlastní, a měla vliv na další průběh utkání. Po dvou třetinách bylo vedení soupeře o dvě branky deprimující, neodpovídalo obrazu hry. Třetí třetina byl v jasné režii našeho týmu. Zlepšená četnost střelby a větší aktivita v útočném pásmu přinesla vyrovnání skóre po krásných brankách, kdy jsme soupeře úplně vyšachovali. Rusové ihned kontrolovali další brankou, ale velká vůle našeho týmu opět přinesla vyrovnání. Utkání se rozhodovalo v samostatných nájezdech, kde jsme prohráli. Celkové druhé místo na turnaji, bod za vítězem, hodnotíme vzhledem k vyrovnanosti mezi soupeři velice pozitivně.                                                                                                           

Pozitiva:
  • Celkové umístění v turnaji
  • Velmi dobrá hra v defenzivní fázi
  • Druhý nejproduktivnější tým turnaje (10 branek ve třech zápasech)
  • Agresivní způsob hry a tlak do branky v závěrečné třetině utkání s Ruskem
Negativa:
  • Chvilková ztráta herního konceptu při vedení o dvě branky s Finskem
  • Menší aktivita v prvních dvou třetinách utkání s Ruskem
  • Předržování kotouče a špatně volená řešení při přesilových hrách

Charakteristika hry soupeřů

Charakteristika hry Švédska:
Opět všichni hráči velmi dobré fyzické parametry plus všichni výborní bruslaři s vynikajícím důrazným zakončením. Kompaktnost celé pětice jak v tréninku, tak v utkání. Individuálně dominantní v pokrytí kotouče, tvrdosti a přesnosti přihrávek. Individuálně taktická vyspělost hráčů na vysoké úrovni. Výborné blokování střel.

Charakteristika hry Finska:
Kondičně výborně připraveni, velmi vysoká intenzita jak v tréninku, tak v zápase. Vynikající přechod do útočné fáze. Vyrovnanost všech hráčů ve všech činnostech.

Charakteristika hry Ruska:
Tým Ruska oproti únorovému turnaji změnil systém hry. Individuálně nejvyspělejší hráči, v porovnání s ostatními týmy nejvýš, ale oproti minulému turnaji hráli kombinačně se zapojením všech hráčů. Výrazně zlepšili organizaci hry. Při větší agresivitě v zakončení by vstřelili ještě větší počet branek.