08.01.2012 | Jiří Veber

Hodnocení posledních dvou akcí reprezentace hráčů do 18 let

Trenérské veřejnosti předkládáme hodnocení posledních dvou reprezentačních akcí výběru hráčů do osmnácti let. Nejprve jsme sehráli dvě utkání v Písku a v Příbrami proti Rusům, poté jsme absolvovali čtyři zápasy v rámci turnaje ve švýcarském Zuchwilu.
Před uvedenými akcemi jsme absolvovali krátké dvoudenní soustředění, na které  jsme pozvali pět kompletních pětek a tři brankáře. Po dohodě s trenérem U17 Luďkem Bukačem ml. jsme do výběru zařadili i čtyři hráče z jeho týmu, kteří se po prvním utkání vrátili k mladší reprezentaci a zařadili se do přípravného kempu před vrcholem této věkové kategorie World U17 Challenge, pořádaného ve Winsdoru, CAN.  Při soustředění, na  které bylo nominováno několik nových hráčů, jsme se zaměřili na systematiku hry U18, jako je hra v obranném a útočném pásmu, založení útoku z obranného a středního pásma, oslabení a přesilové hry.

Charakteristika herního projevu českého týmu

Bohužel příprava se projevila pouze v prvním domácím utkání proti Rusku, kde jsme fungovali jako tým a respektovali dohodnutý systém. I když jsme nakonec podlehli, s předvedenou hrou jsme mohli být spokojeni. Po tomto utkání se však náš herní projev zhoršil, přestože jsme v druhém utkání s Ruskem remizovali. Na nepovedený výkon jsme navázali také na Turnaji 5, který se konal od 26. do 30. prosince 2011 v Zuchwilu ve Švýcarsku, kde jsme se postupně střetli s týmy U18 Slovenska 3:4pp, Švýcarska 2:5, Finska 2:7 a Německa 3:2.

V přípravných utkáních, stejně jako na turnaji jsme si ověřili , jaký má naše mužstvo charakter a morální vlastnosti. Vyplynul z nich závěr, že jestliže chceme na dalších akcích uspět, musíme na těchto základních a samozřejmých vlastnostech zapracovat. Je zřejmé, že bez větší disciplíny, nasazení, obětavosti, pokory, respektu, zdravého sebevědomí a zapálení do hry nemůžeme uspět.

Pozitiva:
  • ověření schopností jedinců a mužstva v kritických situacích (v dobrém i špatném)
Negativa:
  • špatný herní projev v rovnovážných i nerovnovážných stavech, který se týká jak mužstva, tak některých jedinců

Doporučení do klubů:

  • silová příprava mimo led
  • vedení osobních soubojů v obraně i v útoku (rychlý přístup k soupeři)
  • přihrávky/tvrdost, přesnost, zpracování
  • podpora útoku od obránců
  • intenzita v trénincích

Charakteristika soupeřů

  • Tým Ruska je složený z hráčů, kteří vynikají v individuálních dovednostech, což se projevuje hlavně v početní výhodě.
  • Tým Slovenska je v ofenzivě určitě dominantnější než  v defenzivě. V týmu mají kreativní, šikovné hráče, kteří jsou schopni dělat problémy jakémukoliv soupeři.
  • Týmy Švýcarska a Německa se prezentují severoamerickým hokejem, který je založen na maximální zarputilosti a disciplíně.
  • Hráči týmu Finska se prezentují  výbornými bruslařskými dovednostmi, v rovnovážných situací se umí udržet na kotouči, vynikají výbornou hrou v oslabení a střídáním rytmu hry.
Video: Ukázka hry z utkání s Ruskem v Písku

Video: Ukázky založení českého týmu proti Rusku