30.10.2014 | Petr Studnička

Hodnocení projektu zaměřeného na trénink obránců

V minulém týdnu skončil pilotní projekt ČSLH – Trénink obránců, pro kategorii starších žáků. V průběhu září a října se uskutečnilo 5 jednodenních akcí, které byly organizovány regionálně, podle rozdělení týmů do skupin v lize starších žáků „A“. Z každého klubu byli ve spolupráci s jejich trenéry nominováni dva obránci, kteří měli možnost v průběhu jednodenního kempu absolvovat 2 tréninky na ledě a teoretickou část spojenou s videoukázkami.
Tréninky na ledě byly obsahově rozděleny na 4 témata:
  • specifické bruslení obránců
  • pohyb na útočné modré čáře
  • vedení osobního souboje z hlediska obrany
  • založení útoku individuálně i ve spolupráci obránců
Jsme přesvědčení, že pokud dostanou hráči  včasnou  a přesnou informací, jak na ledě pracovat s detaily, budou správně korigováni v případných nedostatcích a současně povzbuzováni  a motivováni k tomu, aby stále zdokonalovali  své silné stránky – budou se rychleji rozvíjet. Proto jsme začali v práci s těmito hráči již v kategoriích U14 a U15. Celkem se do akce zapojilo 88 obránců z 45 klubů.

Vzhledem k velmi specifické práci s menší skupinou hráčů bylo možné zaměřit se na práci s detaily. Celosvětové trendy ukazují, že právě v této kategorii je vhodné podobný typ tréninku začít využívat ve větším měřítku a stejná je i zkušenost našich trenérů. Akce velice kladně hodnotili také samotní hráči i jejich rodiče.

Ve všech pěti kempech se mladým obráncům věnovali trenéři reprezentace ČR U16 Pavel Arnošt a Petr Studnička. Rovněž jsme do práce na ledě aktivně zapojili ještě nedávno hrající špičkové hráče. Jednotlivých kempů se zúčastnili také další svazoví a kluboví trenéři (Slavomír Lener, Miroslav Přerost, Zdeněk Vojta, Pavel Trnka, Martin Hamrlík, Robert Svoboda, Petr Mokrejš, Jan Srdínko, David Kočí, Marek Malík, René Mucha, Vlastimil Wojnar, Radim Skuhrovec, Martin Štěpánek, Libor Procházka, Vladimír Krampol, Tomáš Hamara a Jiří Šolc).

Akce byla zároveň považována za doškolovací seminář pro trenéry, kteří měli zájem seznámit se s moderními trendy v oblasti specifického tréninku. Někteří z nich sledovali tréninky přímo na ledě, jiní ze střídačky nebo z hlediště. Mnozí byli přítomni také teoretické části a zapojili se do diskuze. Celkem se v rámci doškolení na tréninky obránců přijelo podívat 108 trenérů.

Veliký dík patří všem, kdo pomohli při zajištění jednodenních kempů, především pak za poskytnutí ledů zdarma na zimních stadionech v Kroměříži, Kolíně, Ostravě - Porubě, Chomutově a Táboře.

Vzhledem k velice pozitivní odezvě plánujeme v příštím roce uskutečnění dalších kempů pro obránce za podobných podmínek.