06.08.2011 | Miroslav Přerost

Hodnocení letních přípravných kempů reprezentace U20

Hned na úvod je třeba poznamenat, že se se podmínky pro přípravu před letošní sezónou oproti loňsku výrazně zlepšily. U ročníku 91 jsme prakticky kompletní tým viděli pouze na dvou letních kempech (v souhrnu 9 dní) a jednom společném turnaji proti týmům Slovenska, Německa a Švýcarska. Pro srovnání v letošním roce je to 19 dní a kvalitní utkání s mistry světa z Ruska.
Budování týmu dvacetiletých pro mistrovství světa má mnoho specifických odlišností od ostatních mládežnických týmů:
  • kompletní tým se prakticky buduje pouze v krátkém období od května do začátku prosince
  • hráči hrají všechny soutěže po celém světě – kanadské a americké juniorky, evropské juniorky, evropské dospělé soutěže a domácí extraligu
  • už od poloviny srpna se hráči připravují ve svých týmech a snaží se prosadit do mužstev dospělých v přípravných utkáních a tím často kolidují termíny utkání s termíny turnajů týmu do dvaceti let
  • velká řada hráčů hrajících v zámoří se v letních měsících zúčastňuje i kempů nováčků týmů z NHL
  • není možno prakticky sestavit nejsilnější mužstvo v reprezentačních přestávkách, jelikož řada hráčů nemá přerušenou soutěž a nemohou se reprezentačních akcí zúčastnit - stejně jako u seniorské reprezentace

Z těchto důvodů má pro dvacítku takové množství letních kempů dvojnásobný význam. Jsme proto rádi, že až na malé výjimky byli k dispozici všichni, s kterými počítáme do širší nominace pro mistrovství světa. Všech soustředění se zúčastnilo přes 40 hráčů a 6 brankařů.

Hráči ve 4 kempech absolvovali 34 tréninkových jednotek na ledě, 25 na suchu a 7 hodin teoretické přípravy.

V prvních dvou kempech v Třemošné a Rokycanech byla velká část dopoledních tréninků věnována dovednostnímu rozvoji hráčů. Zaměřili jsme se na techniku bruslení, obratnostní bruslení, efektivnost střelby a přesnost přihrávek ve vysokém tempu a pod tlakem. Dělili jsme hráče na útočníky a obránce a zaměřili se na specifické situace pro obě skupiny. V odpoledních hodinách jsme se zaměřili na rovnovážné situace 1 -1, 2 -2, 3 -3 a hru v malém prostoru. Od druhého kempu jsme zařazovali systematiku hry(především organizaci hry po ztrátě kotouče) a řízenou hru. V suché přípravě jsme kladli důraz na rozvoj síly dolních končetin různými způsoby a trénink core.

Ve třetím kempu v Litoměřicích jsme pokračovali v duchu těch předcházejících. Pouze jsme zkrátili čas tréninkové jednotky v dopoledních hodinách na 40 minut a maximalizovali jsme intenzitu a agresivitu všech prováděných cvičení. V individuálním tréninku jsme s útočníky pracovali na hře v předbrankovém prostoru a s obránci na organizaci hry v brankovišti. Byl kladen velký důraz na zlepšení komunikace mezi hráči na ledě.  Odpolední trénink byl zaměřen na součinnosti jednotlivých pětek, založení útoku, hra ve středním pásmu, napadání a dobruslování ve hře, organizace hry při nastřelování kotouče. Suchá příprava probíhala stejně jako na předcházejících soustředěních.

Čtvrtý kemp v Třemošné absolvovalo už pouze 20 hráčů a 3 brankaři. Dopolední trénink absolvovali odděleně obránci a útočníci. Musím říci, že se u hráčů projevilo zlepšení v oblasti dovedností z minulých akcí, což nás potěšilo především u obránců. U útočníků došlo k zlepšení efektivity ve střelbě.
V odpoledním tréninku jsme se věnovali opakovaně obraně středního a obranného pásma. Na suchu jsme prováděli s hráči pouze funkční rozcvičku před každým tréninkem.

Pozitivním faktorem je přístup všech hráčů k tréninku a k povinnostem vyplývajících z obsahu kempu. Nemuseli jsme řešit žádný přestupek proti disciplíně. Jediným zásadním problémem zůstává v oblasti dovedností provádění přihrávek a jejich příjem.

Věřím, že nám absolvování těchto soustředění pomůže zvýšit herní kvalitu a sebevědomí na začátku sezóny. Tým fungoval přesvědčivěji a agresivněji než tým z loňska ve stejném časovém období.
Galerie