04.01.2013 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Hodnocení reprezentační akce U16: trojutkání proti Rusku

Nejmladší reprezentace se představila v prosincové akci v domácím prostředí proti stejně starým hráčům z Ruska. Před prvním utkáním se uskutečnila třídenní příprava ve Slaném. Reprezentanti sehráli s Ruskem vyrovnanou sérii, připsali si jedno vítězství, jednu porážku a jednu porážku v prodloužení.

Výsledky jednotlivých utkání

utkání č. 1  (Roudnice nad Labem)
ČR „16“ – Rusko „16“ 3:7 (1:3, 1:3, 1:1)
Branky: Suchý (Franc), Procházka (Špaček, Budík), Dymáček (Lakatoš)                
           
utkání č. 2 (Litoměřice)
ČR „16“ – Rusko „16“ 5:3 (2:1, 2:0, 1:2)
Branky: Svoboda, Špaček (Dvořák), Jašek (Wágner, Kaše), Chlapík (Svoboda), Dymáček (Svoboda, Chlapík)
                                   
utkání č. 3 (Slaný)
ČR „16“ – Rusko „16“ 2:3pp  (0:0, 0:0, 2:2 - 0:1)
Branky: Svoboda (Chlapík), Jašek (Wágner)    

Charakteristika hry českého týmu

¨V přípravném soustředění jsme opakovali defenzivní i ofenzivní fázi herního konceptu. Navázali jsme na činnosti, které byly obsahem tréninků při jednodenních kempech, důraz byl kladen především na řešení situací 1 – 1 (defenzivně i ofenzivně) a na pohyb při napadání soupeře. Je pozitivní, že se hráčům tyto situace často dařilo přenést do utkání. Oproti předcházející reprezentační akci jsme také zlepšili přechod SP, především situace okolo útočné modré čáry.
                                                                                 
Prvním utkání jsme sehráli v Roudnici nad Labem. Bylo to vyrovnané utkání, v jehož průběhu jsme byli aktivnější, ale soupeř byl velmi efektivní v zakončení a trestal naše individuální chyby i chyby v kompaktnosti celé pětice. Několikrát jsme nedokázali pokrýt soupeře v SP, z čehož pramenily přesilové situace.  

Druhé utkání bylo sehráno v Litoměřicích. Opět jsme byli aktivnější než soupeř, oproti prvnímu utkání jsme se zlepšili v četnosti střel na branku a s tím související zvýšenou produktivitou v zakončení. Defenzivní činnost se v utkání posunula hlavně ve zlepšeném napadání soupeře a čtení hry hráčů bez kotouče. Zasloužené vítězství bylo nejlepším důkazem dobrého výkonu.

Poslední utkání jsme odehráli ve Slaném. Zápas neměl takové tempo jako předešlá dvě utkání, ale kvalitu měl. Ve třetí části jsme šli do dvoubrankového vedení, ale v závěru třetiny jsme v oslabeních inkasovali a zápas skončil v normální hrací době remízou. V úplném závěru prodloužení (sekundu před koncem) jsme opět inkasovali v oslabení. Utkání potvrdilo zlepšené výkony v naší hře. Bohužel závěr patřil soupeři, který ukázal svou kvalitu.                                                                                                                  

Pozitiva:
  • Zlepšení týmového herního konceptu
  • Odehrání vyrovnané série
  • Zlepšený přechod SP
  • Výkon brankáře Vladaře
Negativa:
  • Defenzivní činnost v prvním utkání
  • Ztráta dobře rozehraného třetího utkání                                 

Charakteristika hry Ruska

Rusové prokazovali svoji kvalitu především v individuálních činnostech a v efektivitě zakončení. Jejich hráči se velice často snaží prosadit individuálně v sit.1-1 a přejít i za cenu risku ztráty kotouče. Co se týká organizace hry, soupeř nebyl tak kompaktní jako například tým Švýcarska při poslední reprezentační akci. Rusové se snažili využívat dlouhých přihrávek na vysunuté útočníky nebo individuální přechod SP, v zakončení byli nebezpeční z individuálních akcí i zakončením po rychlé kombinaci.